Σπουδαίοι παίχτες του Μουντιάλ: Γκιγιέρμο Στάμπιλε, Ουρουγάη 1930

Μουντιάλ

Παίχτες που ξεχώρισαν ανά Μουντιάλ. Αρχή του αφιερώματος με τον ποδοσφαιριστή που προκάλεσε αίσθηση στο πρώτο Μουντιάλ που διεξήχθη στην Ουρουγουάη.

Ήταν 25 ετών ο Στάμπιλε όταν έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε τελική φάση του Μουντιάλ. Ένας άσημος μέχρι τότε ποδοσφαιριστής, που στη συνέχεια έμελε να πρωταγωνιστήσει. Γεννημένος στο Πάρκε Πατρίσιος του Μπουένος Άιρες ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ατλέτικο Ουρικάν. Μάλιστα τότε είχε κατακτήσει τέσσερις φορές το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Αργεντινής. Η πορεία του όμως με την εθνική ακόμα δεν είχε αρχίσει ακόμα.

Στον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης αντίπαλος ήταν η Γαλλία, με τους Αργεντινούς να βγαίνουν νικητές με 1-0, όμως ο Στάμπιλε δεν πήρε καθόλου χρόνο συμμετοχής. Αυτό όμως σύντομα θα άλλαζε. Λίγο πριν το επόμενο ματς ο σπουδαίος επιθετικός της Μπόκα Ρομπέρτο Τσέρο δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω κρίσης άγχους. Οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι, ώστε μοναδική λύση να είναι ο 25χρονος, αφού και ο αρχηγός της ομάδας, Μανουέλ Φερέιρα, έπρεπε να φύγει προσωρινώς στην πατρίδα του, για να δώσει εξετάσεις για την Νομική σχολή. Το ντεμπούτο του, ήταν ονειρικό. Χατ τρικ στην πρώτη του συμμετοχή με το εθνόσημο, έχοντας τεράστια συμβολή στο τελικό 6-3 επί του Μεξικού.

Boost νίκης και τα κέρδη σου πολλαπλασιάζονται στο Pamestoixima.gr!

Έπειτα από αυτή την εμφάνιση δεν θα ήταν δυνατόν να επιστρέψει στον πάγκο. Οι Φρανσίσκο Ολαζάρ και Χουάν Χοσέ Τραμουτόλα τον εμπιστεύτηκαν ξανά και δικαιώθηκαν. Στο 3-1 με την Χιλή σκόραρε δις και έστειλε την χώρα του στα ημιτελικά. Εκεί της έλαχε η ομάδα των ΗΠΑ, που εύκολα πήρε την πρωτιά σε όμιλο κόντρα σε Βέλγιο και Παραγουάη νικώντας αμφότερες με 3-0.  Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φάνηκε να πτοεί τους εξαιρετικούς Αργεντίνους. Το 6-1 έστελνε πανηγυρικά την ομάδα του Στάμπιλε, που σκόραρε ξανά δύο τέρματα, στον τελικό κόντρα στην Ουρουγουάη.

Στον τελικό τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν τόσο καλά. Μπορεί να προηγήθηκαν με 1-2 στο ημίχρονο με ένα γκολ του συνήθη υπόπτου, όμως στην επανάληψη οι οικοδεσπότες ήταν καταιγιστικοί. Ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και κατέκτησαν το τρόπαιο με 4-2. Η ιστορία είχε γράψει όμως, πως ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με οχτώ τέρματα σε τέσσερις αναμετρήσεις .Παραδόξως δεν έπαιξε ποτέ ξανά για λογαριασμό της χώρας του. Συνέχισε την καριέρα του στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Τζένοα, έπειτα στην Νάπολι για να κλείσει την καριέρα του στην Ρεντ Σταρ Σεντ Ουέν.