Ιράν – ΗΠΑ 0-1: Πούλισικ… λαμπρός την οδηγεί στους “16”

Παίζοντας καλύτερα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικράτησαν του Ιράν με 1-0 και πήραν την πρόκριση στη φάση των "16".

Μία ομάδα έπαιξε ποδόσφαιρο απόψε και ήταν αυτή των Αμερικανών. Με τελείωμα εξ επαφής του Πούλισικ έπειτα από ασίστ του Ντεστ, οι ΗΠΑ νίκησαν τους Ιρανούς και πανηγύρισαν την πρόκριση στη φάση των “16”. Αντίπαλος στην επόμενη φάση η Ολλανδία.

Το ματς

Το Ιράν κι η ΗΠΑ είχαν τρεις και δύο βαθμούς αντίστοιχα πριν την έναρξη, κάτι που σημαίνει πως η “αστερόεσσα” χρειαζόταν οπωσδήποτε τη νίκη για να προκριθεί, ενώ οι Ιρανοί βολεύονταν και με την ισοπαλία. Κάπως έτσι μπήκαν και στο γήπεδο, με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν απόλυτα και την “Team Melli” να παίζει πολύ πιο παθητικά. Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά, οι Αμερικανοί πάτησαν “γκάζι” χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες. Ο Γουεά με κεφαλιά προσπάθησε ανεπιτυχώς να κερδίσει τον Μπεϊρανβάντ, καθώς η ενέργειά του ήταν πολύ αδύναμη για να ανησυχήσει τον γκολκίπερ. Ο ίδιος πέντε λεπτά αργότερα έστειλε την μπάλα άουτ μετά από γύρισμα του Σάρτζεντ με σουτ μέσα από την περιοχή. Το γκολ ήρθε στο 38′, όταν ο ΜακΚένι βρήκε με μπαλιά ακριβείας τον ανεβασμένο Ντεστ, κι ο δεξιός οπισθοφύλακας της Μίλαν με κεφαλιά έδωσε την ασίστ για τον Πούλισικ που εύκολα έστειλε από τη μικρή περιοχή με τη μία την μπάλα στα δίχτυα του Ιράν. Μάλιστα, οι ΗΠΑ “άγγιξαν” το 2-0, όταν ο Γουεά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα αλλά βρισκόταν οριακά σε αντικανονική θέση. Απόλυτη υπεροχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρώτο ημίχρονο, με 8 τελικές έναντι καμίας της αντιπάλου.

Όπως ήταν λογικό, οι Αμερικανοί υποχώρησαν στο γήπεδο με στόχο να διατηρήσουν το προβάδισμα. Το Ιράν ωστόσο δεν μπόρεσε να τους προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με την πρώτη του τελική να σημειώνεται στο 52′ έπειτα από άστοχη κεφαλιά του Γκόντος. Ο μεσοεπιθετικός της Μπρέντφορντ, ο οποίος πέρασε στην αναμέτρηση με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία των Ιρανών στο 65′, όταν το φαλτσαριστό σουτ του μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ. Έπρεπε να φτάσουμε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων για να δημιουργήσει ξανά αξιόλογη ευκαιρία το Ιράν. Από φάουλ του Ρεζαεϊάν από τα αριστερά, ο Πουραλιγκαντζί σηκώθηκε και πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα -με την παρέμβαση του Τέιλορ- κατέληξε άουτ. Στο ένατο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ταρέμι ζήτησε πέναλτι σε προσπάθειά του να κάνει επαφή με την μπάλα μετά από σέντρα από τα δεξιά. Ο διαιτητής Λαόθ όμως θεώρησε πως δεν υπήρξε κάτι το μεμπτό στη φάση. Το 0-1 παρέμεινε μέχρι το τελικό σφύριγμα και χάρισε στους Αμερικανούς τη δεύτερη θέση με πέντε βαθμούς και την πρόκριση στη φάση των “16”. Από την άλλη, το Ιράν παρέμεινε στους τρεις βαθμούς κι αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης. Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία, το Σάββατο 3/12 στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Η ταυτότητα του αγώνα

Ιράν – ΗΠΑ 0-1

Σκόρερ: Πούλισικ (38’)

Κίτρινες: Χοσεϊνί, Τζαλάλι / Άνταμς

Ιράν (4-3-3, Κάρλος Κεϊρόζ): Μπεϊρανβάντ – Ρεζαεϊάν, Χοσεϊνί, Πουραλιγκαντζί, Μοχαμαντί (45’+2’ Καρίμι) – Νουρολάχι (71’ Τοράμπι), Εζατολάχι, Χατζισαφί (71’ Τζαλάλι) – Γκολιζαντέ (77’ Ανσαριφάρντ), Αζμούν (46’ Γκόντος), Ταρέμι

ΗΠΑ (4-3-3, Γκρεγκ Μπερχόλτερ): Τέρνερ – Ντεστ (82’ Μουρ), Κάρτερ-Βίκερς, Ριμ, Ρόμπινσον – ΜακΚένι (65’ Ακόστα), Άνταμς, Μούσα – Γουεά (82’ Ζίμερμαν), Πούλισικ (46’ Άαρονσον), Σάρτζεντ (77’ Ράιτ)