Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δε μπορούνε: Οι Εθνικές ομάδες με τα περισσότερα ραντεβού στα τελικά Μουντιάλ!

ιστορίες Μουντιάλ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες ομάδες-χώρες έχουν κοντραριστεί τις περισσότερες φορές στην ιστορία της διοργάνωσης;

Το mountial.gr, σας παρουσιάζει τα τρία ζευγάρια που έχουν τα περισσότερα ραντεβού στα τελικά Μουντιάλ, καθώς και τις ιστορίες των αναμετρήσεων!

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Ιστορίες Μουντιάλ: ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ (5-2-0)

1938

Η πρώτη συνάντηση των δύο στην ιστορία τους πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας για την μάχη της 3ης θέσης. Η πληγωμένη Βραζιλία από τον αποκλεισμό στα ημιτελικά της διοργάνωσης βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2, μόλις στο 38’. Βέβαια, η επιθετική της ποιότητα κατάφερε –κατά κύριο λόγο στο 2ο ημίχρονο όπου σκόραρε τρία τέρματα σε 17 λεπτά- να πάρει το χάλκινο μετάλλιο με σκορ 4-2.

1950

Άλλος ένας διασυρμός για τους Σουηδούς, αυτή τη φορά στο Μαρακανά της Βραζιλίας με σκορ 7-1. Οι δύο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι στον πρώτο αγώνα μετά τους ομίλους, ο οποίος είχε τον ρόλο του προημιτελικού. Έτσι λοιπόν, η ‘’Σελεσάο’’ με σόου του Αντεμίρ που σκόραρε τα 4 εκ των 7,  πέρασε στον ημιτελικό και έπειτα στον τελικό, όπου στον δεύτερο ηττήθηκε από την Ουρουγουάη με σκορ 2-1, σε έναν αγώνα με 200.000 φιλάθλους!

1958

Οι κακές εμφανίσεις των Σουηδών απέναντι στους Βραζιλιάνους συνεχίστηκαν και στον τελικό του 58’ , αυτή τη φορά στη χώρα τους με… υπογραφή Πελέ!  O τότε 18χρονος μάγος χάρισε στην χώρα του το πρώτο μουντιάλ στην ιστορία της με σκορ 5-2 στον τελικό.

1978

Στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων, πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο χωρίς νικητή, με σκόρ 1-1. Παρ’όλα αυτά, οι Βραζιλιάνοι στο συγκεκριμένο παιχνίδι έγιναν έξαλλοι με τον Ουαλό διαιτητή Τόμας Κλάιβ, ο οποίος έληξε τον αγώνα τη στιγμή που η Βραζιλία εκτελούσε κόρνερ και σκόραρε ο Ζίκο με κεφαλιά.

1990

Άλλη μία νίκη της Βραζιλίας απέναντι στη Σουηδία σε Μουντιάλ, αυτή τη φορά με 2-1 χάρις τα δύο τέρματα του Καρέκα στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου καμία από τις δύο χώρες δε διακρίθηκε

1994 (2 φορές)

Στο Μουντιάλ της Αμερικής, η Βραζιλία έμελλε να συναντήσει εις διπλούν το εμπόδιο των Σουηδών. Πρώτα στους ομίλους, όπου ο αγώνας έληξε δικαίως ισόπαλος (1-1) και έπειτα στον ημιτελικό, με τον Ρομάριο να γλιτώνει την Σελεσάο και να της χαρίζει το μαγικό χαρτάκι του τελικού στο 80’ (1-0). Εν τέλει, οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να ράψουν το 4ο αστέρι στο σήμα τους, νικώντας την αξιόμαχη Ιταλία.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

Ιστορίες Μουντιάλ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ/ΣΕΡΒΙΑ (4-1-2)

1954

Η πρώτη τους αναμέτρηση ήταν για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας, εκεί όπου η –τότε- Δυτική Γερμανία ήταν εξ αρχής μία εκ των φαβορί. Χωρίς λοιπόν ιδιαίτερη δυσκολία και με σκορ 2-0, πήρε την πρόκριση στον τελικό τον οποίο κέρδισε με αντίπαλο την Ουγγαρία.

1958

Στην πρώτη κατάκτηση Μουντιάλ της Σελεσάο, στη Σουηδία,  Δ.Γερμανία και Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν αντιμέτωπες στους προημιτελικούς του θεσμού, εκεί όπου η Nationalmannschaft καθάρισε από νωρίς την υπόθεση-πρόκριση για δεύτερη φορά απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο με γκολ μόλις στο 12’ από τον Ράν (1-0).

1962

Η απάντηση των Γιουγκοσλάβων στους δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς ήταν γεγονός. Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Χιλής, ο μέσος Πέταρ Ραντάκοβιτς, στο 86’ ‘εκτέλεσε’ τους Γερμανούς μονοκόμματα μέσα από την περιοχή και χάρισε την πρόκριση-εκδίκηση στην Γιουγκοσλαβία, η οποία κατατάχθηκε εν τέλει στην 4η θέση.

1974

Στο Μουντιάλ του ’74, όπου διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία, υπήρχε ένα διαφορετικό φορμάτ: Από τους 4 αρχικούς ομίλους, περνούσαν οι 2 πρώτοι από τον καθένα. Οι 8 αυτές ομάδες, κατόπιν κληρώσεως, δημιούργησαν 2 ομίλους που είχαν τον ρόλο του προημιτελικού και του ημιτελικού ταυτόχρονα. Ο πρώτος από κάθε όμιλο έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης και οι δύο δεύτεροι θα αναμετρούνταν μεταξύ τους για την 3η θέση. Εκεί λοιπόν, κληρώθηκαν Γερμανία και Γιουγκοσλαβία, με την δεύτερη να φαίνεται κατώτερη των περιστάσεων και να ηττείται την 1η αγωνιστική από τους οικοδεσπότες στο Ντίσελντορφ με σκορ 2-0. Οι Γερμανοί κατατάχθηκαν πρώτοι στον δεύτερο όμιλο και έτσι συνάντησαν τους Ολλανδούς στον τελικό, τους οποίους νίκησαν με ανατροπή και σκορ 1-2, με τον Γκέρντ Μίλερ να αφήνει το στίγμα του. Οι Γιουγκοσλάβοι παρά την καλή τους αρχή στη διοργάνωση, τελείωσαν τον δεύτερο όμιλο με 0 βαθμούς.

1990

Στο Σαν Σίρο του Μιλάνου, οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες στην φάση των ομίλων. Οι Γερμανοί, δε δυσκολεύτηκαν να ξεκινήσουν την διοργάνωση με το δεξί, νικώντας για μία ακόμη φορά τους Γιουγκοσλάβους με άνεση (4-1). Και σε εκείνο το Μουντιάλ νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η Γερμανία, για 3η φορά στην ιστορία της στον τελικό της Ρώμης απέναντι στην Αργεντινή.

1998

Για μία ακόμη φορά, οι δύο τους κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο, αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Στον μεταξύ τους αγώνα για την 2η αγωνιστική των ομίλων, παρά το προβάδισμα της Γιουγκοσλαβίας με 0-2, οι Γερμανοί δεν παρέδωσαν τα όπλα τους και ισοφάρισαν την παρτίδα μέσα σε 7 λεπτά (2-2). Μπορεί να προκρίθηκαν και οι δύο από τους ομίλους, παρ’όλα αυτά Γιουγκοσλαβία και Γερμανία αποκλείστηκαν στην φάση των 16 και στα προημιτελικά αντίστοιχα.

2010

Η τελευταία συνάντηση των δύο -μέχρι στιγμής- πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική. Η Γιουγκοσλαβία πλέον είχε διαλυθεί και τα κράτη ανεξαρτητοποιήθηκαν. Κάπως έτσι, στη 2η αγωνιστική των ομίλων, οι Σέρβοι με το βολέ του Γιοβάνοβιτς από τη μικρή περιοχή στο 38’ πήραν την δεύτερη νίκη στην ιστορία τους απέναντι στην Nationalmannschaft (0-1). Βέβαια, μόνο η Γερμανία προκρίθηκε από τον όμιλο και εν τέλει κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Μουντιάλ νέα: Ολα τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – mountial.gr

Ιστορίες Μουντιάλ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ (1-1-5)

1958

 Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο, έλαβε χώρα στο Μουντιάλ της Σουηδίας. Τότε, οι δύο ομάδες κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο, με την Δ. Γερμανία να  είναι το φαβορί τούτου. Ο αγώνας μεταξύ τους πραγματοποιήθηκε στο Μάλμο, με τους Γερμανούς να επικρατούν άνετα με εύκολη ανατροπή και σκορ 1-3. Όμως, το παιχνίδι αυτό έχει μείνει στην ιστορία για άλλο λόγο: Οι Αργεντινοί, ξέχασαν(!) να πάρουν μαζί τους τις δεύτερες εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να… δανειστούν τις κίτρινες της τοπικής ομάδας του Μάλμο ώστε να ξεχωρίζουν με τη Γερμανία.

