Δικαιώματα και υποχρεώσεις των επισκεπτών του Κατάρ

Το έγγραφο αναφέρει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε σχέση με τις κοινωνικές σχέσεις, ιδίως με τις γυναίκες...

«Ένα μεγάλο μέρος του ποινικού κώδικα βασίζεται στη Σαρία, είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε»: αυτό μπορεί να διαβάσει -μεταξύ άλλων- κάποιος στο μακροσκελές έγγραφο των 16 σελίδων με τίτλο «Κατάρ – “Τα Πρέπει και τα Μη” 2022», που δημοσιεύτηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Το έγγραφο αναφέρει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε σχέση με τις κοινωνικές σχέσεις, ιδίως με τις γυναίκες, με τις οποίες πρέπει να αποφεύγεται κάθε επαφή.

Επιπλέον, το να κοιτάξει κανείς κατάματα έναν Καταριανό «θεωρείται αγενές και ακατάλληλο», όπως και το να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να φάει (προορίζεται για προσωπική υγιεινή). Όσον αφορά τα ρούχα, πρέπει να καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατα. Για τις γυναίκες, ο κανόνας του ντυσίματος είναι επίσης να φορούν μακριά παντελόνια ή μακριές φούστες, καθώς και τοπ που καλύπτουν το λαιμό και το στήθος.

Το να φορούν πέπλο δεν είναι υποχρεωτικό, παρά μόνο σε τζαμί, αλλά εκτιμάται το να το φορά μια γυναίκα, γιατί έτσι φαίνεται ότι ενσωματώνεται και σέβεται την τοπική κουλτούρα, ενώ αποφεύγει την ανεπιθύμητη προσοχή.

Τέλος, όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το Κατάρ είχε εγκρίνει την πώλησή του υπό προϋποθέσεις. Έτσι λοιπόν, η μπύρα θα είναι διαθέσιμη μόνο μεταξύ 18:30 μ.μ. και 01:00 π.μ., στις «ζώνες φιλάθλων». Το έγγραφο προσθέτει ότι η μέθη απαγορεύεται αυστηρά. Όπως ακριβώς απαγορεύεται η εισαγωγή στην επικράτεια του Κατάρ αλκοόλ, ναρκωτικών, προϊόντων χοιρινού κρέατος και κάθε στοιχείου που σχετίζεται με την πορνογραφία.