Ένα Μουντιάλ με αναμμένο το τζάκι κι ένα ποδόσφαιρο που έγινε «προϊόν»

Μουντιάλ

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, περίπου πέντε μήνες μετά τη συνηθισμένη εποχή, και ένα ποδόσφαιρο που διαρκώς αλλάζει έτσι ώστε να είναι «προϊόν» και όχι άθλημα…

Το γνωρίζαμε, το συζητούσαμε και κάποιοι το περίμεναν εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Η διεξαγωγή του Μουντιάλ σε χειμερινούς μήνες, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Όσοι έχετε συνδυάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με το καλοκαίρι, με τηλεοράσεις στα μπαλκόνια και τις αυλές, με παγωμένες μπίρες και ατελείωτες αναλύσεις, χαβαλέ, κερδισμένα (μπορεί και όχι) στοιχήματα και γενικώς μια πιο ανάλαφρη διάθεση, θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Το Μουντιάλ του 2022 θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε πλάνα για τον τελικό… μπροστά στο τζάκι, με κόκκινο κρασί ή ουίσκι. Κοινώς, με συνήθειες χειμερινές που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση της διοργάνωσης στο Κατάρ.

Κατά πόσο θα είναι σε θέση οι ποδοσφαιριστές να δώσουν θέαμα ανάλογο με αυτό που είχαμε συνηθίσει σε παλαιότερες διοργανώσεις, θα φανεί επί (χλοο)τάπητος. Οι απόψεις περί του ζητήματος είναι πολλές και διαφορετικές. Υπάρχει η άποψη ότι οι ποδοσφαιριστές δεν θα προέρχονται από μια ολόκληρη, «βαριά» και απαιτητική, σεζόν και θα μπορούν να αποδώσουν καλύτερα έχοντας περισσότερες δυνάμεις. Ο αντίλογος αναφέρει πως οι σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν θα «σκοτωθούν» όταν θα υπάρχει τουλάχιστον ένα «γεμάτο» πεντάμηνο με τα κλαμπ που τους αμείβουν με εκατομμύρια μετά το πέρας της διοργάνωσης στο Κατάρ.

Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου στη μέση του χειμώνα, το γεγονός ότι θα το παρακολουθήσουμε (όπως έγινε και στο τελευταίο Euro) μέσα από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των παιχνιδιών θα είναι διαθέσιμα επί πληρωμή, αλλά και οι νέες «καινοτομίες» (σ.σ. οι κανονισμοί – τομές που λανσάρουν οι Ολλανδοί) που προωθούνται συνολικά στο ποδόσφαιρο, αποδεικνύουν το εξής: Το ποδόσφαιρο έχει πάψει να είναι απλά «το δημοφιλέστερο άθλημα». Η δημοφιλία του μετατράπηκε στο απόλυτο «εργαλείο» παραγωγής χρημάτων. Η τεράστια απήχησή του έχει δημιουργήσει πηγές εσόδων σε όλους, σχεδόν, τους τομείς και αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα τα επόμενα χρόνια.

Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, επειδή το ποδόσφαιρο είναι αυτό που αγαπάμε, όποτε και αν θα διεξάγεται το Μουντιάλ, όσα λεπτά κι αν διαρκεί το ημίχρονο, ό,τι κι αν σημαίνει στο μέλλον η κίτρινη κάρτα, όσο κι αν κοστίζει το να δεις τον αγώνα σε pay per view, όταν η μπάλα θα πηγαίνει στα δίχτυα θα νιώθεις την ίδια χαρά. Καταλήγοντας, καλό θα είναι να συνδυάσουμε αυτά τα ωραία χειμερινά βράδια με την πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή… Όχι απλά για τους πολλούς φαν που έχει στην Ελλάδα, για τον φουκαριάρη τον Μέσι…

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr.