Μουντιάλ 2010: Όταν η Ισπανία «κατέκτησε» τον πλανήτη

Ισπανία Μουντιάλ

Μπορεί στα προηγούμενα Μουντιάλ να είχε την ταμπέλα του «λούζερ», ωστόσο το 2010 ήταν χρονιά... εξιλέωσης για την Ισπανία!

Μέχρι το Euro 2008 αν μία εθνική ομάδα είχε το συνώνυμο του «λούζερ» αυτή ήταν η Ισπανία. Η «φούρια ρόχα» παρουσίαζε κατά διαστήματα εξαιρετικές φουρνιές, εξαιρετικά ρόστερ παρόλα αυτά πάντοτε κάτι της έλειπε για την υπέρβαση. Αυτή η κατάρα «έσπασε» το 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία με το Euro, ωστόσο υπήρξε και… συνέχεια! Δύο χρόνια αργότερα οι Ισπανοί πέτυχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους (μέχρι την επόμενη) κατακτώντας το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής

Η πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ

Οι… βάσεις της πορείας προς την Νότια Αφρική μπήκαν μόλις λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Euro 2008. Η Ισπανία αντιμετώπισε τις Τουρκία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βέλγιο, Εσθονία και Αρμενία. Ο όμιλος έμοιαζε ανταγωνιστικός αλλά το σύνολο του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έκανε… «περίπατο» στη προκριματική φάση της ευρωπαϊκής ζώνης πετυχαίνοντας το απόλυτο με 10 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Η, τότε, πρωταθλήτρια Ευρώπης πέτυχε 28 γκολ ενώ δέχθηκε μόλις 5. Πρώτος σκόρερ της «ρόχα» ο Νταβίντ Βίγια με 7 τέρματα. Πολύ καλή παρουσία είχαν και οι Χουάν Μάτα και Νταβίντ Σίλβα με 3 τέρματα ο καθένας. Όπως αντιλαμβάνεστε η Ισπανία δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα όσον αφορά την υπόθεση-πρόκριση ενώ ο κόουτς Ντελ Μπόσκε χρησιμοποίησε και ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές στα τελευταία παιχνίδια του ομίλου.

Τα αποτελέσματα στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010

Ισπανία – Βοσνία 1-0
Ισπανία – Αρμενία 4-0
Εσθονία – Ισπανία 0-3
Βέλγιο – Ισπανία 1-2
Ισπανία – Τουρκία 1-0
Τουρκία – Ισπανία 1-2
Ισπανία – Βέλγιο 5-0
Ισπανία – Εσθονία 3-0
Αρμενία – Ισπανία 1-2
Βοσνία – Ισπανία 2-5

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Βλέπεις τα κέρδη σου να εκτοξεύονται!

Η τελική 23αδα για τη Νότια Αφρική

Όσο περνούσε ο καιρός και ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για το Μουντιάλ, ο Ντελ Μπόσκε έπρεπε να καταλήξει στην τελική 23αδα της Ισπανίας ενόψει του μεγάλου ραντεβού, ενώ σε αυτή την επιλογή… «βοήθησε» τον έμπειρο τεχνικό η τρομερή πορεία της Μπαρτσελόνα εκείνη την περίοδο. Οι «μπλαουγκράνα» υπό τον Πεπ Γκουαρδιόλα κατέκτησαν τα πάντα παίζοντας τρομερό ποδόσφαιρο καθ’ όλη την χρονιά. Έτσι η 23αδα περιελάβανε τους Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο και Βαλντέζ. Σημαντικό κομμάτι του ρόστερ αποτέλεσαν και ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντελ Μπόσκε επέλεξε από τους «μερένχες» τους Κασίγιας, Αλμπιόλ, Σέρχιο Ράμος, Τσάμπι Αλόνσο και Αρμπελόα. Η σύνθεση της Ισπανίας είχε κι άλλα πολύ μεγάλα αστέρια όπως οι Βίγια, Τόρες, Φάμπρεγας, Μάτα, Νταβίντ Σίλβα, Χεσούς Νάβας

Αναλυτικά οι ποδοσφαιριστές ανά θέση

Τερματοφύλακες

1 Ίκερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης)
12 Βίκτορ Βαλντέζ (Μπαρτσελόνα)
23 Πέπε Ρέινα (Λίβερπουλ)

Αμυντικοί

2 Ραούλ Αλμπιόλ (Ρεάλ Μαδρίτης)
3 Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα)
4 Κάρλος Μαρτσένα (Βαλένθια)
5 Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα)
11 Ζοάν Καπντεβίλα (Βιγιαρεάλ)
15 Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης)
17 Αλβάρο Αρμπελόα (Ρεάλ Μαδρίτης)

Μέσοι

6 Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα)
8 Τσάβι (Μπαρτσελόνα)
10 Σέσκ Φάμπρεγας (Άρσεναλ)
13 Χουάν Μάτα (Βαλένθια)
14 Τσάμπι Αλόνσο (Ρεάλ Μαδρίτης)
16 Σέρχιο Μπουσκετς (Μπαρτσελόνα)
20 Χάβι Μαρτίνεθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο)
21 Νταβίντ Σίλβα (Βαλένθια)
22 Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη)

Επιθετικοί

7 Νταβίντ Βίγια (Βαλένθια)
9 Φερνάντο Τόρες (Λίβερπουλ)
18 Πέδρο (Μπαρτσελόνα)
19 Φερνάντο Γιορέντε (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Η «ψυχρολουσία» από την Ελβετία στην πρεμιέρα και η… αγχωτική πρόκριση στα νοκ-άουτ

