Όταν η Νότια Κορέα απέκλεισε σκανδαλωδώς Ισπανία και Ιταλία σε Μουντιάλ

Στο Μουντιάλ του 2002, η Νότια Κορέα είχε το πλεονέκτημα έδρας καθώς η διοργάνωση είχε διεξαχθεί εκεί και σε κάποια γήπεδα της Ιαπωνίας.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι Νοτιοκορεάτες έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και απέκλεισαν μεγαθήρια όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Θα έλεγε κανείς πως αυτό θα ήταν ένα κατόρθωμα το οποίο θα μνημονευόταν ως κάτι άκρως εντυπωσιακό, όμως ο τρόπος που ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον προκλητικός.

Στη φάση των ομίλων οι διοργανωτές αντιμετώπισαν την Πορτογαλία σε ένα παιχνίδι που είχε 2 αποβολές για τους «φιλοξενούμενους». Οι πρώτες φωνές αναφορικά με τη διαιτησία είχαν ήδη αρχίσει, κανένας όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.

Στη φάση των 16, η Νότια Κορέα βρέθηκε απέναντι στην ισχυρή Ιταλία με παίκτες-θρύλους όπως οι Γκατούζο, Βιέρι και Τόττι, η οποία είχε βλέψεις για μία από τις θέσεις του βάθρου.

Διαιτητής στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ. Ήδη από τα πρώτα λεπτά ξεκίνησαν να «περίεργα» σφυρίγματα με αποκορύφωμα το πέναλτι στο 4ο λεπτό υπέρ της Νότιας Κορέας. Ο Μπουφόν κατάφερε και το απέκρουσε όμως τα αίμα των Ιταλών είχε ξεκινήσει να βράζει.

Ο Βιέρι έκανε το 1-0 στο 18ο λεπτό με κεφαλιά και ακολούθησαν πολλές ευκαιρίες ακόμα για την Ιταλία. Οι Νοτιοκορεάτες, για να μπορέσουν να ρίξουν το ρυθμό του παιχνιδιού και να προκαλέσουν τους αντιπάλους τους, έκαναν πολλά σκληρά μαρκαρίσματα, τα οποία δεν σφύριζε ο Μορένο. Ένα από αυτά οδήγησε στην αναγκαστική αλλαγή του Ζαμπρότα. Το σκορ του παιχνιδιού έμεινε ίδιο μέχρι το 87, όταν ο Σέολ ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Τότε, ίσχυε ακόμα ο κανόνας του «χρυσού γκολ», δηλαδή όποια ομάδα σκόραρε πρώτη, κέρδιζε αυτόματα το ματς.
Στην παράταση ξεκίνησε το ρεσιτάλ του Μορένο, που έστειλε τη Νότια Κορέα στους 8. Αρχικά, σε ένα σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Τότι, αντί να καταλογίσει πέναλτι, απέβαλε τον ποδοσφαιριστή για «θέατρο». Λίγο αργότερα ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Τομάσι ως οφσάιντ. Όλα αυτά μέχρι το 26ο λεπτό της παράτασης. Τότε, μετά από αντεπίθεση, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να σκοράρουν το χρυσό γκολ και να περάσουν στην επόμενη φάση.

 

Τις ημέρες μετά τον αγώνα, τα ΜΜΕ στην Ιταλία καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο, έκανα λόγο για ντροπή και φιάσκο. Υπήρχε, όμως, και συνέχεια.
Στους 8, η Νότια Κορέα αντιμετώπισε τους Ισπανούς. Διαιτητής του αγώνα ο Γκαμάλ Αλ Γκαντούρ από την Αίγυπτο. Αν και από άλλη ήπειρο, οι δυο διαιτητές ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα. Ο Αλ Γκαμούρ ακύρωσε δύο καθαρά γκολ των Ισπανών, ένα εκ των οποίων ήταν το «χρυσό γκολ». Έτσι, ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι, όπου επικράτησαν οι Ασιάτες.

Οι διαμαρτυρίες Ιταλών και Ισπανών στη FIFA ήταν εντονότατες ενώ χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Telegraph, η οποία αναφέρθηκε στο τουρνουά ως μια φάρσα.

Το τέλος του ταξιδιού για τη Νότια Κορέα ήρθε από τη Γερμανία, ενώ σταδιακά το θέμα ξεχάστηκε και να πνεύματα ηρέμησαν.

Ο Μπάιρον Μορένο, διαιτητής του αγώνα Νότια Κορέα – Ιταλία, αργότερα τιμωρήθηκε για χρηματισμό σε αγώνα εγχώριου πρωταθλήματος της χώρας του. Επιπλέον, το 2010 προσπάθησε να περάσει 6,2 κιλά ηρωίνης από τη Νέα Υόρκη.

Μέχρι και σήμερα, το Μουντιάλ του 2002 χαρακτηρίζεται από Ισπανούς και Ιταλούς ως η μεγαλύτερη απάτη στα ποδοσφαιρικά χρόνια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως τα επόμενα 2 τουρνουά κατακτήθηκαν από τις 2 ομάδες που αδικήθηκαν κατάφωρα το 2002. Η Ιταλία το κατέκτησε το 2006 και η Ισπανία το 2010.