Πορτογαλία – Ελβετία 6-1: Η Πορτογαλία σκόρπισε στους έξι ανέμους την Ελβετία

Η Πορτογαλία με το εμφατικό 6-1 απέναντι στην Ελβετία πέρασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ.

Πορτογαλία από άλλο πλανήτη. Χωρίς Ρονάλντο στην αρχική ενδεκάδα, αλλά με Γκονζάλο Ράμος σε τρομερή βραδιά πετυχαίνοντας χατ-τρικ (το πρώτο στο φετινό Μουντιάλ) και μαζί με τα γκολ των Πέπε, Γκερέιρο και Λεάο σκόρπισε την Ελβετία με 6-1 και πέρασε εύκολα στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλου. Το μόνο που κατάφερε η Ελβετία ήταν να βάλει το γκολ της τιμής με τον Ακάντζι.

 Το ματς

Η Ελβετία μπορεί να μπήκε πιο καλά στο παιχνίδι, αλλά η Πορτογαλία ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ. Στο 17’ ο Ράμος – μετά από πάσα του Φέλιξ- πάτησε περιοχή και από διαγώνια θέση έπιασε ένα φοβερό σουτ, με τον Σόμερ να μην μπορεί να αντιδράσει. Η Πορτογαλία δεν σταμάτησε εκεί έψαχνε το δεύτερο γκολ, με τους Οτάβιο και Ράμος να σουτάρουν στο 22’ και στο 23’ λεπτό, αλλά ο Σόμερ ήταν εκεί για να μπλοκάρει και τα δύο σουτ. Στο 30’ η Ελβετία έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά το φάουλ του Σακίρι πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Στο 33’ ο Φερνάντες εκτέλεσε το κόρνερ με τον Πέπε να παίρνει την κεφαλιά και να κάνει το 2-0. Στο 37’ η Ελβετία έφτασε πάλι κοντά στο γκολ με την κεφαλιά του Φρόιλερ με τον Κόστα να αγγίζει λίγο τη μπάλα και τον Νταλότ να την διώχνει πάνω στη γραμμή.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Πορτογαλία συνέχισε από εκεί που σταμάτησε. Στην πρώτη της φάση στο 51’ ο Νταλότ έκανε το γύρισμα και ο Ράμος με το μυτάκι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 3-0. Δεν σταμάτησε εκεί αφού στο 54’ σε αντεπίθεση ο Γκερέιρο βγήκε τετ-α-τετ κάνοντας το 4-0. Γρήγορα όμως στο 58’ οι Πορτογάλοι δεν έδιωξαν σωστά τη μπάλα από την περιοχή, έφτασε στο δεύτερο δοκάρι και ο Ακάντζι από κοντά έκανε το 4-1. Η Ελβετία παρά το γκολ δεν ανέβηκε το ηθικό της και αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Πορτογαλία στη συνέχεια. Στο 67’ ο Ράμος βγήκε για ακόμη μία φορά απέναντι στον Σόμερ, όπου έσκαψε τη μπάλα κάνοντας το 5-1 και πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Ο κόσμος ζητούσε να μπει ο Ρονάλντο στο παιχνίδι και ο Σάντος δεν τους χάλασε το χατίρι. Έψαξε και ο ίδος το πρώτο του γκολ σε νοκ-αουτ αγώνα Μουντιάλ, αλλά το φάουλ που εκτέλεσε βρήκε στο τείχος και σε ένα τετ-α-τετ βγήκε δίχτυα αλλά ήταν οφσάιντ. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Λεάο στο 90+2’ διαμορφώνοντας το τελικό 6-1. Έτσι η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

 Η ταυτότητα του αγώνα 

 Πορτογαλία – Ελβετία 6-1

Σκόρερ: Ράμος 17’ 51’ 67’, Πέπε 33’, Γκερέιρο 55’, Λεάο 90+2’/ Ακάντζι 58’

Κίτρινες: – /Σαρ 43’, Κόμερτ 59’

Διαιτητής: Σέζαρ Αρτούρο Ράμος (Μεξικό)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (4-3-3, Φερνάντο Σάντος): Κόστα – Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο –Οτάβιο (Βιτίνια 73’), Καρβάλιο, Μπ. Σίλβα (Νέβες 81’) – Φερνάντες (Λεάο 87’), Ράμος (Όρτα 73’), Φέλιξ (Ρονάλντο 73’)

ΕΛΒΕΤΙΑ (4-2-3-1, Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ – Φερνάντες, Σαρ (Κόμερτ 46’), Ακάντζι, Ροντρίγκεζ – Φρόιλερ (Ζακάρια 54’), Τζάκα, Σακίρι, Σο (Σεφέροβιτς 54’), Βάργκας (Οκαφόρ 65’)- Εμπολό (Γιασάρι 89’)