«Καμπανάκια» για Γαλλία

Γαλλία

«Τροφή» στον προβληματισμό έδωσε ξανά η Γαλλία που ηττήθηκε με 0-1 από την Κροατία και ολοκλήρωσε μια σειρά πολύ κακών εμφανίσεων στο Nations League.

Με μόλις δύο βαθμούς στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια η Γαλλία προς ώρας στην τελευταία θέση του πρώτου ομίλου και κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία του Nations League εάν στα δύο τελευταία παιχνίδια  (22 και 25 Σεπτεμβρίου απέναντι σε Αυστρία και Δανία αντίστοιχα) δεν καταφέρει να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα.

Το ερώτημα βέβαια που απασχολεί τους Γάλλους αλλά και κάθε φίλο των «τρικολόρ» είναι άλλο. Υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας για την αγωνιστική εικόνα των παγκόσμιων πρωταθλητών;

Είναι λογικό ο Ντιντιέ Ντεσάν να είδε έως ένα βαθμό το φετινό Nations League ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσει νέα πρόσωπα και τακτικές ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παίκτες όπως οι Μενιάν, Σαλιμπά, Κονατέ, Κλος, Τσουαμενί, Καμαρά, Γκεντουζί, Ντιαμπί, Νκουνκού κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα με την Εθνική και αναμφίβολα χρειάζονται χρόνο να δέσουν και να «ψηθούν». Χαρακτηριστικό είναι ότι και στα τέσσερα αυτά παιχνίδια οι «πετεινοί» είχαν διαφορετικές συνθέσεις (τρία διαφορετικά συστήματα, 3-4-1-2, 4-2-3-1 και 4-3-3) αλλά και πρόσωπα σε όλες τις γραμμές του γηπέδου.

Παράλληλα ο Ντιντιέ Ντεσάν έπρεπε να διαχειριστεί τους τραυματισμούς των Βαράν και Καντέ, την απουσία του Λούκας Ερνάντεζ (ειδική άδεια, οι τρεις τους αγωνίστηκαν μόνο στο πρώτο ματς απέναντι στη Δανία) αλλά και την ντεφορμέ κατάσταση κομβικών παικτών όπως ο Γκριεζμάν. Όλοι παίκτες αναντικατάστατοι στα πλάνα του 53χρονου τεχνικού.

Αναγκαίο ήταν το rotation και για λόγους κόπωσης. Πολλοί παίκτες (Μπενζεμά, Μπαπέ, Νκουνκού, Ραμπιό, Γκεντουζί, Καμαρά, Τσουαμενί, Τεό Ερνάντεζ, Σαλιμπά) προέρχονταν από μια μεγάλη σεζόν με 40+ συμμετοχές και είναι λογικό να είχαν  έλλειψη ενέργειας και φρεσκάδας. Σε αυτές τις δύο παραμέτρους άλλωστε απέδωσε κυρίως την ευθύνη της κακής απόδοσης και ο ίδιος ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος παρότρυνε τους διεθνείς να εκμεταλλευτούν το διάστημα των διακοπών και να «καθαρίσουν το μυαλό τους».

Το σίγουρο είναι ότι η Γαλλία δεν άρεσε. Τα ελαφρυντικά αρκετά και ορισμένα σημαντικά αλλά δεν δικαιολογείται ομάδα με το βάθος και την ποιότητα των «τρικολόρ» να μην έχει έτοιμες λύσεις. Και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο ίδιος ο Ντεσάν και η διστακτικότητα που τον διακρίνει. Για πολλά χρόνια ακολουθούσε την «πεπατημένη» βασιζόμενος σε ένα συγκεκριμένο γκρουπ παικτών και έπρεπε να φτάσουμε Ιούνιο του ’22, μόλις πέντε περίπου μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ για να δούμε νέα πρόσωπα και «πειραματισμούς» από τον 53χρονο τεχνικό.

Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν κρίθηκε και τίποτα δεν έχει χαθεί για τη Γαλλία. Μετά την καλοκαιρινή διακοπή και με τις επιστροφές των τραυματιών, οι «μπλε» οφείλουν να εμφανιστούν βελτιωμένοι. Τόσο για να αποφύγουν τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία του Nations League αλλά και για να στείλουν μήνυμα ετοιμότητας με στόχο το «repeat».

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr.