Η μεγαλύτερη απουσία του φετινού Μουντιάλ

Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα συμμετείχε με τον τρόπο του σε όλα τα Μουντιάλ από το 1982 και μετά. Φέτος όμως... δεν θα είναι εκεί για την Αργεντινή.

Το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη γιορτή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εκτός από την όλη όμορφη ατμόσφαιρα που επικρατεί αυτό το υπέροχο 30ημερο που παίζεται μπάλα σχεδόν σε όλες τις άκρες του πλανήτη, για να μυθοποιηθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στις μνήμες των ανθρώπων, χρειάζεται και η συμβολή των ποδοσφαιριστών. Αρκετοί έχουν εντυπωσιάσει, λιγότεροι έχουν γράψει ιστορία και ένας… έγινε από άνθρωπος… Θεός. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα αποτέλεσε την απόλυτη μουντιαλική φαντασίωση για όλες τις γενιές ποδοσφαιρόφιλων που αγάπησαν την στρογγυλή θεά και το Mountial.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του στα Παγκόσμια Κύπελλα, με το φετινό να είναι το πρώτο που θα λείπει η παρουσία του έπειτα από δέκα διοργανώσεις. Ήταν εκεί με κάθε τρόπο, είτε παίζοντας, είτε προπονώντας είτε απλά υποστηρίζοντας την Αργεντινή. Ήταν σαν ένας αιώνιος φρουρός της Αλμπισελέστε.

