Το απόλυτο «terra incognita»… ή μήπως όχι;

Μουντιάλ

Ποιος θα κατακτήσει το Μουντιάλ; Ιδού η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου...

Ποιος θα κατακτήσει το Μουντιάλ; Ιδού η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Στη διοργάνωση του 2022, πολύ πριν από την πρώτη σέντρα, το πλαίσιο της κουβέντας ξεφεύγει ήδη κατά πολύ από τη συνήθη «πεπατημένη» των προκατόχων του.

Σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, ανέκαθεν δύο ήταν οι βασικότερες πυξίδες. Η ποιότητα του ρόστερ (από πλευράς ονομάτων) και η αγωνιστική φόρμα των παικτών κάθε εθνικής. Και αν για το πρώτο τα δεδομένα είναι σε γενικές γραμμές γνωστά, για το δεύτερο το Μουντιάλ του 2022 αποτελεί μία πρωτοφανή περίπτωση στη σύγχρονη εποχή. Μία αχαρτογράφητη περιοχή.

Το ζήτημα με τις ημερομηνίες του Μουντιάλ δεν είναι η εποχή του έτους. Το ότι οι αγώνες θα γίνουν τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα ελάχιστα τροποποιεί την αγωνιστική εικόνα τον παικτών, εν συγκρίσει με το εάν έπαιζαν καλοκαίρι. Άλλωστε, οι θερμοκρασίες στο Κατάρ μόνο πολικές δεν θα είναι! Το μέγα ζήτημα είναι το τι θα έχουν πίσω τους οι ποδοσφαιριστές. Και εδώ, για πρώτη φορά στη νεότερη ποδοσφαιρική ιστορία, θα έχουμε πολύ πιο διαυγή και χειροπιαστά δεδομένα στα χέρια μας.

Το Μουντιάλ του 2022 αποτελεί μία μοναδική συγκυρία όπου όλοι οι ποδοσφαιριστές δεν θα μπουν να παίξουν έχοντας πίσω τους δέκα και έντεκα σερί μήνες αγωνιστικών υποχρεώσεων. Οι προπονητές των εθνικών ομάδων δεν θα χρειαστεί να κάνουν τις επιλογές και την προετοιμασία τους εστιάζοντας στην καταπολέμηση της συσσωρευμένης κόπωσης. Η ψυχολογία -άρα εν μέρει και η αγωνιστική κατάσταση- των παικτών δεν θα έχει διαμορφωθεί από το εάν πέτυχαν ή όχι τους στόχους τους σε συλλογικό επίπεδο, σε μία σεζόν που μόλις έχει ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως, το Μουντιάλ έρχεται για να βρει τους πάντες «εν κινήσει». Ποτέ στο παρελθόν οι… απλοί παρατηρητές του ποδοσφαίρου δεν είχαν μία τόσο ξεκάθαρη αγωνιστική εικόνα για όλους τους συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές όπως θα έχουμε εμείς στις αρχές Νοεμβρίου.

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξή του Μουντιάλ, σε αυτή την… εν κινήσει διαδικασία που προαναφέραμε, θα γνωρίζουμε τα πάντα! Ποιοι είναι σε καλή φόρμα, ποιοι βρίσκουν δίχτυα εύκολα, ποιοι είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και ποιοι.. δεν τραβάνε.

Το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου είναι παραδοσιακά ένα από τα πιο δυναμικά για τους συλλόγους πρωταθλητισμού. Σε αυτούς τους μήνες θέλουν μία άπταιστη βαθμολογική συγκομιδή και σε αυτούς τους μήνες έχουν διορθώσει τυχόν αστοχίες και ελλείψεις που υπήρχαν στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου. Για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτή τη «βελτιστοποιημένη» εκδοχή των ποδοσφαιριστών θα τη δούμε όχι σε μάχες για την πρωτιά στους ομίλους του Champions League ή τον άτυπο τίτλου του πρωταθλητή του χειμώνα, αλλά για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όσα έγιναν στην περίοδο 2021/22 δεν έχουν καμία σημασία. Το Μουντιάλ του Κατάρ δεν θα είναι μία αγωνιστική προέκταση της σεζόν που μόλις τελείωσε. Θα είναι ένα κομμάτι μίας εντελώς διαφορετικής σεζόν, αυτής που θα αρχίσει σε δύο μήνες. Οτιδήποτε συνέβη νωρίτερα παύει να θεωρείται στοιχείο που χρήζει μελέτης.

Πριν έρθει η διακοπή των πρωταθλημάτων, όλοι οι προπονητές των μεγάλων συλλόγων θα έχουν φέρει τους παίκτες τους σε επίπεδο υψηλού «φορμαρίσματος». Θέλουν να πάρουν το μάξιμουμ εντός και εκτός συνόρων πριν έρθει το μεγάλο διάλειμμα. Αυτούς τους… μάξιμουμ φορμαρισμένους ποδοσφαιριστές θα διαχειριστούν λοιπόν και οι προπονητές των εθνικών ομάδων. Και για αυτούς φυσικά θα είναι όλα πιο ξεκάθαρα πριν αρχίσει η προετοιμασία.

Εάν κοιτάξουμε τα τελευταία επτά Μουντιάλ -από το 1994 και εντεύθεν-, παρά τις όποιες εκπλήξεις κατά την εξέλιξή τους, θα δούμε πως στο φινάλε όλα τα κατέκτησαν ομάδες που ήταν πολύ ψηλά στα φαβορί (με ένσταση για κάποιους ίσως την Ιταλία του 2006). Καμία από τις επτά τελευταίες πρωταθλήτριες κόσμου δεν συνιστά έκπληξη το ότι βρέθηκε στον «θρόνο». Παραδοσιακά, το ταβάνι υπέρβασης των αουτσάιντερ ήταν τα ημιτελικά, με την Κροατία να πηγαίνει ένα επιπλέον βήμα ψηλότερα το 2018.

Οι παράγοντες της χημείας σε μία ομάδα, της συνολικής ικανότητας του προπονητή της, όπως και της συλλογικής ψυχολογίας, δεν αγνοούνται. Ωστόσο, πρόκειται για τους ίδιους κοινούς παρονομαστές με τα προηγούμενα Μουντιάλ. Όσο θα υπάρχουν φέτος, άλλο τόσο υπήρχαν και στις προηγούμενες διοργανώσεις. Δεν αλλάζει αυτό το κομμάτι της εξίσωσης, στην αναζήτηση του φαβορί.

Ο Νοέμβριος αργεί ακόμη. Όχι μόνο με καθαρά «ημερολογιακούς» όρους αλλά και με ποδοσφαιρικούς. Έχουμε να δούμε ακόμη σχεδόν τρεις γεμάτους μήνες με μπάλα πριν φτάσουμε στην προετοιμασία των εθνικών ομάδων. Ως τότε πολλά θα συμβούν, όταν όμως θα έχουν συμβεί θα μας έχουν δώσει και μία εικόνα για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ πιο διαυγή και ξεκάθαρη από κάθε άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Το λατρεμένο χόμπι των προκαταρκτικών αναλύσεων θα είναι φέτος πιο ενδελεχές από ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή τώρα και πολλή όρεξη προσεχώς…

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr.