Κροατία – Βραζιλία 0-0 (1-1 παρ., 4-2 πεν.): Στα ημιτελικά οι “εφτάψυχοι” Κροάτες

Η Κροατία άντεξε για 120 λεπτά, έστειλε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι και με τον αγαπημένο της τρόπο πήρε ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας.

Η ανίκητη στα πέναλτι Κροατία πήρε άλλη μια μεγάλη πρόκριση, αυτή τη φορά απέναντι στο φαβορί της διοργάνωσης Βραζιλία. Η υπεροχή της “Σελεσάο” δεν καρποφόρησε στα 90 λεπτά αλλά ούτε και στην παράταση, με τη διαδικασία των πέναλτι να αναδεικνύει για μία ακόμη φορά ως νικήτρια την ομάδα του Ντάλιτς.

Το ματς

Σε ρηχά νερά κινήθηκαν οι δύο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο, καθώς φάνηκαν να εστιάζουν στο να μην κινδυνέψουν αμυντικά. Από μία αξιόλογη φάση είχε η καθεμία στα πρώτα 45 λεπτά. Ο Πέρισιτς δε βρήκε όπως θα ήθελε την μπάλα μέσα στην περιοχή μετά από σέντρα του Γιουράνοβιτς στο 13′, ενώ ο Βινίσιους έπιασε αδύναμο σουτ από καλό σημείο στο 21′, χωρίς να ανησυχήσει τον Λιβάκοβιτς. Ανεβασμένη ήταν η διάθεση της Βραζιλίας να επιτεθεί στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που οδήγησε τους Κροάτες σε έναν πιο αμυντικό προσανατολισμό. Ο Γκβάρντιολ κόντεψε να βάλει αυτογκόλ σε προσπάθεια για διώξιμο στο 47′, ενώ ο Νεϊμάρ έχασε τεράστια ευκαιρία σε τετ-α-τετ στο 54′ με τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει. Ο Πακετά ήταν ο επόμενος Βραζιλιάνος που απείλησε στο 66 με σουτ μέσα από την περιοχή, όμως ο Κροάτης γκολκίπερ ήταν και πάλι εκεί. Το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Η Κροατία είχε την πρώτη ευκαιρία της παράτασης στο 103′, όταν στην αντεπίθεση με εντυπωσιακή ενέργεια ο Πέτκοβιτς “άδειασε” την άμυνα και έστρωσε στον Μπρόζοβιτς που έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Λίγο αργότερα, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, η Βραζιλία πήρε το προβάδισμα. Ο Νεϊμάρ βρέθηκε σε ιδανική θέση μετά από συνεργασία με τον Πακετά, πέρασε εντυπωσιακά τον τερματοφύλακα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να πετύχει το δεύτερο γκολ του στη διοργάνωση. Η “Σελεσάο” βρέθηκε 15 λεπτά μακριά από την πρόκριση στα ημιτελικά, και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να κρατήσει ανέπαφη την εστία της. Ωστόσο, σε μια υποδειγματική αντεπίθεση οι Κροάτες ισοφάρισαν στο 117′ και σόκαραν τους Βραζιλιάνους. Ο Πέτκοβιτς αποδείχτηκε “χρυσή αλλαγή”, με το σουτ του έπειτα από πάσα του Όρσιτς (που επίσης ήρθε από τον πάγκο) να κοντράρει ελαφρώς στον Μαρκίνιος και να καταλήγει στα δίχτυα. Με το 1-1 η αναμέτρηση κατέληξε στα πέναλτι.

Εκεί οι Κροάτες αποδεικνύονται σπεσιαλίστες, καθώς για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν νικητές. Ο Βλάσιτς, ο Μάγερ, ο Μόντριτς κι ο Όρσιτς ευστόχησαν κατά σειρά για την Χρβάτσκα. Αντίθετα, ο Ροντρίγκο νικήθηκε από τον Λιβάκοβιτς στην πρώτη εκτέλεση των Βραζιλιάνων κι ο Μαρκίνιος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι για το τέταρτο και τελευταίο πέναλτι. Οι Κροάτες για δεύτερη συνεχόμενη και τρίτη συνολικά φορά έφτασαν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και θα διεκδικήσουν για την πρόκριση στον τελικό απέναντι στον νικητή του αγώνα Ολλανδία – Αργεντινή.

Η ταυτότητα του αγώνα

Κροατία – Βραζιλία 0-0 (1-1 παρ., 4-2 πεν.)

Σκόρερ: Πέτκοβιτς (117’) / Νεϊμάρ (105+1’)

Κίτρινες: Μπρόζοβιτς, Πέτκοβιτς / Ντανίλο, Κασεμίρο, Μαρκίνιος

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Κροατία (4-3-3, Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ) – Κόβασιτς (106’ Μάγερ), Μπρόζοβιτς (114’ Όρσιτς, Μόντριτς – Πάσαλιτς, Πέρισιτς (72’ Βλάσιτς), Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς)

Βραζιλία (4-1-2-3, Τίτε): Άλισον – Μιλιτάο, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο (106’ Σάντρο) – Κασεμίρο – Πακετά (106’ Φρεντ), Νεϊμάρ – Ραφίνια (56’ Άντονι), Βινίσιους (64’ Ροντρίγκο), Ρισάρλισον (84’ Πέντρο)