1966

Δύο Μουντιάλ αργότερα, οι δύο ομάδες κληρώθηκαν ξανά στον ίδιο όμιλο. Αυτή τη φορά όμως, ο μεταξύ τους αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 0-0 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Η Αργεντινή κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της παρά την κόκκινη κάρτα του Ράφαελ Άλμπρεχτ στο 65’. Η Γερμανία έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο ηττήθηκε από την οικοδέσποινα Αγγλία στην παράταση (4-2).

1986

Η τρίτη τους συνάντηση έμελλε να είναι ο τελικός της διοργάνωσης στο Μεξικό. Εκεί όπου ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πήρε εξ αρχής από το χέρι την Αλμπισελέστε στην διοργάνωση, χαρίζοντάς της εν τέλει τρόπαιο, ακόμα και αν δεν βρήκε δίχτυα στον τελικό, με τον πίνακα του σκορ να σταματάει στο 3-2. Ήταν το δεύτερο τρόπαιο Μουντιάλ στην ιστορία της Αργεντινής.

1990

Τέσσερα χρόνια μετά στη Ρώμη, η Δ.Γερμανία πήρε το αίμα της πίσω! Για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό, με την Nationalmannschaft και σκορ 1-0 να σηκώνει το τρόπαιο, χάρις το πέναλτι του Άντι Μπρέμ στο 85ο λεπτό. Η Αργεντινή δε μπόρεσε να διαχειριστεί την πίεση, αγωνιζόμενη με παίκτη λιγότερο από το 65’, έπειτα την αποβολή του Πέδρο Μοντσόν.

2006

Άλλος ένας δραματικός αγώνας μεταξύ των δύο έμελλε να πραγματοποιηθεί στο Μουντιάλ της Γερμανίας, και πιο συγκεκριμένα στο Βερολίνο. Εκεί όπου η οικοδέσποινα Γερμανία βρήκε απέναντι της την σκληροτράχηλη Αργεντινή στα προημιτελικά. Η κανονική διάρκεια έληξε στο 1-1, και χωρίς να υπάρχει αλλαγή στο σκορ στην παράταση, η λευκή βούλα του πέναλτι θα τα έκρινε όλα. Στη διαδικασία των εκτελέσεων, οι Γερμανοί δεν αστόχησαν σε κανένα από τα τέσσερα πέναλτι και έτσι προκρίθηκαν στα ημιτελικά (4-2).

2010

Στο αμέσως επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό της Νοτίου Αφρικής, οι δύο χώρες κληρώθηκαν και πάλι αντιμέτωπες στα προημιτελικά Αυτή τη φορά βέβαια, η Αργεντινή (με τον Μαραντόνα στον πάγκο της) παρουσιάστηκε κατά πολύ κατώτερη των περιστάσεων, δεχόμενη στο… ρελαντί τέσσερα γκολ από τους άπιαστους –για τα δεδομένα των λατινοαμερικανών- Γερμανούς. Μάλιστα, ήταν το δεύτερο σερί Μουντιάλ όπου η Γερμανία κατέκτησε την τρίτη θέση.

2014

Τελευταίο ραντεβού των δύο αυτών υπερδυνάμεων του ποδοσφαίρου, είναι μέχρι και σήμερα ο τελικός του 14’ στο Ρίο της Βραζιλίας. Ένας τελικός ο οποίος χρειάστηκε 120’ για να κριθεί. Λίγα λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, όπου θα οδηγούσε τις ομάδες στα πέναλτι, ο Μάριο Γκέτσε με φανταστική υποδοχή της μπάλας με το στήθος και μονοκόμματο πλασέ, χάρισε στην Γερμανία το 4ο της τρόπαιο Μουντιάλ. Ο τρίτος τελικός μεταξύ των δύο, βάφτηκε γερμανικός…

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες