Όταν οι Πολωνοί σχεδόν κατέκτησαν τον κόσμο

Μουντιάλ 1974. Η Πολωνία θα αφήσει το στίγμα ανεξίτηλο σε αυτό με την φοβερή ομάδα που παρουσίασε, φτάνοντας ένα βήμα από την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού κόσμου

Σαφώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 που έλαβε χώρα στη (Δυτική τότε) Γερμανία, δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας συγκριτικά με άλλα Μουντιάλ που ανά καιρούς έχουμε θαυμάσει. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν σημαντικά σε αυτό, όμως το τα γήπεδα της Γερμανίας που φιλοξένησαν το Μουντιάλ, έφεραν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της φοβερής ομάδας της Πολωνίας.

Επικεφαλής της ομάδας ο Κάζιμιρ Γκόρσκι με βοηθό του τον Γιάτσεκ Γκμοχ  και πρωταγωνιστές τους  Τομαζέφσκι, Σιμονοφσκι, Μούσιαλ, Ζμούντα, Γκόργκον. Στο κέντρο δέσποζε η φυσιογνωμία του Κάζιμιρ Ντέινα, μαζί με τους Κάσπερτσακ και Μάτσικ. Στην επίθεση οι Γκρέγκορζ Λάτο, Ρόμπερτ Γκάντοχα και Αντρέι Σάρμαχ, έκαναν θαύματα.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

Η Πολωνία μετά από ένα εξαιρετικό τουρνουά και σερί φοβερών εμφανίσεων κατέλαβε την τρίτη θέση. Μια τέτοια πορεία βέβαια μόνο έκπληξη δεν προκαλεί. Οι βάσεις για την πετυχημένη αυτή εθνική ομάδα των Πολωνών είχαν μπει δύο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Εκεί κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και έδειξαν έτοιμοι για το επόμενο βήμα και την καταξίωση.

Προγνωστικά Μουντιάλ αποκλειστικά από το mountial.gr

Στο δρόμο τους για το Μουντιάλ του ’74 απέκλεισαν στα προκριματικά την Αγγλία, χάρη σε μία νίκη στο Χορζόβ (2-0) και μία ισοπαλία (1-1) στο Λονδίνο (η Ουαλία ήταν η τρίτη ομάδα του γκρουπ) . Στην πρώτη φάση ομίλων, ισοπέδωσαν με 7-0 την Αϊτή, αλλά οι εντυπωσιακές  νίκες ήταν  με 3-2 και 2-1 επί της Αργεντινής και της Ιταλίας αντιστοίχως, ενώ στη συνέχεια ούτε η Σουηδία (1-0), ούτε η Γιουγκοσλαβία (2-1) αποδείχθηκαν πρόβλημα.

Η μοναδική τους  ήττα στη διοργάνωση προήλθε ένα βήμα πριν τον τελικό με 1-0, από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία. Τελικά ολοκλήρωσαν το Μουντιάλ με νίκη επί της Βραζιλίας με 1-0 στον μικρό τελικό και την κατάληψη της τιμητικής τρίτης θέσης.

Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης πως η Πολωνία ανέδειξε τους δύο πρώτους σκόρερ του θεσμού (Λάτο με 7 γκολ, Σάρμαχ με 5, όσα και ο Κρόιφ), τον κορυφαίο νεαρό παίκτη (Ζμούντα) και την καλύτερη επιθετική συγκομιδή (16 γκολ).

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες 

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr.