«Σύγκρουση πολιτισμών»

Μουντιάλ

Όλη η πολυπλοκότητα για το Κατάρ έγκειται στο να καταφέρει να μπει σε ένα καλούπι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική εορταστική φαντασία

«Στα προηγούμενα Μουντιάλ, μιλούσαμε πολύ για την καθυστέρηση στις υποδομές. Εκεί όλα είναι έτοιμα, κάτι που που αφήνει περιθώρια για άλλα ερωτήματα», παρατηρεί ο Ντάνιελ Ρέισε, υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Πανεπιστήμιο Georgetown στο Κατάρ.

Για τον ερευνητή, που προσδοκά «ένα σπουδαίο Παγκόσμιο Κύπελλο» χάρη στην ποιότητα των υποδομών, ένα ερώτημα πρέπει να διευκρινιστεί γρήγορα «για να μην υπονομευτεί η συνολική επιτυχία του τουρνουά», αυτή του αλκοόλ. Είναι δυνατή η κατανάλωση του σε ορισμένα μπαρ ξενοδοχείων, ενώ οι μη μουσουλμάνοι έχουν εξουσιοδότηση να το αγοράζουν σε ειδικά καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται ότι θα υπάρχει έγκριση της πώλησης σε συγκεκριμένους χώρους υποδοχής και στις «ζώνες φιλάθλων», σε μειωμένη τιμή (γύρω στα 6 ευρώ ανά μπύρα αντί για 12 στα ξενοδοχεία), όμως ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί.

«Όλη η πολυπλοκότητα για το Κατάρ έγκειται στο να καταφέρει να μπει σε ένα καλούπι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική εορταστική φαντασία», δήλωσε ο Ράφελ Λε Μαγκοριέκ, ερευνητής που ειδικεύεται στις χώρες του Κόλπου και τον αθλητισμό.

«Είναι μια σύγκρουση πολιτισμών, κατά τη γνώμη μου υπάρχει η επιθυμία να προστατευτούμε από αυτό το θέμα έντασης όσο το δυνατόν περισσότερο». Άγνωστο είναι επίσης το πώς θα αντιμετωπίζονται οι μεθυσμένοι φίλαθλοι, τα φιλιά στο δρόμο ή οι ανοιχτά γκέι, κάτι που συνήθως απαγορεύεται.

Αυτό ανησυχεί τις πρεσβείες των 29 εθνών από τα 32 που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Μουντιάλ, ανίκανες να συμβουλεύσουν τους φιλάθλους τους ή να οργανώσουν το προσωπικό τους. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη μέθη στο κοινό «με εύλογο και ευαίσθητο τρόπο», υπόσχεται η οργανωτική επιτροπή, η οποία «απλώς ζητά από τους φιλάθλους να σεβαστούν τη συντηρητική κουλτούρα της χώρας».

Σε ό,τι αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ληφθεί «σοβαρά» η ευθύνη της διοργάνωσης ενός τουρνουά κατά το οποίο «όλοι νιώθουν ασφαλείς». Η FIFA προσθέτει ότι το προσωπικό, ξεκινώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι εκπαιδευμένο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «θα διασφαλιστεί ότι τα σύμβολα που υποστηρίζουν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορούν να εμφανίζονται εντός και εκτός γηπέδων».

Παραμένει προς συζήτηση το ζήτημα της εμπειρίας του Κατάρ στη διαχείριση μιας διοργάνωσης αυτού του μεγέθους. Αλλά αυτό είναι κάτι που υπήρχε εξ αρχής και όχι κάτι που «ανακαλύφθηκε» τώρα που απομένουν, μόλις 200 ημέρες για την πρώτη σέντρα.