Πολωνία – Αργεντινή 0-2: Χέρι-χέρι στη φάση των “16”

Η Αργεντινή έκανε μακράν την καλύτερή της εμφάνιση στο Μουντιάλ, νίκησε με 2-0 την Πολωνία και πήρε την πρόκριση, χωρίς να την στερήσει κι από την αντίπαλό της.

Η Αργεντινή έπαιξε εξαιρετικά σε όλη τη διάρκεια αναμέτρησης και παρά το χαμένο πέναλτι του Μέσι βρήκε δύο γκολ για να πάρει τη νίκη και την πρόκριση ως πρώτη στον τρίτο όμιλο. Παρά την ήττα, η Πολωνία προκρίθηκε λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων από το Μεξικό.

Το ματς

Από το πρώτο λεπτό η “αλμπισελέστε” έδειξε ότι θέλει τη νίκη παίρνοντας την κατοχή της μπάλας, απέναντι σε μια Πολωνία που έτσι κι αλλιώς δεν είχε διάθεση να ρισκάρει. Πρώτη στιγμή των Αργεντινών με σουτ του Μέσι στο 7′, το οποίο δεν ανησύχησε τον Σέζνι. Στο 11′ ο σταρ της Παρί χτύπησε ξανά με τελείωμα μέσα από την περιοχή, πάλι όμως βρήκε απέναντί του τον Πολωνό τερματοφύλακα που έδιωξε σε κόρνερ. Όσο περνούσε η ώρα η Αργεντινή αύξανε την πίεσή της, πατώντας όλο και περισσότερο στην αντεπίθεση και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει το γκολ. Στο 29′ ο αριστερός μπακ Ακούνια απείλησε με σουτ που κατέληξε άουτ, και τέσσερα λεπτά μετά ο Ντι Μαρία κόντεψε να βάλει ένα μοναδικό γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, με τον Σέζνι να διώχνει σε κόρνερ. Στο 33′ ο Ακούνια προσπάθησε ανεπιτυχώς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα καθώς νικήθηκε από τον γκολκίπερ της Γιουβέντους, ο οποίος έκανε πέναλτι στον Μέσι δύο λεπτά μετά. Ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο Σέζνι μάντεψε σωστά και τον νίκησε, αποκρούοντας το δεύτερο πέναλτι που αντιμετώπισε στο φετινό Μουντιάλ. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 0-0, κάτι που για εκείνη την στιγμή (σε συνδυασμό με το 0-0 και στο άλλο ματς) έδινε την πρώτη θέση στην Πολωνία.

Ένα λεπτό χρειάστηκε για να πετύχει ό,τι δεν μπόρεσε σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο η Αργεντινή, ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 46′. Ο Ντε Πολ έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, ο ΜακΆλιστερ έπιασε σουτ με το δεξί μέσα από την περιοχή κι η μπάλα αργά και βασανιστικά κατέληξε στα δίχτυα. Στην πρώτη και μοναδική ευκαιρία των Πολωνών στην αναμέτρηση, ο Γκλικ έπιασε την κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ στο 50′, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ. Αυτό δεν μπόρεσε να σπρώξει την Πολωνία μπροστά για να διεκδικήσει την ισοφάριση και η Αργεντινή συνέχισε να κυριαρχεί προσπαθώντας να “καθαρίσει” το ματς. Ο ΜακΆλιστερ βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση ξανά και πλάσαρε με το δεξί μετά από γύρισμα από τα αριστερά, ο Σέζνι όμως ήταν εκεί.

Μετά τον ΜακΆλιστερ της Μπράιτον, ένας άλλος παίκτης της Premier League και της Μάντσεστερ Σίτι σκόραρε το δεύτερο γκολ της Αργεντινής. Ο Χουλιάν Άλβαρεζ υποδέχτηκε πάσα του Έντσο Φερνάντεζ και με υποδειγματικό τελείωμα νίκησε τον Σέζνι για το 2-0 στο 67′. Ακόμα και τότε η “αλμπισελέστε” συνέχισε να ψάχνει το γκολ, πολύ περισσότερο από την Πολωνία. Ο Άλβαρεζ έχασε και την επόμενη ευκαιρία της Αργεντινής, όταν στο 73′ δεν κατάφερε να νικήσει τον Πολωνό τερματοφύλακα από ιδανική θέση. Ο αντικαταστάτης του λίγο αργότερα, Λαουτάρο Μαρτίνεζ έχασε τετ-α-τετ στο 86′ κι ο Ταγλιαφίκο νικήθηκε από τον Σέζνι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και στην τελευταία φάση του αγώνα. Την πρώτη θέση κατέκτησε στον όμιλο η Αργεντινή, η οποία παρά το σοκ της πρεμιέρας με την Σαουδική Αραβία έκανε το καθήκον της και θα αντιμετωπίσει στους “16” την Αυστραλία. Παρά την ήττα, η Πολωνία προκρίθηκε στην ισοβαθμία με το Μεξικό γιατί είχε δεχτεί ένα γκολ λιγότερο (2-2 έναντι 2-3) και θα παίξει με την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία.

Η ταυτότητα του αγώνα

Πολωνία – Αργεντινή 0-2

Σκόρερ: ΜακΆλιστερ (46’), Άλβαρεζ (67’)

Κίτρινες: Κριχόβιακ / Ακούνια

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)

Πολωνία (4-2-3-1, Μιχνίεβιτς): Σέζνι – Κας, Γκλικ, Κίβιορ, Μπερεζίνσκι (72’ Γεντρζέτσικ)– Μπιέλικ (62’ Ν. Σιμάνσκι), Κριχόβιακ (83’ Πιόντεκ) – Ζιελίνσκι, Σφιντέρσκι (46’ Σκόρας), Φρανκόφσκι (46’ Καμίνσκι) – Λεβαντόφσκι

Αργεντινή (4-3-3, Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνεζ – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (59’ Ταγλιαφίκο) – ΜακΆλιστερ (83’ Αλμάδα), Ντε Πολ, Φερνάντεζ (59’ Πετσέλα) – Μέσι, Ντι Μαρία (59’ Παρέδες), Άλβαρεζ (79’ Λαουτάρο Μαρτίνεζ)