Η πιο μεγάλη απουσία από το Μουντιάλ…

Αυστρία

Από το 1934 στην Ιταλία η Αυστρία του Ούγκο Μάισλ, η περιβόητη Wunderteam, είχε δείξει τα… δόντια της.

Διέθετε την καλύτερη ομάδα του τουρνουά όμως είχε την ατυχία να πέσει πάνω στους πολύ ισχυρούς διοργανωτές Ιταλούς στον ημιτελικό, χάνοντας με 1-0.

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Για όσους θέλουν πιο πολλά!

Τέσσερα χρόνια μετά, η Αυστρία ήταν η ομάδα που άδικα δεν έδωσε το «παρών» στα γαλλικά γήπεδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, παρά το γεγονός ότι είχε κερδίσει το εισιτήριο της πρόκρισης. Είχε διαλυθεί καθώς νωρίτερα ο Αδόλφος Χίτλερ προσάρτησε δια βίας την πατρίδα του, την Αυστρία, στο Γ’ Ράιχ με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Μουντιάλ, φυσικά.

Τότε, η Αυστρία θεωρούνταν ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και αν της είχε επιτραπεί η συμμετοχή, ενδεχομένως να είχε διαφοροποιηθεί η ποδοσφαιρική ιστορία. Ο, δε, Γερμανός τεχνικός, Ζεπ Χέρμπεργκερ, κάλεσε στην εθνική ομάδα ορισμένους από τους Αυστριακούς άσους της εποχής, όπως τους Χάνεμαν, Ραφτλ, Μοκ, Σμάους, Νόιμερ, Σκούμαλ και Στροχ. Όμως το πιο λαμπρό αστέρι της Wunderteam ο Ματίας Ζίντελαρ δεν δέχθηκε να παίξει κάτω από τη γερμανική σημαία (αργότερα κυνηγήθηκε και δολοφονήθηκε, επισήμως «αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει») όπως άλλωστε και οι Φραντς Μπίντερ, Καρλ Ζέστα, Γιόζεφ Μπίστσαν και Καμίλο Γερούσαλεμ.

Με πρωτοποριακές μεθόδους για εκείνη την εποχή, με σύγχρονη ποδοσφαιρική προσέγγιση και θέαμα που μαγνήτιζε το πλήθος, ήταν όντως η ομάδα των θαυμάτων. Με τον Ούγκο Μάισλ ως προπονητή, για τον οποίο άπαντες θεωρούσαν πως είναι πολύ… μπροστά, εφαρμόζοντας το «danubian whirl»: συνεχής κίνηση και εναλλαγή μεταξύ των πέντε επιθετικών, passing game με τη μία και ένα ταχύτατο στιλ παιχνιδιού, έχοντας πάρει αρκετά από το ποδόσφαιρο που έπαιζαν τότε οι Σκωτσέζοι.

Δύο χρόνια νωρίτερα, πάντως, είχε έρθει το φιάσκο της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που διεξήχθησαν στο Βερολίνο και ο Χίτλερ ήθελε σαν… τρελός να δείξει την «ανωτερότητα της Αρίας Φυλής». Εξ ου και αποφάσισε να απορροφήσει αρκετούς παίκτες της Αυστρίας στη Γερμανία, εξαναγκάζοντας τους ουσιαστικά να παίξουν υπό τη σβάστικα.

Ωστόσο, αυτή η μίξη Αυστριακών και Γερμανών δεν απέδωσε αφού η Γερμανία αποκλείστηκε από τον πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης: ήρθε 1-1 με την Ελβετία έχασε με 4-2 στον επαναληπτικό.