Μουντιάλ Κατάρ: Κόντρα στη παράδοση και στις προπονήσεις

Μουντιάλ Κατάρ

Ακόμη μια πρωτοτυπία στο Μουντιάλ του Κατάρ, αφού αποφασίστηκε να μην προπονείται καμία ομάδα στο γήπεδο του αγώνα, πριν από αυτόν.

Η FIFA αποφάσισε λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, να μην επιβαρύνει τα γήπεδα των αγώνων με προπονήσεις μια μέρα πριν. Με επιστολή που στάλθηκε σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο Μουντιάλ του Κατάρ, τους έκανε γνωστό το παραπάνω.

Κι αυτή η απόφαση ισχύει τόσο για τους αγώνες των ομίλων (ξεκινούν στις 20 Νοεμβρίου), όσο και τη νοκ άουτ φάση τς διοργάνωσης.
Έτσι όλες οι ομάδες θα ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους στα προπονητικά κέντρα που έχουν επιλέξει. Μάλιστα η ισπανική El Mundo Deportivo αναφέρει ότι οι Καταριανοί έχουν φροντίσει οι προπονητικές εγκαταστάσεις να έχουν τον ίδιο τύπο χλοοτάπητα με το γήπεδο της διοργανώτριας πόλης, στην οποία βρίσκονται, προκειμένου να αποτραπούν αυτές οι επίσημες προπονήσεις στο ίδιο το στάδιο.

Μπορεί οι προπονήσεις να απαγορεύονται, αλλά όχι και οι… επισκέψεις! Οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια επίσκεψη εξοικείωσης στα γήπεδα όπου παίζουν για πρώτη φορά αγώνα, την παραμονή του ματς.

Σ’ αυτές τις επισκέψεια παίκτες και προπονητικό τιμ θα έχουν πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο για να επιθεωρήσουν τον χλοοτάπητα, φορώντας όμως αθλητικά παπούτσια (οχι ποδοσφαιρικά με τάπες).

Θα μπορούν επίσης να μετακινούνται στο γήπεδο για να εξοικειωθούν με τον χώρο, ενώ υπεύθυνη για τις… εκπαιδευτικές εκδρομές στα γήπεδα θα είναι η FIFA που θα κοινοποεί και τα σχετικά προγράμματα.

Η ανησυχία για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων στα στάδια του Κατάρ φτάνει σε τέτοιο σημείο που, από τις 20 Σεπτεμβρίου, κανένα γήπεδο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε είδος παράστασης ή μη ποδοσφαιρικής εκδήλωσης και από τις 20 Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν την έναρξη του τουρνουά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κανένα είδος εκδήλωσης.

Σχετικά με την προθέρμανση πριν από τους αγώνες, εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν προθέρμανση στον αγωνιστικό χώρο πριν τον αγώνα.

Κατ’ αρχήν, η προθέρμανση θα διαρκεί 30 λεπτά, θα αρχίζει όταν απομένουν 50 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και θα τελειώνει όταν απομένουν 20 λεπτά.

Σε περίπτωση, όμως, που ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι σε καλή κατάσταση και εάν η προθέρμανση θα ήταν δυνατό να επηρεάσει την κατάστασή του, τότε θα μπορούσε να περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές του αγωνιστικού χώρου, να μειωθεί η διάρκειά της ή ακόμη και να ακυρωθεί.

Το ίδιο και όταν υπάρχει προηγούμενη τελετή που συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως στον εναρκτήριο αγώνα ή στον τελικό.