Τεκίλα, μπάλα και το άπιαστο όνειρο

Μεξικό

Λίγα λόγια για τον προπονητή, την ομάδα και την κατάρα που κυνηγά τους «Tri», λίγο πριν την 16η συμμετοχή του Μεξικό σε Μουντιάλ.

Φαντάσου λίγο να είσαι Μεξικάνος. Να πίνεις την κρύα μπύρα σου κάπου στη ζεστή παραθαλάσσια πολιτεία της Βερακρούζ μαζί με μερικά σφηνάκια τεκίλας και να παρακολουθείς την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ξέρεις ότι η εθνική ομάδα είναι καλή και θα παλέψει για να κάνει το κάτι παραπάνω. Μία-μία κληρώνονται οι ομάδες και περιμένεις να ακούσεις και το όνομα της δικιάς σου χώρας. Και ξαφνικά το ακούς. Βλέπεις τον όμιλο, βλέπεις τις διασταυρώσεις και αυτό ήταν… πετάς τη μπύρα στο πάτωμα και φωνάζεις ένα «Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΛΗΡΩΣΗ!» (αλλά στα Ισπανικά γιατί από ελληνικά δε σκαμπάζεις και πολλά).

Σε μία χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, ίσως τη μοναδική στην Κεντρική και Βόρειο Αμερική που μπορεί να συγκριθεί στην τρέλα με τους Λατινοαμερικάνους και τους Ευρωπαίους, οι Μεξικανοί έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται ότι η κατάρα του “quinto partido” θα χτυπήσει ξανά. Η κατάρα του «πέμπτου παιχνιδιού» έχει να κάνει με την αδυναμία της Εθνικής Μεξικού να περάσει στα προημιτελικά και να δώσει αυτόν τον πέμπτο καταραμένο αγώνα. Τις μόνες φορές που το κατάφερε ήταν το 1970 και το 1986, τις χρονιές που ήταν οικοδέσποινα. Από το 1994 και μετά, έχει πάρει μέρος και στις επτά τελικές φάσεις του Μουντιάλ αλλά σε καμία δεν κατάφερε να κερδίσει στη φάση των «16». Οι διασταυρώσεις έφερναν τους Μεξικανούς με δυνατές ομάδες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή ή η Γερμανία αλλά ακόμα και όταν οι κληρώσεις ήταν πιο ευνοϊκές (είτε με Βουλγαρία το ’94 είτε με Η.Π.Α. το 2002) πάλι κάτι θα στράβωνε.

Φέτος ο όμιλος δεν είναι εύκολος και η διασταυρώσεις μειώνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να δούμε τους φίλους Μεξικάνους να παίζουν στα προημιτελικά. Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει λίγο πιο αναλυτικά.

Ο Όμιλος

Το Μεξικό κληρώθηκε στον 3ο όμιλο μαζί με Αργεντινή, Σαουδική Αραβία και Πολωνία. Θεωρητικά θα παλέψει για τη δεύτερη θέση με την Πολωνία, καθώς η Αργεντινή βρίσκεται σε τρομερή φόρμα και πιστεύω θα πάρει την πρώτη θέση. Για τη Σαουδική Αραβία δε νομίζω να χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι.
Οι αγωνιστικές έτυχαν έτσι που αντιμετωπίζει την Αργεντινή στην τελευταία αγωνιστική, κάτι που ίσως βοηθήσει το Μεξικό, αν οι Λατινοαμερικάνοι έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Θεωρώ δεδομένο ότι θα κερδίσει τους Σαουδάραβες στη δεύτερη αγωνιστική. Στόχος είναι να πάρει αποτέλεσμα από τους Πολωνούς στην πρώτη αγωνιστική κι αν ηττηθεί, αυτό να μη γίνει με μεγάλη διαφορά τερμάτων.

