Ιστορίες Μουντιάλ: Η κλοπή του αιώνα!

ιστορίες μουντιάλ

Άλλη μια μοναδική ιστορία από τελικά Μουντιάλ που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Θέλοντας και μη, κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα Μουντιάλ, από τα πολλά δυάρια της χρονολογίας το μυαλό μου πήγε 20 χρόνια πίσω. Στο τελευταίο Μουντιάλ που συμμετείχε ο Λουίς Ενρίκε, τωρινός προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, ως παίχτης της. Το 2002 σε μια διοργάνωση που θυμάμαι για πολλούς λόγους. ιστορίες μουντιάλ

Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Θα αναφέρω κάποιους όρους και κάποια δεδομένα που δεν υπάρχουν πια. Το Μουντιάλ του 2002 διοργανώθηκε για πρώτη φορά από δύο χώρες. Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Ήταν η τελευταία διοργάνωση που ο κάτοχος του προηγούμενου τίτλου προκρινόταν αυτόματα, μαζί με τους διοργανωτές, στην τελική φάση.

Επίσης ήταν η τελευταία φορά που ίσχυε ο κανονισμός τους χρυσού γκολ. Η αλλιώς «ξαφνικός θάνατος». Η διαδικασία ήταν απλή. Αν το ματς πήγαινε στην παράταση, αν σκόραρε μια ομάδα πρώτη τελείωνε ο αγώνας! Ούτε έξτρα παράταση, ούτε πέναλτι. Πάμε παρακάτω.

Σε εκείνο το Μουντιάλ η ιστορία έγραψε στον τελικό Βραζιλία – Γερμανία 2-0. Με τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο», να επιστρέφει μετά το απογοητευτικό τελικό στο Μουντιάλ της Γαλλίας, θριαμβευτής. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά και, τότε, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε τελική φάση διοργάνωσης. Πριν φτάσουμε εκεί όμως το τουρνουά μονοπώλησε το ενδιαφέρον για άλλους λόγους.

Οι αποδόσεις σου γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με το Bet Builder στο Pamestoixima.gr!

Σε κάθε διοργάνωση, πάντα λέγαν ανεπίσημα, ότι ο διοργανωτής μπορεί να πάρει κάνα δυο σφυρίγματα υπέρ του. Με τη Νότια Κορέα όμως το παράκαναν! Στους αγώνες ενάντια σε Πολωνία και ΗΠΑ μπορεί να ήταν διακριτικοί. Κόντρα στην Πορτογαλία που κρινόταν η πρόκριση, έγινε χαμός. Δύο κόκκινες εις βάρος των Πορτογάλων, πολλά ανάποδα σφυρίγματα και ένα γενικώς επεισοδιακό παιχνίδι που έληξε με νίκη της οικοδέσποινας. Αδικία; Όχι! Έχει και συνέχεια.

Στην φάση των «16» έπεσαν πάνω στην Ιταλία. Στην Ιταλία των Καναβάρο, Μπουφόν, Βιέρι, Ντι Μπάτζιο, Ιντζάκι, Γκατούζο, Ντελ Πιέρο, Τότι. Όχι αστεία πράγματα. Ένα ακυρωθέν γκολ, πολλές κλωτσιές, που πέρασαν στα ψηλά, πολλά νεύρα και το παιχνίδι πάει παράταση. Και άλλο ακυρωθέν γκολ των Ιταλών και η στιγμή της παράνοιας. Σε εξόφθαλμο φάουλ υπέρ των Ιταλών, που έχει πέσει κάτω ο Τότι και σφαδάζει από τον πόνο, τρώει κόκκινη για θέατρο! Ένα γκολ των Νοτιοκορεατών σε μια αντεπίθεση και άλλη μια επεισοδιακή πρόκριση. Ο αστικός θρύλος λέει ότι τον Γκατούζο, που φημίζεται για το πόσο ψύχραιμος… δεν είναι, τον πήραν σηκωτό τρεις συμπαίκτες του προκειμένου να μην πάει να «μιλήσει» στον διαιτητή.

Ιστορίες Μουντιάλ: Συνέχεια στα προημιτελικά

Στον προημιτελικό ήρθαν αντιμέτωποι με την Ισπανία. Ραούλ, Μοριέντες, Ιέρο, Κασίγιας, Λουίς Ενρίκε. Και εδώ ομάδα που είχε ξεκάθαρα στόχο την τετράδα, τουλάχιστον. Και εδώ ρεσιτάλ! Δύο ακυρωμένα γκολ των Ισπανών, πολλά φάουλ και τελικά οδηγηθήκαμε στα πέναλτι. Εκεί ο φανερός εκνευρισμός των Ισπανών τους επηρέασε και ηττήθηκαν. Γενική κατακραυγή από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών εφημερίδων, κυρίως Ιταλικών και Ισπανικών. Μιλούσαν για διοργάνωση φαρσοκωμωδία. ιστορίες μουντιάλ

Μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια, αλλά στο μυαλό όσων συμμετείχαν τότε και πολλών γνήσιων ποδοσφαιρόφιλων το Μουντιάλ της Άπω ανατολής θα μνημονεύεται για καιρό ως «η κλοπή του αιώνα».