Οι καλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες στην ιστορία του Μουντιάλ!

Μουντιάλ

Όπως κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, έτσι και το Μουντιάλ αποτελεί πόλο έλξης χορηγών, που δημιουργούν ιστορικές διαφημίσεις.

Το Μουντιάλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη και μαζί με τους Ολυμπιακούς, τους τελικούς του ΝΒΑ και φυσικά το Superbowl του NFL είναι από τις διοργανώσεις που καταγράφουν τεράστια νούμερα τηλεθέασης παγκοσμίως.

Αυτό κάνει πολλά από τα μεγάλα brands και ειδικά αυτά που επενδύουν επικοινωνιακά στο ποδόσφαιρο να σχεδιάζουν ξεχωριστές και στοχευμένες στο Παγκόσμιο Κύπελλο καμπάνιες, κάποιες από τις οποίες έχουν μείνει στην ιστορία ως εξαιρετικά πετυχημένες.

Φυσικά οι πιο καλές από αυτές χαρακτηρίζονται και από την παρουσία πολλών μεγάλων σταρ του ποδοσφαίρου εκτοξεύοντας τα κόστη της κάθε καμπάνιας σε δυσθεώρητα επίπεδα!!

Ξεχωρίσαμε τις καλύτερες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε:

NIKE – AIRPORT (Μουντιάλ 1998)

Η Εθνική Βραζιλίας του 1998 αναγκάζεται να μπει σε αναμονή σε αεροδρόμιο λόγω καθυστερημένης πτήσης της οπότε αποφασίζει να «προπονηθεί» για να διατηρηθεί σε φόρμα σε όλα τα μέρη του αεροδρομίου από τα σημεία ελέγχου έως και τους αεροδιαδρόμους! Αστέρια όπως ο Ρονάλντο (ο original και δεν θέλω πολλά – πολλά …), τα καλύτερα πλάγια μπάκ της εποχής , Καφού (δεξιά) και Ρομπέρτο Κάρλος (αριστερά), ένας από τους καλύτερους  επιθετικούς (όλων των εποχών) Ρομάριο  ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε μια πολύ διασκεδαστική διαφήμιση που μας έβαλε στο κλίμα για την μεγάλη γιορτή…

Η προπόνηση βέβαια των Βραζιλιάνων στο αεροδρόμιο δεν τους βοήθησε τελικά να σηκώσουν το βαρύτιμο κύπελλο καθώς ηττήθηκαν στον τελικό από την Γαλλία με (καλώς τα παιδιά ….. ) 3-0!

 

ADIDAS – FOOTBALLITIS (2002)

H Adidas μας παρουσιάζει την «πανδημία» (να φύγει και να μην ξανάρθει…)  της εποχής πριν από το πρώτο Μουντιάλ του νέου αιώνα … Αστέρες όπως οι Φαμπιάν Μπαρτέζ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Αλεσσάντρο ντελ Πιέρο αλλά και ο πιο διάσημος διαιτητής της εποχής Πιερ Λουίτζι Κολίνα πρωταγωνιστούν σε μια διαφήμιση που έγραψε ιστορία ….. Για την πραγματική ιστορία βέβαια η Βραζιλία επανήλθε στις κατακτήσεις νικώντας στον τελικό 2-0 την Γερμανία με δύο γκολ του Ρονάλντο (ξέρετε ποιόν εννοώ …) και διαιτητή τον πρωταγωνιστή του “Footballitis” Πιερ Λουίτζι Κολίνα!

 

ADIDAS – JOSE +10 (2006)

Πριν το Μουντιάλ του 2006 η διάσημη αθλητική εταιρία μας παρουσιάζει τον Jose που μαζί με έναν φίλο του ζει το υπέρτατο ποδοσφαιρικό όνειρο επιλέγοντας κάποιους από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών για το παιχνίδι της γειτονιάς του…. Φυσικά όπως έχει συμβεί σε όλους μας….  το παιχνίδι – όνειρο διακόπτει η μητέρα του για να τον φωνάξει για φαγητό / διάβασμα  κλπ κλπ … η διαφήμιση αυτή βέβαια μάλλον αποτέλεσε γούρι για την Εθνική Ιταλίας η οποία σε έναν συναρπαστικό τελικό που έμεινε στην ιστορία για την «κουτουλιά» του Ζινεντίν Ζιντάν στον Ματεράτσι κέρδισε την Γαλλία 5-3 στα πέναλτι (1-1 στην κανονική διάρκεια)!

 

NIKE – WRITE THE FUTURE (2010)

Σε μια διαφήμιση – έπος που αποτελεί σίγουρα μια από τις προσωπικά αγαπημένες αθλητικές διαφημίσεις η NIKE μας παρουσιάζει την τρομερή επιρροή που έχει το ποδόσφαιρο στην ζωή μας. Έχοντας ως πρωταγωνιστές κάποιους από τους σταρ της εποχής όπως οι Φάμπιο Καναβάρο, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Γουείν Ρούνει αλλά και Κριστιάνο Ρονάλντο (ναι αυτός είναι σταρ ακόμα και σήμερα ….) μας δείχνει πως ένα ποδοσφαιρικό αποτέλεσμα που καθορίζεται από δικιά τους ενέργεια σε έναν αγώνα του Μουντιάλ διαμορφώνει την υπόλοιπη ζωή τους μια για πάντα… Guest stars στην τρομερή αυτή καμπάνια αποτελούν ο αδικοχαμένος θρύλος του ΝΒΑ Κόμπε Μπράιαντ, o GOAT του τένις Ρότζερ Φέντερερ αλλά και…… ο Χόμερ Σίμπσον! Για την ιστορία η μεγάλη ομάδα της Ισπανίας κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε Μουντιάλ νικώντας στον τελικό  1-0 την Εθνική Ολλανδίας!

 

BEATS – THE GAME BEFORE THE GAME (Μουντιάλ 2014)

H τελευταία (χρονολογικά) διαφημιστική καμπάνια της λίστας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πετυχημένου marketing παρότι δεν πρόκειται για μάρκα – χορηγό του Μουντιάλ! Η μάρκα ακουστικών Beats ουσιαστικά δημιούργησε μια μικρή ταινία 5 λεπτών που έγινε πολύ γρήγορα viral στο You tube δείχνοντας την προετοιμασία των αθλητών πριν από τα παιχνίδια τους όπου κυρίως συγκεντρώνονται ακούγοντας μουσική… κεντρικό πρόσωπο φυσικά ο «οικοδεσπότης» Νειμάρ αλλά και πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές κυρίως μην αφήνοντας απ’ έξω διάσημους αθλητές από άλλα σπορ (Λεμπρόν Τζειμς, Νικ Κύργιος κ.α.). Η αυτοσυγκέντρωση βέβαια πριν τους αγώνες δεν φάνηκε να πήγε καλά για τον Νειμάρ… αφού το Μουντιάλ κατέκτησε η Γερμανία έχοντας γράψει ιστορία στον ημιτελικό με την Βραζιλία και την εμφατική νίκη της 7-1!

Ταινία / τραγούδι στο You tube:

Διαφήμιση:

Ανυπομονούμε φυσικά για τις φετινές διαφημιστές καμπάνιες ελπίζοντας να έχουμε κάποια που να χαρακτηριστεί εφάμιλλη με τις παραπάνω καλύτερες διαφημίσεις όπως τις επιλέξαμε κατά την γνώμη μας.