Μεχνταβίκια: «Με τις ΗΠΑ ήταν το ματς του αιώνα»

Μεχνταβίκια

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που ο Ιρανός Μεχντί Μεχνταβίκια «σφράγισε» τη νίκη με 2-1 επί των Ηνωμένων Πολιτειών

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που ο Ιρανός Μεχντί Μεχνταβίκια «σφράγισε» τη νίκη με 2-1 επί των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η συγκίνηση που έδωσε στη χώρα του, για την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν έχει ξεθωριάσει.
Θα συναντηθούν ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο αργότερα αυτό το έτος, αφού κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο στο Κατάρ, αλλά αυτή η συνάντηση είναι απίθανο να είναι ίδια όσο η σύγκρουση της Λιόν.

Boost νίκης και τα κέρδη σου πολλαπλασιάζονται στο Pamestoixima.gr!

«Το Ιράν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο αγώνας του αιώνα», δήλωσε στο Reuters ο 44χρονος πρώην ακραίος μπακ του Αμβούργου.
«Αυτό το γκολ ήταν μια από τις μεγαλύτερες, πιο αξέχαστες και αξιοσημείωτες στιγμές στη ζωή μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, μα ποτέ εκείνη τη στιγμή. Ήμουν νέος, ήταν ένας πολύ σημαντικός αγώνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν το Ιράν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η πρώτη νίκη για το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έτσι όλη η συνταγή ήταν εκεί για να γίνει αυτό, μια αξέχαστη… τούρτα για το υπόλοιπο της ζωής μου», τόνισε.

Οι Ιρανοί οπαδοί προσήλθαν κατά χιλιάδες στο Stade Gerland της Λιόν για την πρώτη διεθνή συνάντηση μεταξύ δύο εθνών που είχαν αντιδικία μετά την ιρανική επανάσταση του 1979. Τα μέτρα ασφαλείας αυστηρά, αλλά οι προοπτικές οποιασδήποτε εχθρότητας…ξεθώριασαν γρήγορα, καθώς οι Ιρανοί έδωσαν στους Αμερικανούς μπουκέτα με τριαντάφυλλα και οι ομάδες πόζαραν για μια κοινή φωτογραφία.

Το ματς είχε, ωστόσο, έντονη σύγκρουση, με την κεφαλιά του Χαμίντ Εστίλι να δίνει προβάδισμα στους Ιρανούς στο πρώτο ημίχρονο και τον Μαχνταβίκια να διπλασιάσει έξι λεπτά πριν το τέλος του ματς.

Το γκολ του Μαχδαβίκια αποδείχθηκε τελικά καθοριστικό καθώς η κεφαλιά του Μπράιαν ΜακΜπράιντ τρία λεπτά αργότερα οδήγησε σε ένα τεταμένο φινάλε με τους Ιρανούς να κρατούν τη νίκη που προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς στην πατρίδα.

«Αυτή η νίκη ήταν μια σημαντική νίκη από όποια οπτική γωνία την δεις», θυμάται ο Μαχνταβίκια.
«Από αθλητική άποψη, ήταν μια ιστορική στιγμή γιατί κάναμε την πρώτη νίκη στην ιστορία του ιρανικού ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη χώρα έγινε μια τεράστια γιορτή, επομένως ήταν επίσης ιστορική. Και ακόμη και πολιτικά ήταν μια σημαντική στιγμή, οπότε δεν την ξεχνάμε ποτέ. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα.»

Το Ιράν έχει κερδίσει μόνο έναν αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τότε – εναντίον του Μαρόκου στη Ρωσία το 2018 – και ο Μαχνταβίκια περιμένει άλλη μια μεγάλη δοκιμασία όταν το Ιράν συναντήσει τους Αμερικανούς τον Νοέμβριο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μερικούς νεαρούς παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη, οπότε γενικά πιστεύω ότι η ομάδα των ΗΠΑ είναι πολύ πιο δυνατή από ό,τι ήταν το 1998 και είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολα στο Κατάρ», πρόσθεσε.

«Μπορεί να επηρεαστεί ακόμα από το πολιτικό περιβάλλον, αυτό το ματς μπορεί να είναι κάπως κάτω από αυτή τη σκιά. Αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι παίκτες είναι επαγγελματίες, είναι έμπειροι και μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στον ίδιο τον αγώνα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πολιτική. Ελπίζω να είναι ένα καλό παιχνίδι και εύχομαι να κερδίσει ξανά το Ιράν».