Αργεντινή – Γαλλία 3-3 (4-2 πεν) : Στην κορυφή του κόσμου η παρέα του Μέσι!

Παγκόσμια πρωταθλήτρια για το 2022 η Αργεντινή στον τελικό του Κατάρ! Η παρέα του Μέσι επικράτησε με 4-2 της Γαλλίας (2-2 κ.δ , 3-3 παράταση) στα πέναλτι.

Το ματς

Η πρώτη τελική στην αναμέτρηση ήρθε από τα πόδια του Μακ Κάλιστερ στο 5′. Ο χαφ της Μπράιτον έκανε το σουτ αλλά ο Γιορίς μπλόκαρε χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Τρία λεπτά αργότερα (8′) η Αργεντινή έγινε ξανά επικίνδυνη. Ο Ντι Μαρία βρήκε τον Ντε Πολ, ο χαφ της Ατλέτικο έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κόντραρε στον Βαράν και πέρασε κόρνερ. Στα πρώτα 15′ της αναμέτρησης βασικός σκοπός αμφότερων των ομάδων ήταν να κρατήσουν το «μηδέν». Λίγες στιγμές αργότερα η ομάδα του Σκαλόνι είχε νέα καλή στιγμή. Μέσι και Ντε Πολ έπαιξαν άρτια το 1-2, η μπάλα στρώθηκε στον Ντι Μαρία αλλά ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους έπιασε κάκιστο σουτ με το δεξί και η μπάλα έφυγε πολύ ψηλά άουτ.

Στο 21′ η Αργεντινή πήρε «κεφάλι» στο σκορ. Ο Ντι Μαρία πέρασε τον Ντεμπελέ, ανατράπηκε, ο Μαρτσίνιακ θεώρησε ότι υπάρχει πέναλτι υποδεικνύοντας το. Ο Λιονέλ Μέσι το εκτέλεσε, έστειλε στην απέναντι γωνία τον Γιορίς κάνοντας το 1-0 στο 23′. Αυτό ήταν το 6ο γκολ του σούπερ σταρ τη Παρί Σεν Ζερμέν στη διοργάνωση. Στη συνέχεια η Γαλλία προσπάθησε να συνέλθει και να ισορροπήσει το παιχνίδι αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια επικίνδυνη στιγμή μπροστά από την εστία του Μαρτίνες. Στο 37′ η Αργεντινή βρήκε δεύτερο γκολ! Ο Μέσι έδωσε στον Μακ Κάλιστερ, εκείνος με εξαιρετική πάσα βρήκε τον Ντι Μαρία και ο εξτρέμ της Γιούβε με εξαιρετικό αριστερό τελείωμα νίκησε τον Γιορίς για το 2-0.

Ο Ντεσάν προχώρησε σε δύο πολύ γρήγορες αλλαγές βγάζοντας Ντεμπελέ και Ζιρού για να βάλει μέσα Κόλο Μουανί και Τουράμ αντίστοιχα. Αυτό δεν άλλαξε και πολύ την κατάσταση και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την Αργεντινή να προηγείται με δύο γκολ διαφορά.

Η πρώτη καλή στιγμή της επανάληψης ήταν για την Αργεντινή με τον Ντε Πολ να πιάνει εν κινήσει το σουτ από μεγάλη απόσταση αλλά ο Γιορίς ήταν εκεί μπλοκάροντας πολύ εύκολα τη μπάλα. Η Γαλλία αν και ήθελε δεν μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλες στιγμές μπροστά από την εστία του Μαρτίνες. Η πρώτη, επί της ουσίας, τελική στον τελικό ήταν μία κεφαλιά του Κόλο Μουανί μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 68′. Τρία λεπτά αργότερα (71′) ο Εμπαπέ εμφανίστηκε πρώτη φορά στον τελικό με το σουτ του να περνάει πάνω από τα δοκάρια της Αργεντινής. Στην επόμενη επίθεση ο Έντσο Φερνάντες προσπάθησε με το δεξί να σημαδέψει το «παράθυρο» του Γιορίς αλλά ο τερματοφύλακας της Τότεναμ μάζεψε χωρίς προβλήματα. Ο Ντε Πολ στο 77′ έκανε γύρισμα από τα δεξιά χωρίς να απειλήσει ιδιαίτερα. Στο 80′ οι Γάλλοι μπήκαν εκ νέου στο ματς. Ο Κόλο Μουανί έφυγε στη κόντρα, ο Οταμέντι τον ανέτρεψε και ο Μαρτσίνιακ έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο Εμπαπέ ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία μειώνοντας σε 2-1. Ένα λεπτό αργότερα έγινε το καταπληκτικό! Οι ποδοσφαιριστές του Ντεσάν άλλαξαν ωραία τη μπάλα, ο Τουράμ βρήκε τον Εμπαπέ και ο εξτρέμ της Παρί με ωραίο τελείωμα έφερε τον τελικό στα ίσια!

