Εθνική Ιαπωνίας: Οι έξι καλύτερες στιγμές της σε Μουντιάλ

εθνική ιαπωνίας

Εθνική Ιαπωνίας: Οι «σαμουράι» ετοιμάζονται για ακόμη μία παρουσία σε Μουντιάλ. Ποιες οι πέντε καλύτερες στιγμές τους σε Παγκόσμια;

Η Εθνική Ιαπωνίας προετοιμάζεται για την έβδομη παρουσία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, φιλοδοξώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού. Ποιες είναι οι έξι καλύτερες στιγμές της σε τελική φάση Μουντιάλ; Προχωράμε με… Μουντιαλικές ιστορίες.

1998 – Πρώτο παιχνίδι σε Παγκόσμιο

Στις 14 Ιουνίου του 1998, η Ιαπωνία αγωνίστηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Βρέθηκε στο όγδοο γκρουπ απέναντι στην Αργεντινή, την Κροατία και τη Τζαμάικα. Οι δύο πρώτες ειδικά βρίσκονταν στα κορυφαία ρόστερ του Μουντιάλ της Γαλλίας.

Για την Ιαπωνία βέβαια, μόνο και μόνο που βρέθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν επιτυχία, ενώ οι Αργεντίνοι παρουσιάστηκαν με τρομερή ομάδα. Χαρακτηριστικά, στο ρόστερ τους βρέθηκε ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος σκόραρε στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Ιαπωνίας ήταν απέναντι στην Αργεντινή, με τους «σαμουράι» να δέχονται την ήττα με 1-0, η οποία όμως δεν τους πείραξε, αφού είχαν βρεθεί ήδη μεταξύ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη.

2002 – Η πρώτη νίκη σε Μουντιάλ

Από τις κορυφαίες χρονιές της Εθνικής Ιαπωνίας ήταν το 2002. Αρχικά, συνδιοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Νότια Κορέα, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η πρώτη νίκη της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Θύμα των «σαμουράι» οι Ρώσοι, με τον Νακάτα να σκοράρει με μακρινό σουτ, αφήνοντας ξερούς τους Ρώσους οπαδούς που βρέθηκαν στη Γιοκοχάμα.

2002 – Πρώτη φορά σε νοκ – άουτ φάση

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη «χρυσή» βίβλο της Εθνικής Ιαπωνίας η πρώτη πρόκρισή της σε νοκ – άουτ φάση, η οποία ήρθε μάλιστα το 2002, όταν συνδιοργάνωσε το Μουντιάλ με τη Νότια Κορέα.

Αγωνιζόμενη στην Οσάκα και μπροστά στο κοινό της, η Ιαπωνία επικράτησε της Τυνησίας με 2-0 για την τρίτη αγωνιστική του όγδοου ομίου με γκολ των Μορισίμα και Νακάτα. Είχε προηγηθεί και η νίκη με 1-0 επί της Ρωσίας.

Κάπως έτσι ήρθε και η πρώτη πρόκριση στη φάση των «16» για τους «σαμουράι», η οποία μάλιστα πανηγυρίστηκε με μεγαλύτερο πάθος, αφού πραγματοποιήθηκε… εντός έδρας.

2010 – Ξεχώρισε ο Χόντα στη Νότια Αφρική

Το καλοκαίρι του 2010, ο εκ των σταρ της Εθνικής Ιαπωνίας, Κεϊσούκε Χόντα, μετακόμισε στη Ρωσία για χάρη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας γίνει ήδη αγαπημένος ποδοσφαιριστής των οπαδών της Φένλο στην Ολλανδία.

Τυχερή, τότε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που απέκτησε τον Ιάπωνα μεσοεπιθετικό, αφού λίγο καιρό αργότερα, στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, ο Χόντα εντυπωσίασε τα πλήθη. Εκκίνησε στο θεσμό με δύο γκολ απέναντι στο Καμερούν, σε μία διοργάνωση που η Ιαπωνία έφτασε μέχρι τη φάση των «16».

2010 – Ζάλισαν τους Δανούς

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Ιαπωνίας σε Μουντιάλ είναι η νίκη επί της Δανίας για την τρίτη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική με 3-1. Αποτελέσμα που της έδωσε την πρόκριση στη φάση των «16».

Ο Χόντα είχε δώσει νωρίτερα τρεις πολύτιμους βαθμούς απέναντι στο Καμερούν. Και απέναντι στη Δανία, άνοιξε το σκορ με σουτ από τα 30 μέτρα στο 17′, ενώ στο 30′ ο Εντο ακολούθησε το δρόμο του συμπαίκτη του, πετυχαίνοντας το 2-0.

Ο Τόμασον είχε μειώσει για τους Δανούς στο 81′, όμως έξι λεπτά αργότερα, ο Σίντζι Οκαζάκι πέτυχε το 3-1 για τους «σαμουράι», οι οποίοι με εκείνη τη νίκη τερμάτισαν δεύτεροι στον πέμπτη όμιλο, ενώ στην κορυφή είχε τερματίσει η Ολλανδία.

2018 – Παραλίγο στην οχτάδα της Ρωσίας

Το έχουν… παράπονο στην Εθνική Ιαπωνίας πως ποτέ δεν έχουν φτάσει στα προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλο. Το 2018, στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έφτασαν πραγματικά μία ανάσα από την πρόκρισή τους στην οχτάδα.

Τότε, αντιμετώπισαν το Βέλγιο, εκ των φαβορί του θεσμού, έχοντας στο ρόστερ του τους Κουρτουά, Ντε Μπρόινε, Αζάρ και Λουκάκου. Οι Ιάπωνες εξαφάνισαν όλα τα ατού των Βέλγων, πήγαν στο ημίχρονο με το 0-0 στις τσέπες τους και στο 52′ βρέθηκαν να προηγούνται με δύο τέρματα των Χαραγκούτσι και Ινούι.

Η ιστορία όμως γράφτηκε με μελανό χρώμα, αφού δέχτηκαν τρία γκολ μετά το 69′ και έμειναν εκτός συνέχειας.

Αποδόσεις κατάκτησης από το Pamestoixima.gr