Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1: Ο Ντούμφρις έστειλε τους “οράνιε” στα προημιτελικά

Με τον δεξιό μπακ-χαφ της Ίντερ να συμμετέχει άμεσα και στα τρία γκολ της ομάδας του, η Ολλανδία απέκλεισε τις ΗΠΑ στο πρώτο ματς της φάσης των "16".

Έπαιξε τόσο όσο χρειαζόταν η Ολλανδία, για να καταφέρει να νικήσει τους μαχητικούς αλλά αφελείς Αμερικανούς και να γίνει η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Έβδομη φορά που φτάνουν σε αυτό το σημείο οι “οράνιε”, περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους από το ματς της Αργεντινής με την Αυστραλία.

Το ματς

Οι ΗΠΑ μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι με στόχο να τρέξουν και να πιέσουν την Ολλανδία, έχοντας την πρώτη ευκαιρία του αγώνα μόλις στο τρίτο λεπτό. Ο Πούλισικ έμεινε ξεχασμένος (αλλά καλυπτόμενος) από την ολλανδική άμυνα και δέχτηκε πάσα που τον έβγαλε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα, όμως δεν κατάφερε να τον νικήσει και να βάλει μπροστά στο σκορ την ομάδα του. Στο 10′ η Ολλανδία πήρε το προβάδισμα με τον Ντεπάι, ο οποίος τελείωσε άψογα την αντεπίθεση της ομάδας του μετά από χαμηλή σέντρα του Ντούμφρις από τα δεξιά. Ήταν εμφανές ότι ο Φαν Χάαλ επέλεξε να δώσει την κατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν. Χωρίς να γίνει κάτι αξιόλογο στην συνέχεια του παιχνιδιού, η Ολλανδία χτύπησε και πάλι από τα δεξιά, με ένα πανομοιότυπο γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου. Ο Ντούμφρις ήταν και πάλι ο δημιουργός με ασίστ από τη δεξιά πτέρυγα, με σκόρερ αυτή τη φορά τον αριστερό μπακ-χαφ Ντάλι Μπλιντ, ο οποίος με το δεξί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Αρκετά πιο ζωηρό ήταν το δεύτερο ημίχρονο, με τις ΗΠΑ να ψάχνουν με μεγαλύτερη ένταση το γκολ και την Ολλανδία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους για να κλειδώσει το παιχνίδι. Στο 50′ ο Ριμ έχασε τεράστια ευκαιρία μέσα από την περιοχή, με την άμυνα να διώχνει την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή της εστίας και λίγο μετά ήρθε η σειρά του ΜακΚένι να απειλήσει με άστοχο σουτ στο 54΄. Οι Ολλανδοί “άγγιξαν” το 3-0 στο 71′, όταν το μακρινό σουτ του Κοοπμάινερς σταμάτησε στον Τέρνερ, με τον Αμερικανό τερματοφύλακα να σταματά και την επαναφορά του Ντεπάι εξ επαφής με το κεφάλι. Ο νεοεισελθών Ράιτ προειδοποίησε τους Ολλανδούς χάνοντας μεγάλη ευκαιρία στο 75′ αφού πέρασε τον τερματοφύλακα, και τελικά μείωσε σε 2-1 ένα λεπτό αργότερα με ένα γκολ που… ούτε ο ίδιος ξέρει πώς έβαλε. Ο Πούλισικ έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Ράιτ προσπάθησε να σουτάρει με τη μία και τελικά βρήκε την μπάλα με το “τακουνάκι”, περνώντας την μπάλα πάνω από τον Νόπερτ και στα δίχτυα της Ολλανδίας. Ωστόσο, η απάντηση των “οράνιε” ήταν άμεση. Στο 81′ η ομάδα του Φαν Χάαλ ανέπτυξε την επίθεσή της από τα αριστερά με τους ρόλους του δεύτερου γκολ να αντιστρέφονται. Ο Μπλιντ έβγαλε την σέντρα, ο Ντούμφρις σούταρε απευθείας και νίκησε τον Τέρνερ για το 3-1, με το οποίο η Ολλανδία “σφράγισε” την πρόκριση. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος κι έτσι οι “οράνιε” θα είναι στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσουν τον νικητή της βραδινής αναμέτρησης Αργεντινή – Αυστραλία.

Η ταυτότητα του αγώνα

Ολλανδία – ΗΠΑ

Σκόρερ: Ντεπάι (10’), Μπλιντ (45+1’), Ντούμφρις (81’) / Ράιτ (76’)

Κίτρινες: Κοοπμάινερς, Φρένκι Ντε Γιονγκ

Διαιτητής: Γουίλτον Σαμπάιο (Βραζιλία)

Ολλανδία (5-2-1-2, Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ – Ντούμφρις, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακέ (90+3′ Ντε Λιχτ), Μπλιντ – Φρένκι Ντε Γιονγκ, Ντε Ρόον (46’ Μπέρχβαϊν) – Κλάασεν (46’ Κοοπμάινερς) – Χάκπο (90+3′ Βέγκχορστ), Ντεπάι (82’ Σίμονς)

ΗΠΑ (4-3-3, Γκρεγκ Μπερχόλτερ): Τέρνερ – Ντεστ (75’ Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον (90+2′ Μόρις) – Μούσα, Άνταμς, ΜακΚένι (67’ Ράιτ) – Γουεά (67’ Άαρονσον), Πούλισικ, Φερέιρα (46’ Ρέινα)