Αλεξάνταρ Μίτροβιτς: Το «αρχικανόνι» της Championship που κάνει τους Σέρβους να ονειρεύονται!

Μίτροβιτς

Η εκπληκτική σεζόν του Αλεξάνταρ Μίτροβιτς στην Αγγλία αποτελεί ελπίδα διάκρισης για την εθνική ομάδα της Σερβίας στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Αν παρακολουθείτε αγγλικό ποδόσφαιρο φέτος και ειδικά την δεύτερη κατηγορία ένα όνομα σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό και είναι αυτό του Αλεξάνταρ Μίτροβιτς.

Ο Σέρβος στράικερ μέτρα 41 τέρματα σε 42 εμφανίσεις (!), είναι με τεράστια διαφορά ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας και πρόσφατα ανακηρύχθηκε και κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν. Τα γκολ του μάλιστα βοήθησαν τα μέγιστα την ομάδα του, την Φούλαμ να ανέβει στην Premier League ως πρωταθλήτρια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 στο Smederevo της Σερβίας, πρώην Γιουγκοσλαβία. Έχει έναν αδερφό, τον Μίλαν ο οποίος είναι και μάνατζερ του. Από μικρός είχε την αδρεναλίνη μέσα του και σε ερώτηση που του έχει γίνει για το επάγγελμα που θα έκανε αν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, απάντησε ότι θα ασχολούνταν με το kick boxing ή με κάτι άλλο που θα του επέτρεπε να εκτονώνεται. Από μικρός υποστήριζε την Νιούκαστλ, ομάδα που έμελλε να παίξει στη συνέχεια, όπως όλη του η οικογένεια και θαύμαζε τον Άλαν Σίρερ.

Το 2005 για να διοχετεύσει όλη του την ενέργεια ο Μίτροβιτς εγγράφεται στους μικρούς της Παρτιζάν. Το ταλέντο τον κάνει να ξεχωρίζει και το 2011 γίνεται επαγγελματίας. Μετά από έναν χρόνο δανεισμού στην Teleoptik, ο Μίτροβιτς γυρίζει ακόμη καλύτερος και οδηγεί την Παρτιζάν στον τίτλο. Το όνομα του αρχίζει να γίνεται γνωστό ευρέως και η UEFA τον συμπεριλάβει στους 10 κορυφαίους ποδοσφαιριστές κάτω των 19. Την μάχη για την απόκτηση του κερδίζει η βελγική Άντερλεχτ, με την οποία σημειώνει 44 γκολ σε 90 συμμετοχές πριν κάνει το μεγάλο βήμα.

Το 2015 αποτελεί προσωπική επιλογή του Ράφα Μπενίτεθ για να ενισχύσει την επίθεση της αγαπημένης του Νιούκαστλ. Τα πράγματα στο St. James Park δεν εξελίσσονται ιδανικά για τον Σέρβο. Ατίθασος χαρακτήρας γαρ, δυσκολεύεται στην προσαρμογή του ενώ και το στυλ παιχνιδιού της ομάδας δεν τον βοηθά ιδιαίτερα. Ο Μίτροβιτς δεν είναι παίκτης που θα δεχτεί την κακομεταχείριση και έτσι όταν καταλαβαίνει ότι δεν υπολογίζεται ζητά να αποχωρήσει.

Τον Γενάρη του 2018 πάει δανεικός στην Φούλαμ, την οποία βοηθά να επιστρέψει στην Premier League και εκείνη με τη σειρά της τον αγοράζει. Παρότι η επόμενη σεζόν δεν πηγαίνει καλά για την ομάδα αφού υποβιβάστηκε, ο ίδιος μοιάζει να έχει ταιριάξει στο περιβάλλον του δυτικού Λονδίνου. Η Championship του ταιριάζει ως πρωτάθλημα, το πιστοποιεί και φέτος άλλωστε, αλλά ο ίδιος θέλει να γράψει ιστορία και στην Premier League. Θα τα καταφέρει; Η απάντηση από Σεπτέμβρη…

Το σίγουρο είναι ότι οι Σέρβοι έχουν ένα σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης τους και παίκτες ικανούς να τον τροφοδοτήσουν σωστά (λέγε με Τάντιτς). Αν το κάνουν ο Μίτροβιτς γνωρίζει τα υπόλοιπα… Άλλωστε μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ της Εθνικής του, με 44 τέρματα σε 70 εμφανίσεις