Επιτέλους Μουντιάλ!

Μουντιάλ 2022

Αγαπημένη ατάκα την οποία ξεστομίζω μόλις μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Καλό το Euro αλλά άλλη γλύκα έχει το Μουντιάλ.

Ίσως γιατί έχω σαν πρώτη ανάμνηση, από τις πολλές καλές, να πηγαίνω με τον πατέρα μου στο καφενείο να βλέπουμε τους αγώνες της Εθνικής για το Μουντιάλ του 1994. Έκτοτε έγινε κάτι σαν μικρή οικογενειακή παράδοση, όποτε μπορούσε, να βλέπουνε αγώνες. Δεν πήγε καλά η Ελλάδα, πολύ λίγα πράγματα θυμάμαι, τα περισσότερα από μεταγενέστερα βίντεο να είμαι ειλικρινής, αλλά μικρή σημασία έχει. Το μικρόβιο είχε μπει στον οργανισμό μου.

Στο επόμενο του 1998 στην Γαλλία, πολύ πιο ξεκάθαρα θυμάμαι φάσεις και γκολ. Τον πικρό αποκλεισμό της Ισπανίας από τους ομίλους. Τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά Νταβόρ Σούκερ, τις φοβερές αποκρούσεις του Mπαρτέζ. Μια πανάξια πρωταθλήτρια Κόσμου Γαλλία με την Αγιά τετράδα, Ζιντάν, Λιζαραζού, Τρεζεγκέ (Τρεζεγκολ για τους φίλους) και Βιεϊρά να κάνουν επίδειξη δύναμης και τεχνικής απέναντι σε μια επίσης δυνατή Βραζιλία. Το 2002 το Μουντιάλ της Ιαπωνίας και Ν. Κορέας. Την απίστευτη ήττα της Γαλλίας από την Σενεγάλη , που αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων. Το μαγικό 8-0 της Γερμανίας κόντρα στην Σαουδική Αραβία. Τα, δικαιολογημένα εκ μέρους μου, παράπονα των Ιταλών για την διαιτησία και τον αποκλεισμό από την Ν. Κορέα.  Την απίστευτη λόμπα γκολ του Ροναλντίνιο κόντρα στην Αγγλία. Τις αποκρούσεις ενός από τους καλύτερους Τερματοφύλακες όλων των εποχών, του Όλιβερ Καν. Τον αποκλεισμό της Ισπανίας από την Τουρκία, και την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Και φυσικά την επαναφορά στην κορυφή για την Βραζιλία, με Ριβάλντο, Ροναλντίνιο και του Ρονάλντο.

Στην επόμενη διοργάνωση το 2006 η διοργάνωση έγινε στην Γερμανία. Ένα φοβερό τουρνουά που πραγματικά τα είχε όλα. Δυνατά φαβορί, επικές μάχες. Άλλον ένα επώδυνο αποκλεισμό για την Ισπανία, από την Γαλλία του Ζιντάν. Την ιστορική μάχη της Νυρεμβέργης, Ολλανδία – Πορτογαλία, με πρόκριση των Ολλανδών αλλά με 4 κόκκινες και 16 κίτρινες! Την κατάκτηση του τροπαίου από την Ιταλία κόντρα στην Γαλλία. Αν βέβαια μνημονεύεται για κάτι ο τελικός είναι για την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι και την αποβολή του πρώτου, κατά την διάρκεια της παράτασης.

Το 2010 είχαμε το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και της βουβουζέλας! Ένας λόγο που ίσως δεν το ευχαριστήθηκα όσο ήθελα. Εδώ και αν είχαμε συγκινήσεις. Τους απίστευτούς αποκλεισμούς στην φάση των ομίλων Γαλλίας και Ιταλίας. Την επική πρώτη νίκη της Εθνικής μας σε τελική φάση κόντρα στην Νιγηρία. Την απίστευτη φάση στους προημιτελικούς που ένα πέναλτι του Σουάρεζ, έβγαλε την μπάλα με το χέρι σε σίγουρο γκολ της Γκάνα, της στέρησε την πρόκριση κόντρα στην Ουρουγουάη. Μια απίστευτη Ολλανδία που όμως στην παράταση υποτάχθηκε από την ανώτερη Ισπανία. Μια Ισπανία που το κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της και απέβαλε για πάντα την ταμπέλα του looser της διοργάνωσης.

Το 2014 επιστρέφει το Μουντιάλ στην Λατινική Αμερική και στην Βραζιλία. Μια Βραζιλία που είχε υψηλές απαιτήσεις. Και εδώ αξιομνημόνευτα πράγματα. Την πρόκριση για πρώτη φορά της Εθνικής μας από την φάση των ομίλων. Την ρεβάνς των Ολλανδών απέναντι στην Ισπανία με νίκη 5-1! Τον συγκλονιστικό ημιτελικό Γερμανία – Βραζιλία, με το ασύλληπτο 7-1. Και έναν δυνατό τελικό απέναντι σε Γερμανία και Αργεντινή, με νικητές τους πρώτους για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια! Το Μουντιάλ του 2018 διεξήχθη στην Ρωσία. Δύο πράματα μου έμειναν. Το άστρο του Μ’παπέ και η επικράτηση της Γαλλίας στον τελικό με 4-2 απέναντι σε μια αξιόμαχη και δυνατή αντίπαλό την Κροατία. Το άλλο είναι κάτι που έγραψε ιστορία. Έχω παίξει στοίχημα goal/goal και over 2,5 το παιχνίδι Κροατία – Δανία. 1-1 από το 3ο λεπτό…. Και έμεινε εκεί ρε φίλε…. Μέχρι και group στο Facebook πρέπει να είχε γίνει.. Είχα παίξει και εγώ over το Κροατία – Δανία ή κάτι τέτοιο. Και μετά αναρωτιέστε γιατί λέω επιτέλους Μουντιάλ. Τέτοια αποτελέσματα μόνο εκεί τα βλέπεις! Και ας σε στέλνουν στην παράνοια. Αλλά δεν ήρθε ακόμα η ώρα του, κοντοζυγώνει.

Το ζεστό Κατάρ

Λέω κοντοζυγώνει γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες σε κάνα δίμηνο θα είχαμε σέντρα. Αλλά φέτος η διοργάνωση γίνεται στο Κατάρ. Το καλοκαίρι έχει 50 βαθμούς υπό σκιά. Θα σκάγαν οι παίχτες και όχι μόνο… Υπομονή λίγους μήνες παραπάνω. Εκεί  κατά Νοέμβρη. Τότε θα έρθει η ώρα που θα ξαναφωνάξω πάλι

Επιτέλους Μουντιάλ!

Μέχρι τότε θα τα λέμε από εδώ με προτάσεις, μακροχρόνια και ιστορίες.