Στη συνέχεια το παιχνίδι έγινε ροντέο. Οι μάχες ήταν σκληρές με τις δύο ομάδες να τα δίνουν όλα στον αγωνιστικό χώρο. Στις καθυστερήσεις λίγο έλειψε να είχαμε γκολ εκατέρωθεν. Στο 94′ ο Εμπαπέ έκανε το σουτ με το δεξί, η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό της Αργεντινής και πέρασε κόρνερ. Στο 97′ ο Μέσι παραλίγο να πετύχει το γκολ της ζωής του. Πήρε τη μπάλα έξω από τη περιοχή, έκανε το σουτ με το αριστερό αλλά ο Γιορίς με φανταστική απόκρουση κράτησε το 2-2. Έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε ημίωρη παράταση.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης οι ευκαιρίες ήταν της Αργεντινής. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες είχε σε δύο περιπτώσεις την ευκαιρία να σκοράρει. Στο 104′ όταν τον πρόλαβε ο Ουπαμεκανό προτού γίνει πολύ επικίνδυνος και ένα λεπτό αργότερα όταν αστόχησε σε τετ-α-τετ με τον Γιορις σε μία φάση που καλυπτόταν από την άμυνα της Γαλλίας. Το δεύτερο δεκαπεντάλεπτο ξεκίνησε με ευκαιρία για την Αργεντινή. Ο Μέσι έπιασε το σουτ με το αριστερό από τη δεξιά πλευρά της περιοχής αλλά ο Γιορίς έπεσε στη γωνία του διώχνοντας μακριά τη μπάλα. Λίγο αργότερα η Αργεντινή βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Λαουτάρο έκανε το σουτ, ο Γιορίς έδιωξε εντυπωσιακά αλλά ο Μέσι στην επαναφορά έκανε το 3-2 για την ομάδα του. Όλα αυτά στο 109′. Στο 117′ η Γαλλία κέρδισε δεύτερο πέναλτι για απόψε! Ο Παρέδες βρήκε τη μπάλα με το χέρι, ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε πέναλτι. Ο Εμπαπέ ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 3-3. Στο 122′ παραλίγο η Γαλλία να πάρει το τρόπαιο. Ο Κόλο Μουανί βρέθηκε σε θέση βολής, έκανε το πλασέ με το δεξί αλλά ο Μαρτίνες με απίστευτη επέμβαση κράτησε το 3-3. Στην αμέσως επόμενη επίθεση η Αργεντινή κάλλιστα μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι. Ο Ντιμπάλα έκανε τη σέντρα με το δεξί ο Λαουτάρο πήρε τη κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε έξω από την εστία του Γιορίς. Έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη ψυχοφθρόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί Ρομέρο και… γαλλική αστοχία έκριναν το παιχνίδι. Στις πρώτες εκτελέσεις Εμπαπέ και Μέσι έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα. Ο Μαρτίνεζ έπιασε το πέναλτι του Κομάν ενώ ο Ντιμπάλα ευστόχησε για το 2-1. Ο Τσουαμενί δε σημάδεψε σωστά στη τρίτη εκτέλεση με τον Παρέδες να κάνει το 3-1. Ο Κόλο Μουανί με ωραία εκτέλεσεη έκανε το 3-2 για να διαμορφώσει το τελικό 4-2 ο Μοντιέλ στην εκτέλεση που έκρινε τον μεγάλο τελικό.

Η ταυτότητα του αγώνα

Αργεντινή – Γαλλία 2-2 (3-3 παρ, 4-2 πεν)

Σκόρερ: Μέσι (23′ πεν), (109′) , Ντι Μαρία (37′) / Εμπαπέ (80′ πεν) , (81′) , (117′ πεν)

Κίτρινες: Φερνάντες (45+7′), Ακούνια (90+8′) / Ραμπιό (55′), Τουράμ (87′), Ζιρού (90+5′)

Διαιτητής: Σίμον Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι, 4-4-2): Μαρτίνες – Μολίνα (91′ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο – Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία (64′ Ακούνια) – Μέσι, Άλβαρες.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν, 4-3-3): Γιορίς – Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ (71′ Καμαβινγκά) – Γκριζμάν (71′ Κομάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (97′ Φοφανά)- Ντεμπελέ (41′ Κόλο Μουανί), Ζιρού (41′ Τουράμ), Εμπαπέ.