Γαλλία – Μαρόκο 2-0: Για το back-to-back οι “μπλε”

Παρότι ζορίστηκε σε κάποια σημεία, η Γαλλία ήταν ανώτερη και υπέταξε το Μαρόκο με 2-0, παίρνοντας την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό κόντρα στην Αργεντινή.

Η ποιότητα μίλησε, κι η Γαλλία χωρίς να παίξει θελκτικό ποδόσφαιρο “καθάρισε” το Μαρόκο με 2-0. Το δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεκδικήσουν οι “μπλε” απέναντι στην Αργεντινή, για την τρίτη θέση με την Κροατία οι Μαροκινοί που έπεσαν ηρωικά.

Το ματς

Η Γαλλία με το «καλημέρα» άνοιξε το σκορ, όταν ο Εμπαπέ σούταρε μετά από πάσα του Γκριζμάν, με την μπάλα να κοντράρει και να φτάνει στον Τεό Ερναντέζ που από κοντά έκανε ένα δύσκολο τελείωμα για το 1-0. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Μαρόκο δέχτηκε γκολ από αντίπαλο στη διοργάνωση, και μόλις το δεύτερο συνολικά μετά το αυτογκόλ του Αγκέρντ στο ματς με τον Καναδά. Άμεσα προσπάθησαν να απαντήσουν οι Μαροκινοί, όμως το πολύ καλό σουτ του Ουναΐ από μακριά στο 10ο λεπτό σταμάτησε πάνω στον Γιορίς.

Η Γαλλία παραχώρησε την κατοχή στο Μαρόκο, με την αφρικανική ομάδα να χάνει και δεύτερη ευκαιρία από αδύναμο σουτ του Ζιγές από τα δεξιά, έπειτα από εντυπωσιακή ατομική ενέργεια του Μπουφάλ στο 17’. Από την εκτέλεση του άουτ οι Γάλλοι «άγγιξαν» το 2-0, όταν ο Ζιρού υποδέχτηκε εξαιρετική μπαλιά και σούταρε με το αριστερό, με την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι. Η Γαλλία είχε και την επόμενη μεγάλη φάση στο 40’, με τελείωμα του Εμπαπέ από εξαιρετική θέση μετά από κάθετη του Τσουαμενί που έδιωξε η άμυνα πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Στην συνέχεια της φάσης ο Τσουαμενί και πάλι βρήκε με τη μία τον Ζιρού που δεν κατάφερε με γυριστό σουτ χωρίς κοντρόλ να βρει στόχο. Ακολούθησε τεράστια ευκαιρία για το Μαρόκο, με τον Ελ-Γιαμίκ να πιάνει εντυπωσιακό ανάποδο «ψαλίδι» από κόρνερ του Ζιγές στο 45’, όμως η παρέμβαση του Γιορίς ήταν αρκετή ώστε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι.

Ορεξάτοι μπήκαν οι παίκτες του Ρεγκραγκί στο δεύτερο ημίχρονο, με στόχο να βρουν το γκολ της ισοφάρισης από νωρίς. Στα πρώτα 10 με 15 λεπτά το Μαρόκο κυριάρχησε, δίχως όμως να φτάσει σε κάποια αξιόλογη τελική προσπάθεια παρότι πάτησε αρκετές φορές στην αντίπαλη περιοχή. Ο Τουράμ, που είχε περάσει στη θέση του Ζιρού, έχασε την πρώτη ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου, με κεφαλιά από φάουλ του Γκριζμάν που πέρασε άουτ στο 72’. Δύο λεπτά μετά ο ίδιος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα δεύτερο γκολ των «μπλε», όμως ο Φοφανά δεν κατάφερε να σκοράρει μέσα από την περιοχή, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Το Μαρόκο είχε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση από ατομική ενέργεια του Αμντάλα στο 76’, ο οποίος με ντρίμπλες έφτασε μέσα στην περιοχή αλλά δεν τράβηξε την σκανδάλη, με αποτέλεσμα να κλειστεί και εν τέλει να χαθεί η κατοχή.

Η είσοδος του Κόλο Μουανί αντί του Ντεμπελέ στο 78’ ήταν καθοριστική, καθώς ο επιθετικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης σκόραρε ένα λεπτό μετά. Ο Εμπαπέ συνεργάστηκε με τον Τουράμ, έκανε φοβερή ατομική προσπάθεια με ντρίμπλες σε πολύ κλειστούς χώρους και έδωσε μια πάσα «πάρε-βάλε» στον 23χρονο επιθετικό, που με την πρώτη του επαφή με την μπάλα σκόραρε. Εκεί ουσιαστικά «κόπηκαν» τα πόδια των Μαροκινών, που χρειάζονταν δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο (μαζί με τις καθυστερήσεις). Ο Εζαλζουλί με εντυπωσιακή προσπάθεια από τα αριστερά νικήθηκε από τον Γιορίς στο 90+4’. Στην συνέχεια της φάσης ο Ουναΐ σούταρε από την επαναφορά, ο μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Αμντάλα που βρέθηκε μπροστά στην εστία, όμως ο Κουντέ ηρωικά τον εμπόδισε και κράτησε το μηδέν για πρώτη φορά στη διοργάνωση για τους Γάλλους. Με αυτή την σπουδαία νίκη η Γαλλία προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Μουντιάλ και για τέταρτη συνολικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή την Κυριακή. Μία μέρα πριν, το Μαρόκο θα παίξει με την Κροατία για την «τιμή των όπλων», με στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης του Μουντιάλ.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γαλλία – Μαρόκο 2-0

Σκόρερ: Τ. Ερναντέζ (5’), Κόλο Μουανί (79’)

Κίτρινες: – / Μπουφάλ

Διαιτητής: Σέζαρ Αρτούρο Ράμος (Μεξικό)

Γαλλία (4-2-3-1, Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς – Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Τ. Ερναντέζ – Τσουαμενί, Φοφανά – Ντεμπελέ (79’ Κόλο Μουανί), Γκριζμάν, Εμπαπέ – Ζιρού (65’ Τουράμ)

Μαρόκο (5-4-1, Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο – Χακίμι, Ντάρι, Σάις (21’ Αμάλα, 78’ Εζαλζουλί), Ελ-Γιαμίκ, Μαζραουί (46’ Ατίγιατ-Αλάχ) – Ζιγές, Ουναΐ, Άμραμπατ, Μπουφάλ (67’ Αμπουχλάλ) – Εν Νεσίρι (66’ Αμντάλα)