Μουντιάλ Κατάρ: Συνέχεια στη κατάρα των πρωταθλητών?

Μουντιάλ Κατάρ

Από το 2002 και έπειτα η κάτοχος του τροπαίου έχει καταφέρει να προκριθεί από όμιλο μόλις μια φορά και μπροστά μας το Μουντιάλ του Κατάρ.

Πολλά μπορείς να εξηγήσεις με τη λογική στο ποδόσφαιρο, αλλά όταν μπαίνουμε σε διαδικασία συζήτησης για Παγκόσμια Κύπελλα τα παραπάνω πηγαίνουν περίπατο. Διότι κάθε φορά βρισκόμαστε θεατές κάποιου απρόοπτου γεγονότος, όχι μόνο εξωαγωνιστικού, αλλά τις περισσότερες φορές καθαρά εντός τεσσάρων γραμμών. Και φυσικά τα μάτια μας είναι ανοιχτά ενόψει του Μουντιάλ του Κατάρ.

Για να σας το κάνω πιο λιανά από το 2002 και μετά παρατηρείτε μια κάποιου είδους «κατάρα» με τους κατόχους του τροπαίου. Η αρχή έγινε στη διοργάνωση της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας με τη Γαλλία. Και τι δεν είχε τότε στο ρόστερ του ο Ροζέ Λεμέρ, βοηθός του Εμέ Ζακέ το ’98. Με αυτόν οι «τρικολόρ» είχαν κατακτήσει και το Euro 2000. Τα προγνωστικά Μουντιάλ τους ήθελαν εκ των φαβορί για τη διατήρηση των σκήπτρων. Όλος ο καλός ο κόσμος ήταν στην Άπω Ανατολή για το back to back: Ζιντάν, Ανρί, Βιεϊρά, Τουράμ, Ντεσαγί, Μακελέ, Τζοργκαέφ, Σανιόλ, Τρεζεγκέ, Λιζαραζού, Πετί, Μικού, Μπαρτέζ. Αποτέλεσμα; Ούτε γκολ στα ματς με Σενεγάλη (0-1), Ουρουγουάη (0-0), Δανία (0-2) και με ένα βαθμό σε τρία ματς, πρόωρη επιστροφή!

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Βλέπεις τα κέρδη σου να εκτοξεύονται!

έσσερα χρόνια αργότερα η Γαλλία απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία και επέστρεψε στον τελικό, χάνοντας στα πέναλτι από την Ιταλία. Ο Μαρσέλο Λίπι παρέμεινε στον πάγκο των «ατζούρι», οδηγώντας τους και στο Μουντιάλ του 2010, όπου η πτώση ήταν εκκωφαντική.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Εθνική Ιταλίας δεν νίκησε ούτε ένα ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έστω κι αν ήταν το απόλυτο φαβορί του ομίλου, κόντρα σε Νέα Ζηλανδία (1-1), Παραγουάη (1-1) και Σλοβακία (2-3).

Το 2010 η Ισπανία ήταν η θριαμβεύτρια, νικώντας στον τελικό την Ολλανδία. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε είχε ξανά στη διάθεσή του μια πλειάδα αστέρων. Στο εναρκτήριο ματς του ομίλου αντίπαλος ήταν ξανά η Ολλανδία και το αποτέλεσμα… σοκαριστικό. Οι «οράνιε» πήραν άτυπη ρεβάνς διαλύοντας με 5-1 τους παγκόσμιους πρωταθλητές, συνεπικουρούμενοι και από τον… Ίκερ Κασίγιας. Οι ελπίδες πρόκρισης εξανεμίστηκαν με την ήττα (0-2) στο «do or die» ματς της δεύτερης αγωνιστικής με τη Χιλή. Το 3-0 επί της Αυστραλίας που ακολούθησε ήταν άνευ αντικρίσματος. Η ομάδα που πήρε back to back Euro (2008, ’12) και ενδιάμεσα Μουντιάλ, βυθίστηκε αύτανδρη στη Βραζιλία.

Το 2018, στη Ρωσία, η ομάδα που θα επιχειρούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της ήταν η Γερμανία. Στο εναρκτήριο παιχνίδι της ηττήθηκε με 1-0 από το Μεξικό, αλλά στη δεύτερη αγωνιστική φάνηκε να αποκαθιστά τη ζημιά. Με φάουλ του Κρόος στο 95’ ολοκλήρωσε την ανατροπή κόντρα στη Σουηδία (2-1), παίζοντας και με 10 από το 82’. Όλοι περίμεναν ότι θα τελείωνε τη δουλειά στο ματς με τη Νότιο Κορέα. Φευ. Παρά τις 28 τελικές και το συντριπτικό ποσοστό κατοχής (74%), οι μόνοι που σκόραραν (δις) ήταν οι Κορεάτες. Και μάλιστα αμφότερες στις καθυστερήσεις (92’, 96’), αφοπλίζοντας τα «πάντσερ» τέσσερα χρόνια μετά το 7-1 επί της Βραζιλίας.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ η ομάδα που θα προσπαθήσει να «ξορκίσει» την κατάρα του νικητή είναι φυσικά η Γαλλία. Είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε αν η «κατάρα» των πρωταθλητών θα έχει συνέχεια…