Κροατία – Μαρόκο 2-1: Το έκαναν όπως το 1998 οι Κροάτες

Η Κροατία ήταν καλύτερη και δίκαια επικράτησε με 2-1 επί του Μαρόκου, για να κατακτήσει την τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Το έκαναν ξανά! Οι έμπειροι Κροάτες έκαμψαν την αντίσταση του Μαρόκου και κατέκτησαν την τρίτη θέση του κόσμου, σε ένα ματς με γκολ, φάσεις και θέαμα. Τέταρτο το Μαρόκο που απέτυχε να πάρει τη νίκη, αλλά οι παίκτες του έχουν κάθε λόγο να νιώθουν περήφανοι για την πορεία τους στη διοργάνωση.

Το ματς

Ό,τι έπαθαν με τη Γαλλία, συνέβη κι απέναντι στην Κροατία για τους Μαροκινούς. Στην πρώτη φάση του ματς, κι ενώ ήδη οι Κροάτες είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους με την έντονη πίεση από το πρώτο δευτερόλεπτο, το Μαρόκο δέχτηκε γκολ. Με φοβερή κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ στο 7’, ο Μάγερ έστειλε την μπάλα στην περιοχή, ο Πέρισιτς πήρε με τη μία τη γυριστή κεφαλιά κι ο Γκβάρντιολ επίσης με τη μία έστειλε την μπάλα με το κεφάλι στα δίχτυα του Μπόνο. Ωστόσο, δύο λεπτά μόλις κράτησε η χαρά των Κροατών, καθώς στο 9’ το Μαρόκο ισοφάρισε. Από εκτέλεση φάουλ του Ζίγες, ο Μάγερ έκανε τραγικό λάθος στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα και την έστειλε προς τα πίσω. Εκεί παραμόνευε ο Ντάρι, που βρέθηκε μπροστά στο τέρμα και ισοφάρισε σε 1-1.

Ο ρυθμός παρέμεινε υψηλός με την Κροατία να έχει τον πρώτο λόγο, χάνοντας ευκαιρίες με άστοχο σουτ του Όρσιτς (10’) και κεφαλιά του Κράμαριτς από σέντρα του Πέρισιτς που κατέληξε εύκολα στα χέρια του Μπόνο (18’). Στο 24’ χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για την «Χρβάτσκα», όταν ο Μόντριτς σούταρε με το αριστερό αλλά ο Μπόνο απέκρουσε και στην επαναφορά έδιωξε την μπάλα πριν προλάβει να την βρει ο Λιβάγια. Από εκεί και πέρα το Μαρόκο άρχισε να προσπαθεί πιο έντονα να βρει το γκολ, με προσπάθειες που δεν κατέληγαν σε τελική προσπάθεια όπως η σέντρα του Χακίμι στο 29’ που για λίγο πέρασε από τον Εν Νεσίρι, καθώς και η ενέργεια του Μπουφάλ μέσα στην περιοχή στο 33’ που από κόντρα που έβαλε ο Γκβάρντιολ απέφερε το άουτ στους Κροάτες. Στο 42’ οι Κροάτες βρήκαν την επόμενη ευκαιρία τους, την οποία μετέτρεψαν σε γκολ. Μετά από φάση διαρκείας, ο Λιβάγια πάσαρε στα αριστερά για τον Όρσιτς, κι ο εξτρέμ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με ένα εκπληκτικό πλασέ νίκησε τον Μπόνο, κάνοντας με τη βοήθεια του δοκαριού το 2-1.

Η ευρωπαϊκή ομάδα μπήκε δυνατά με στόχο να «καθαρίσει» το ματς στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 47’ ο Όρσιτς έχασε μεγάλη ευκαιρία και για δεύτερο γκολ, όταν μετά από πάσα του Πέρισιτς βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπόνο. Τέσσερα λεπτά μετά ήρθε η σειρά του Λιβάγια να απειλήσει, όταν έκανε την προβολή μέσα στην περιοχή μετά από σέντρα του Μάγερ αλλά η μπάλα κατέληξε εκτός. Είκοσι λεπτά χρειάστηκε να περάσουν για να σημειωθεί ξανά κάποια αξιόλογη φάση, καθώς ο ρυθμός για ένα διάστημα έπεσε. Ο Βλάσιτς σούταρε, στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ στο 71’.

Η ένταση ανέβηκε αρκετά σε δύο φάσεις στην συνέχεια, όταν σε διάστημα ενός λεπτού και οι δύο ομάδες ζήτησαν πέναλτι. Η Κροατία σε μαρκάρισμα του Άμραμπατ που βρήκε τον Γκβάρντιολ χαμηλά στο 74’, ενώ στο 75’ ο Χακίμι διαμαρτυρήθηκε (με λιγότερες αξιώσεις) για μαρκάρισμα που δέχτηκε από τον Πέτκοβιτς. Ενδιάμεσα, οι Μαροκινοί έχασαν τεράστια ευκαιρία, καθώς μετά από σέντρα από τα αριστερά που αμφότεροι οι Κροάτες στόπερ δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν ο Εν Νεσίρι βρέθηκε μπροστά στο τέρμα, αλλά νικήθηκε από τον Λιβάκοβιτς. Οι Κροάτες θα μπορούσαν να έχουν κλειδώσει τη νίκη στο 87ο λεπτό, όμως ο Κόβασιτς αστόχησε από πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή μετά από πάσα του Όρσιτς. Μια τελευταία ευκαιρία παρουσιάστηκε στο Μαρόκο, στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων, για να σώσει το ματς. Ο Ατίγιατ-Άλαχ έβγαλε την σέντρα από τα αριστερά, ο Εν Νεσίρι πήδηξε πάνω από τον Πέρισιτς όμως έστειλε την μπάλα λίγο άουτ με κεφαλιά. Με αυτό το 2-1 η Κροατία τερμάτισε στην τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Δεύτερη φορά που βγαίνει τρίτη σε Μουντιάλ μετά το 1998 (2-1 την Ολλανδία), τρίτη φορά που μπαίνει στην τριάδα του κόσμου. Από την άλλη, οι Μαροκινοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν απόψε αλλά σίγουρα θα είναι ικανοποιημένοι για την πορεία τους, καθώς έγιναν η πρώτη αφρικανική αλλά κι η πρώτη αραβική ομάδα που μπαίνει στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ταυτότητα του αγώνα

Κροατία – Μαρόκο 2-1

Σκόρερ: Γκβάρντιολ (7’), Όρσιτς (42’) / Ντάρι (9’)

Κίτρινες: – / Ουναΐ, Άμαλα

Διαιτητής: Αμπντουλραχμάν Αλ Γιασίμ (Κατάρ)

Κροατία (3-5-2): Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ – Όρσιτς (90+5’ Γιάκιτς), Μάγερ (66’ Πάσαλιτς), Μόντριτς, Κόβασιτς, Πέρισιτς – Λιβάγια (66’ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (61’ Βλάσιτς)

Μαρόκο (4-3-3): Μπόνο – Χακίμι, Ντάρι (64’ Μπενούν), Ελ-Γιαμίκ (67’ Άμαλα), Ατίγιατ-Άλαχ – Σαμπίρι (46’ Σαΐρ), Άμραμπατ, Ελ Χανούς (56’ Ουναΐ) – Ζίγες, Μπουφάλ (64’ Ζαρουρί), Εν Νεσίρι