Σενεγάλη: Το έσω – έξω αγωνιστικό έργο του Αλιού Σισέ

Ο προπονητής Σενεγάλης κάνει περήφανους τους συμπατριώτες του, τόσο με την πορεία της ομάδας του, όσο και με την στάση ζωής του.

Στο άκουσμα της είδησης, ότι ο Σαντιό Μανέ θα απουσιάσει από το Παγκόσμιο οι περισσότεροι πίστεψαν, πως οι πιθανότητες της Σενεγάλης για πρόκριση στους «16» ήταν λίγες. Δεν υπολόγισαν βέβαια στον κόουτς Σισέ και την εξαιρετική ομάδα, που έχει φτιάξει.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει συνδυάσει το όνομά του με όλα όσα έχει καταφέρει η εθνική Σενεγάλης στην ιστορία της. Στο Μουντιάλ του 2002 ήταν αρχηγός της ομάδας που έφτασε στους «8» της διοργάνωσης αφήνοντας άφωνο όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο και αναγκάζοντας πολλές ομάδες να βγάλουν χρήματα από τα ταμεία τους για να αποκτήσουν αρκετούς από τους παίκτες της. Τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ βρισκόταν ήδη 6 χρόνια στον πάγκο της Εθνικής, την οδήγησε (μαζί με τον διάδοχό του Σαντιό Μανέ) στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής στην ιστορία της χώρας, ενώ λίγο αργότερα την οδήγησε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από εκείνο το ονειρεμένο Μουντιάλ στα γήπεδα της Ασίας, όταν κι έπαιζε.

Σισέ και Μανέ αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι ο άσος της Μπάγερν Μονάχου είναι ο διάδοχος ήρωας της Σενεγάλης, μετά τον προπονητή του. Ο Μανέ είναι ίσως ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει βγάλει ποτέ η Σενεγάλη. Η καριέρα του σε Λίβερπουλ και Μπάγερν, αλλά και η συμβολή του στις επιτυχίες της Σενεγάλης επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ωστόσο και αυτός, όπως και ο Σισέ, είναι ένας ήρωας στην πατρίδα του. Έδωσε χρήματα για να χτιστεί ένα σχολείο αξίας 270 χιλιάδων ευρώ, ένα νοσοκομείο αξίας 530 χιλιάδων ευρώ, δίνει 70 ευρώ σε κάθε οικογένεια που ζει στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, δωρεάν ρούχα σε παιδιά αλλά και πρόσβαση στο 4G δίκτυο, μέσω της συμφωνίας που έχει κάνει με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως όποτε έχουν την ευκαιρία ο ένας αναγνωρίζει την αξία του άλλου. Τώρα, που η εθνική Σενεγάλης προκρίθηκε, μόλις ο Σισέ κλήθηκε να μιλήσει στην κάμερα, ευχαρίστησε τον μεγάλο απόντα Σαντιό Μανέ και του αφιέρωσε την πρόκριση. Το ίδιο όμως είχε κάνει και ο Μανέ μερικούς μήνες νωρίτερα. Μόλις η Σενεγάλη κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, είχε δηλώσει πως «το τρόπαιο αφιερώνεται στον Αλιού Σισέ, το αξίζει απόλυτα. Η συνεργασία μαζί του είναι το κάτι άλλο».