Ιαπωνία – Κροατία: 1-1 (πεν. 1-3): Ο Λιβάκοβιτς την έστειλε στα προημιτελικά

Μετά από ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, οι Ιάπωνες έχασαν τρία πέναλτι και η Κροατία προκρίθηκε στους «8»

Η Κροατία παρατάχθηκε με τον Πέτκοβιτς στην κουρφή με τον Ντάλιτς να θέλει να χτυπήσει ψηλά. Για τους Ιάπωνες την ευκαιρία του στο βασικό σχήμα πήρε η χρυσή αλλαγή, ο Ντόαν.

Πρώτη φάση στο παιχνίδι πολύ νωρίς με τον Τανιγκούτσι να αστοχεί με κεφαλία από γέμισμα του Ίντο. Τρία λεπτά αργότερα στο 6′ οι Κροάτες ισοφάρισαν στις φάσεις. Εύκολο λάθος του Τομιγιάσου, ο Πέρισιτς έκλεψε, πάτησε περιοχή, πλάσαρε αλλά τον νίκησε ο Γκόντα και εν συνεχεία ο Πέτκοβιτς που πήρε το ριμπάουντ κλείστηκε από τέσσερις αντιπάλους και δεν κατάφερε να τελειώσει τη φάση. Ο πολύ καλός ρυθμός συνεχίστηκε και στο 12′ από γύρισμα του Ίτο, Μαέντα και Ναγκατόμο έκαναν προβολή αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν τη μπάλα. Από εκείνο το σημείο και μετά οι Ιάπωνες έχαναν σταδιακά μέτρα στον αγωνισιτκό χώρο με την Κροατία να αποκτά τον πλήρη έλεγχο. Στο 25′ φανταστική μπαλιά από τον Γκβάρντιολ, ο Πέτκοβιτς έφυγε στην πλάτη της άμυνας, πάτησε περιοχή αλλά ο Τομιγιάσου τον έκοψε καθαρά. Το παιχνίδι κυλούσε με την Κροατία να κυκλοφορεί την μπάλα, αλλά να μην μπορεί να απειλήσει. Προς το τέλος του ημιχρόνου ήρθαν τα πάνω-κάτω. Στο 40′ τεράστια ευκαιρία για την Ιαπωνία. Μετά από πολύ καλή κυκλοφορία στην γωνία του γηπέδου, ο Καμάντα άδειασε τον Μπρόζοβιτς πλάσαρε από διαγώνια θέση μέσα από την περιοχή και αστόχησε. Τρία λεπτά αργότερα όμως οι Ευρωπαίοι δεν γλύτωσαν. Στο 43′ μετά από σέντρα του Ντόαν, η μπάλα έμεινε στην περιοχή και στρώθηκε στον Μαέντα που βρήκε στόχο για το 1-0.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την ομάδα του Ντάλιτς ψάχνει ψηλά τον Πέτκοβιτς. Ο Πέρισιτς ήταν αυτό όμως που με μια καταπληκτική κεφαλιά από το όριο της περιοχής έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Στο 57′ Δυνατό σουτ του Έντο εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε και ο Λιβάκοβιτς έβγαλε με δυσκολία σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα λίγο έλειψε ο Πέρισιτς να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι, αλλά δεν πρόλαβε να εκτελέσει μέσα από την περιοχή. Στο 63ο λεπτό ο Λούκα Μόντριτς επιχείρησε ένα φανταστικό βολέ εκτός περιοχής με το εξωτερικό με τον Γκόντα να έχει αντίδραση. Η Κροατία συνέχισε την πίεση της και στο 66′ από εξαιρετική σέντρα του Κράμαριτς, ο Μπούντιμιρ έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ. Στο 80′ εξαιρετική κάθετη πάσα του Ασάνο, ο Τομιγιάσου βγήκε σε θέση βολής, προσπάθησε να γυρίσει τη μπάλα και η πάσα του κόπηκε. Το παιχνίδι κύλησε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας χωρίς φάσεις και οδηγήθηκε στην παράταση.

Η παράταση ξεκίνησε με πίεση των Σαμουράι και την πρώτη καλή στιγμή να είναι δικιά τους. Καλή προσπάθεια από τον Μιτόμα ο οποίος όμως δεν κατάφερε να συνδυαστεί με τον Ασάνο. Στο 97′ ο κατάκοπος Μόντριτς αντικαταστάθηκε. Η Κροατία ανέβηκε λίγο περισσότερο μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, όμως η μεγάλη φάση ανήκε στους Ασιάτες. Ο Μιτόμα με μια ατομική ενέργεια έφτασε στην περιοχή, σούταρε με τον Λιβάκοβιτς να βρίσκεται στο σωστό σημείο. Στο δεύτερο ημίχρονο αναμενόμενα το παιχνίδι δεν είχε ούτε ρυθμό, ούτε φάσεις και πήγε στα πέναλτι.

Εκεί οι Ιάπωνες δεν τα κατάφεραν. Μιναμίνο, Γιοσίντα και Μιτόμα αστόχησαν και οι Κροατία κατάφερε να επιβιώσει επικρατώντας με 3-1.

Η Ταυτότητα του αγώνα

Διαιτητής: Ισμαήλ Ελφάθ (ΗΠΑ)

Σκόρερ: 43′ Μαέντα  / 55′ Πέρισιτς

Κίτρινες: – / Κόβασιτς, Μπάρισιτς

ΙΑΠΩΝΙΑ (Χατζίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Έντο, Μορίτα (106’ Τανάκα), Ναγκατόμο (64’ Μιτόμα), Ντόαν (87’ Μιναμίνο), Μαέντα (64’ Ασάνο), Καμάντα (75’ Σακάι)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μπάρισιτς, Μόντριτς (99’ Μάγιερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (99’ Βλάσιτς), Κράμαριτς (68’ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62’ Μπούντιμιρ, 106’ Λιβάγια), Πέρισιτς (106’ Όρσιτς)