Η ιστορία γύρω από το παρατσούκλι «κόκκινοι διάβολοι»

κόκκινοι διάβολοι

Πως πήρε η Εθνική Βελγίου το παρατσούκλι «κόκκινοι διάβολοι». Όλη η παμπάλαια ιστορία που κρύβεται πίσω από το διάσημο πρατσούκλι.

Το παρατσούκλι «κόκκινοι διάβολοι» βγήκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1906 συγκεκριμένα. Τόσο παλιό!

Στα τέλη του Απριλίου εκείνης της χρονιάς η βελγική ομάδα, φορώντας πάντοτε κόκκινες φανέλες όπως άλλωστε και σήμερα, έπαιξε τρία φιλικά, το πρώτο με την Γαλλία και τα δύο επόμενα με την Ολλανδία. Τα κέρδισε όλα, τα δύο πρώτα με το ευρύ 5-0 και το τρίτο με 3-2!

Δεν είναι καθόλου παράξενη η διαφορά του σκορ. Το Βέλγιο, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο όταν, το 1863, ένας Ιρλανδός φοιτητής που σπούδαζε στην Φλάνδρα έφερε μια δερμάτινη μπάλα μαζί του, ήταν πάρα πολύ δυνατό τότε.

Εντυπωσιασμένος από την θαυμάσια απόδοση των παικτών της κοκκινοφορούσας Εθνικής Βελγίου σε αυτούς τους τρεις φιλικούς αγώνες, ο προπονητής Πιέρ Βαλκιέρ* τής έβγαλε το παρατσούκλι «κόκκινοι διάβολοι»!

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Βλέπεις τα κέρδη σου να εκτοξεύονται!

Αυτό ήταν! Το προσωνύμιο «κόλλησε» και δεν έφυγε! Βέβαια, στα 70ies την Εθνική Βελγίου την είπαν και «λευκοί διάβολοι» λόγω του χρώματος που είχαν οι εντός έδρας φανέλες της, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ.

* Ο Βαλκιέρ ήταν προπονητής της Λεοπόλντ F.C., η οποία παραμένει ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος των Βρυξελλών με έτος ίδρυσης το 1893.