Η πρώτη πολύ μεγάλη έκπληξη εκείνης της διοργάνωσης είχε ως «θύμα» την Ισπανία. Στο πρώτο της παιχνίδι στον θεσμό η «ρόχα» έπεσε θύμα μεγάλης έκπληξης γνωρίζοντας την ήττα από την Ελβετία με 1-0. Οι πρωταθλητές Ευρώπης κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες για γκολ αλλά τους έλειπε η αποτελεσματικότητα. Έτσι το τέρμα του Φερνάντες στο 51′ ήταν αρκετό ώστε να δώσει το ιστορικό τρίποντο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Μετά από αυτή την ήττα η αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής με την Ονδούρα απέκτησε πολύ κομβικό χαρακτήρα. Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε έβγαλε την αντίδραση που άπαντες περίμεναν, ήταν αποτελεσματική και με πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νταβίντ Βίγια έφτασε στο πρώτο τρίποντο της στο τουρνουά. Πλέον όλα θα κρινόντουσαν στην αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην αξιόμαχη Χιλή.

Το παιχνίδι-τελικός κόντρα στους λατινοαμερικάνους απέδειξε, για πολλοστή φορά, το «μέταλλο» από το οποίο ήταν φτιαγμένη αυτή η ομάδα. Οι Ίβηρες πήραν την νίκη πρόκριση με 2-1 (Νταβίντ Βίγια κι Αντρές Ινιέστα τα τέρματα) κι έδειξαν διατεθειμένοι και έτοιμοι να φτάσουν μέχρι… τέλους στη διοργάνωση κάνοντας κάτι που δεν είχαν καταφέρει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Να κατακτήσουν το Μουντιάλ!

Το «ιβηρικό» ντέρμπι στους «16» και η πρόκριση – θρίλερ κόντρα στην Παραγουάη

Πρώτος αντίπαλος στα νοκ-άουτ παιχνίδια ήταν η Πορτογαλία. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η παρέα του τα έδωσαν όλα ωστόσο τους έλειπε το κάτι παραπάνω για την υπέρβαση. Έτσι το τέρμα του Νταβίντ Βίγια στο δεύτερο ημίχρονο (63′) ήταν υπεραρκετό ώστε να δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού για πρώτη φορά μετά το 2002. Εκεί περίμενε (μία ακόμη) ομάδα από την Λατινική Αμερική. Η Παραγουάη του Όσκαρ Καρντόζο έβαλε δύσκολα στους Ισπανούς κρατώντας τους για περίπου 83′ μακριά από την περιοχή της. Ο Βίγια έδωσε, για πολλοστή φορά, τη λύση ωστόσο το φινάλε ήταν θρίλερ. Στο 87′ οι Παραγουανοί κέρδισαν πέναλτι, ο Καρντόζο ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο Ίκερ Κασίγιας κράτησε το «μηδέν» δίνοντας τη μεγάλη πρόκριση στην ομάδα του.

Στον τελικό με… «εντολή» Πουγιόλ

Η διασταύρωση στα ημιτελικά εκείνου του Μουντιάλ περιελάβανε ένα reunion του τελικού του Euro 2008. Ισπανία εναντίον Γερμανίας. Οι δύο ομάδες έδωσαν μία τεράστια μάχη. Μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για δύο από τις πιο ποιοτικές ομάδες της διοργάνωσης. Η αναμέτρηση όπως κύλησε φαινόταν ότι θα κρινόταν στην… λεπτομέρεια. Μία κεφαλιά του Πουγιόλ στο 75′ ήταν «λυτρωτική» και έστειλε την Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Μουντιάλ.

Ινιέστα και Κασίγιας της έδωσαν το τρόπαιο

Η μέρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης θα έδιναν μάχη για το βαρύτιμο τρόπαιο, με το παιχνίδι να είναι έτσι κι αλλιώς ιστορικού χαρακτήρα, καθώς όποιος κατακτούσε το τρόπαιο θα το έπραττε για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός με την Ισπανία στο εν λόγω παιχνίδι να έχει δύο πολύ μεγάλους πρωταγωνιστές. Ο πρώτος ήταν ο Ίκερ Κασίγιας. Ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης «κατέβασε» ρολά και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις κράτησε την ομάδα του ζωντανή στέλνοντας επί της ουσίας το παιχνίδι στην ημίωρη παράταση. Εκεί πήρε το… «όπλο» του ο Αντρές Ινιέστα, ο οποίος σκόραρε το νικητήριο γκολ στο 116′ κρίνοντας το παιχνίδι. Η Ισπανία έζησε το μεγαλύτερο (ποδοσφαιρικό) βράδυ της. Αυτή η «δυναστεία» είχε και συνέχεια καθώς δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε το 2ο συνεχόμενο ευρωπαϊκό της πρωτάθλημα στα γήπεδα Ουκρανίας και Πολωνίας. Θα καταφέρει να επανέλθει στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Τα αποτελέσματα στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010

Ισπανία – Ελβετία 0-1
Ισπανία – Ονδούρα 2-0
Χιλή – Ισπανία 1-2
Ισπανία – Πορτογαλία 1-0
Παραγουάη – Ισπανία 0-1
Γερμανία – Ισπανία 0-1
Ισπανία – Ολλανδία 1-0

Η σύνθεση της Ισπανίας στον μεγάλο τελικό

Τερματοφύλακας: Κασίγιας
Αρ. Μπακ: Καπντεβίλα
Δεξί Μπακ: Σέρχιο Ράμος
Στόπερ: Πουγιόλ
Στόπερ: Πικέ
Αμ. Χαφ: Τσάμπι Αλόνσο
Αμ. Χαφ: Μπουσκετς
Επιθ. Μέσος: Τσάβι
Αρ. Εξτρέμ: Ινιέστα
Δεξί Εξτρέμ: Πέδρο
Σέντερ φορ: Βίγια