Ο Προπονητής

Προπονητής της Εθνικής ομάδας, από το 2019, είναι ο Αργεντίνος Γκεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο. Κάποιοι ίσως τον θυμάστε από το πέρασμά του από τον πάγκο της εθνικής Αργεντινής. Ένα φεγγάρι προπονούσε και την Μπαρτσλόνα.
Υπό την καθοδήγησή του, το Μεξικό προκρίθηκε σχετικά εύκολα, έχοντας μόλις δύο ήττες σε δεκατέσσερις αγώνες. Παρά το ότι είδαμε το Μεξικό να μη σκοράρει αρκετά με σχετικά εύκολες αντιπάλους, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι πρόβλημα προπονητή καθώς είναι μία μεταβατική περίοδος με αρκετούς καλούς παίκτες να έχουν μεγαλώσει ηλικιακά ή ακόμα και να έχουν αποσυρθεί. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, όμως, είναι ότι προσπαθεί να στρώσει την άμυνα αλλά δεν ξέρω πόσο θα του βγει να κοντράρει σε τακτική τις Ευρωπαϊκές ομάδες, που έχουν συνηθήσει σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού.

Η Ομάδα

Όπως προ είπα, παίκτες που είδαμε στο Μουντιάλ του ’18, οι οποίοι είχανε κάνει τη νίκη έκπληξη κόντρα στη Γερμανία, έχουν μεγαλώσει και μερικοί από αυτούς δεν παίζουν πια. Επίσης, ο προπονητής αφήνει έξω από την εθνική τον Τσιτσαρίτο.

Συνηθώς ο Μαρτίνο παρατάσσει την ομάδα σε 4-3-3, χωρίς όμως να έχουμε δει μία σταθερή 11αδα κατά τη διάρκεια των προκριματικών.

Βασικός τερματοφύλακας και αρχηγός είναι ο Οτσόα με αναπληρωματικό τον 39χρονο Ταλαβέρα.

Από τους αμυντικούς φαίνεται να εμπιστεύεται περισσότερο τους νεαρούς Αρταέγκα (αριστερό φουλ μπακ, Γκενκ) και Μόντες (δεξιός κεντρικός αμυντικός, Μοντερέι). Στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζει ο έμπειρος Ερέρα (αριστερός μέσος, Ατλέτικο Μαδρίτης) ο οποίος αν και τώρα ταλαιπωρείται από τραυματισμό, αναμένεται να συμμετάσχει κανονικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από τα αριστερά είδαμε να παίρνει συχνά φανέλα βασικού ο Κάρλος Ροντρίγκες (Κρους Ασούλ), ο οποίος όμως στους τελευταίους αγώνες δεν έχει παίξει με την ομάδα του και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Είδαμε να παίζει κεντρικά συνήθως ο Έντσον Αλβάρες (Άγιαξ) αλλά όχι πάντα. Ο επιθετικός που ξεχωρίζει είναι ο Χιμένες (Γουλβς), η παρουσία του οποίου στην κορυφή της επίθεσης θεωρείται δεδομένη. Από εκεί και πέρα, είδαμε να χρησιμοποιούνται αρκετοί συνδυασμοί μεταξύ των Λοσάνο (Νάπολι), Κορόνα (Σεβίλλη), Βέγκα (Γουαδαλαχάρα) και Φούνες Μόρι (Μοντερέι).
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν του 4-3-3 ο προπονητής είχε δοκιμάσει και το 3-5-2 αλλά του στοίχησε και δε νομίζω να το ξαναδούμε.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν ελπίδες για να περάσει το Μεξικό για όγδοη συνεχόμενη φορά στους «16». Κύρια αντίπαλός η Πολωνία και το πρώτο ματς θα δείξει ποια ομάδα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Ταλέντο υπάρχει, πάθος υπάρχει, μόνο ο προπονητής με προβληματίζει προσωπικά.
Δυστυχώς, όμως, ακόμα και αν περάσει από τους ομίλους, πολύ δύσκολα θα κάνει το κάτι παραπάνω και η κατάρα του “quinto partido” θα συνεχίσει να στοιχειώνει μία από τις πιο ερωτεύσιμες εθνικές ομάδες. Σε περίπτωση που πάρει τελικά τη δεύτερη θέση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και να δει τα όνειρα των οπαδών να πεθαίνουν για ακόμα μία φορά στη φάση των «16».

Οι αποδόσεις που θες είναι στο Pamestoixima.gr. Mε πλούσιο live streaming, μεγάλη ποικιλία από pre & live αγώνες και cash out κάθε στιγμή του αγώνα.