Η απόρριψη λόγω ηλικίας και του ντεμπούτο το 1982
Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, έφεραν και το ενδιαφέρον του ομοσπονδιακού προπονητή, Σέζαρ Λουίς Μενότι. Ο προπονητής της εθνικής, ήθελε να τον δοκιμάσει, με το ντεμπούτο του να συμβαίνει στις 27 Φεβρουάριου του 1977 σε φιλικό αγώνα με την Ουγγαρία (5–1) σε ηλικία 16 ετών και 4 μηνών, όταν μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος. Βέβαια η κλήση στο Μουντιάλ του 1978 που διοργάνωσε η ίδια η Αργεντινή, δεν ήρθε ποτέ καθώς θεωρήθηκε αρκετά μικρός για να παίξει σε τελική φάση μίας τόσο απαιτητικής διοργάνωσης.
Τέσσερα χρόνια αργότερα και όντας σαφώς πιο ώριμος έκανε το ντεμπούτο σε Μουντιάλ στην Ισπανία. Η ομάδα δεν είχε ιδιαίτερες διαφορές με εκείνη του 1978 με την προσθήκη του Ντιέγκο να ανεβάζει αρκετά τις προσδοκίες των οπαδών της. Πέντε ματς έπαιξε όλα και όλα, με τελευταίο την ήττα στα προημιτελικά κόντρα στην Ιταλία και τον αποκλεισμό της ομάδας. Δεν έπιασε βέβαια ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ απόδοσης, ενώ αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα σκληρά από τις αντίπαλες άμυνες, ειδικά από τον Ιταλό αμυντικό Κλαούντιο Τζεντίλε, ο οποίος του έκανε… την ζωή κόλαση με μαρκαρίσματα που σήμερα θεωρούνται δολοφονικά. Σκόραρε δύο φορές σε αγώνα της πρώτης φάσης, (4-1 απέναντι στην Ουγγαρία) αλλά η αντιμετώπιση από τις αντίπαλες άμυνες δεν του επέτρεψε να βρει ξανά τα δίχτυα.
Η δικαίωση του 1986
Μετά την αποτυχία της Ισπανίας και το μεγάλωμα του μύθου του Ντιέγκο, το 1986 στο Μεξικό ο Μαραντόνα ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Εκεί ουσιαστικά για πρώτη φορά στην καριέρα του επιβεβαίωσε την κυριαρχία του σε μεγάλο βαθμό. Δεν έχασε κανένα λεπτό της διοργάνωσης, σκόραρε πέντε φορές και φυσικά πέτυχε τις… μάλλον πιο iconic ενέργειες που έχουμε δει σε Μουντιάλ. Τα γκολ κόντρα στην Αγγλία με το «χέρι του θεού» να δεσπόζει, η φοβερή ενέργεια του απέναντι στο Βέλγιο και η η ασίστ στον Μπουρουσάγα, εκτίναξαν την δημοτικότητα του σε φοβερό βαθμό. Εκείνη η τρομερή φουρνιά της Αλμπισελέστε πέρασε εύκολα την πρώτη φάση και έφτασε να διεκδικεί το τρόπαιο, αποκλείοντας την Αγγλία έχοντας στο background την γνωστή πολιτική κόντρα για τα Φοκλαντ. Εκεί μπήκαν και τα iconic goal του θεού, τα οποία έως και σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν του Μουντιάλ. Αργότερα προχώρησε με νίκη κόντρα στο Βέλγιο στην τετράδα για να έρθει… το τρόπαιο κόντρα στην Δυτική Γερμανία. Ο Μαραντόνα έφτιαξε το μύθο του και τελείωσε κάθε κουβέντας… αμφισβήτησης του.
Το ντόπινγκ, η προπονητική και ο οπαδισμός. 
Μετά την εκδίκηση της Γερμανίας στο Μουντιάλ του 1990, με την Αργεντινή του Ντιέγκο να ηττάται στον τελικό ήρθε το 1994 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής. Μετά τους αγώνες με Ελλάδα και Νιγηρία, στο τέλος του δεύτερου η κάμερα πέφτει πάνω στον σούπερσταρ να αποχωρεί από τον αγώνα πιασμένο από το χέρι από μία νοσοκόμα για έλεγχο ντόπινγκ. Η Σου Καρπέντερ, τον έβαλε σε ένα δωματιάκι για να εξετασθεί και στις 30 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως.. είναι θετικός σε απαγορευμένες ουσίες. Αυτό αμέσως σήμανε και την αποβολή του από την διοργάνωση, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία του μεγάλη. Από την άλλη η νοσοκόμα κυνηγήθηκε νομικά, καθώς βγήκαν στο φως διάφορες περίεργες θεωρίας συνωμοσίας που την ήθελαν να εμπλέκεται στο δείγμα ούρων του παίκτη. Τελικά μάλλον το λάθος ήταν του γυμναστή που προμήθευσε την ομάδα με ένα αθλητικό ποτό που είχε μία ουσία απαγορευμένη στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Αργεντινή.
Μετά τα Μουντιάλ ως παίκτης, αρκετά χρόνια αργότερα ακολούθησε και το Μουντιάλ ως προπονητής. Το 2010 ο Ντιέγκο Μαραντόνα ανέλαβε τις τύχες της εθνικής Αργεντινής σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Μερικά κακά αποτελέσματα στην προκριματική φάση, έφεραν τα πρώτα σύννεφα (6-1 ήττα από την Βενεζουέλα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα) όμως εκείνος παρέμεινε μέχρι την τελική φάση της Νότιας Αφρικής. Τελικά η Αλμπισελέστε θα ηττηθεί στους 8 με 4-0 από την Γερμανία και θα αποχαιρετήσει πικρά την διοργάνωση. Ο Μαραντόνα λίγο καιρό μετά, απολύεται, αφήνοντας την προπονητική μία για πάντα. Βέβαια δεν άφησε την εθνική Αργεντινής. Ήταν δίπλα της στα εύκολα και δύσκολα. Ήταν εκεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όταν όλα έδειχναν αποκλεισμό. Έστελνε ευχές, φώναζε, ούρλιαζε, έλεγε συνθήματα. Όλα με τον δικό του τρόπο.
Η απουσία του έχει στοιχίσει αρκετά στην Αργεντινή, με την ομάδα βέβαια να ξέρει πως θα τον έχει πλέον… στο πλευρό της ως φύλακα άγγελο.