Βέλγιο – Μαρόκο 0-2: Μεγάλο βήμα πρόκρισης για τους Μαροκινούς

Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, το Μαρόκο έκανε την έκπληξη κι επικράτησε με 2-0 του Βελγίου για τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ.

Οι Μαροκινοί απέδειξαν ότι ήρθαν για την πρόκριση σε αυτό το Μουντιάλ, κερδίζοντας με 2-0 το Βέλγιο στο “Al Thumama Stadium” της Ντόχα. Σε ευνοϊκή θέση η αφρικανική ομάδα, επικίνδυνα τα πράγματα για τους Βέλγους που έμειναν στους τρεις βαθμούς.

Το ματς

Το Βέλγιο ήταν ανώτερο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, χάνοντας από νωρίς μεγάλη ευκαιρία με σουτ του Μπατσουαγί στο 5′, το οποίο απέκρουσε ο Ελ Καζάουι. Παρέμειναν ψηλά στο γήπεδο οι “κόκκινοι διάβολοι”, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την υπεροχή τους με τη δημιουργία ευκαιριών. Η πρώτη προσπάθεια των Μαροκινών ήρθε στο 21ο λεπτό από τον Ζίγες, ο οποίος δοκίμασε το πόδι του από απόσταση χωρίς επιτυχία. Ο Χακίμι στο 35′ βρέθηκε σε καλή θέση από δεξιά, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον στόχο με σουτ μέσα από την περιοχή, ενώ τρία λεπτά μετά ο Ντε Μπρόινε απείλησε με εκτέλεση φάουλ που πέρασε άουτ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου το Μαρόκο πέτυχε γκολ με φάουλ του Ζίγες, ο οποίος εκτέλεσε από τα δεξιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα χωρίς κάποιος να κάνει επαφή μαζί της. Ωστόσο, το γκολ ακυρώθηκε με τη χρήση VAR, επειδή ο Σάις που ήταν εκτεθειμένος έκανε πορεία προς την μπάλα κι επηρέαζε τη φάση.

Το ακυρωμένο γκολ φαίνεται πως ανέβασε την ψυχολογία των Μαροκινών, οι οποίοι μπήκαν με μεγαλύτερη διάθεση για να διεκδικήσουν τη νίκη στο δεύτερο ημίχρονο. Το Βέλγιο όμως δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία μετά την ανάπαυλα, με τον Αζάρ να ελίσσεται από τα δεξιά, να σουτάρει αλλά να δέχεται στοπ από τον τερματοφύλακα στο 52′. Το Μαρόκο απάντησε με ευκαιρία του Μπουφάλ πέντε λεπτά αργότερα, με τον εξτρέμ της Ανζέ να συγκλίνει από τα αριστερά και να βλέπει το πλασέ του να καταλήγει ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Κουρτουά. Στο 65′, πέντε λεπτά μετά την είσοδό του, ο Μέρτενς έχασε σπουδαία ευκαιρία με δυνατό σουτ που απέκρουσε ο Αλ Καζάουι.

Το Μαρόκο πήρε προβάδισμα στο 73′, όταν ο Σαμπίρι εκτέλεσε φάουλ από πολύ πλάγια θέση στα αριστερά και νίκησε τον Κουρτουά. Η φάση ήταν αρκετά παρόμοια με το γκολ που ακυρώθηκε για τους Μαροκινούς, με τον Σάις και πάλι να διεκδικεί ανεπιτυχώς μια επαφή με την μπάλα μπερδεύοντας τον Βέλγο τερματοφύλακα, αυτή τη φορά όμως βρισκόταν σε κανονική θέση. Ο Μαρτίνεθ έριξε όλα τα επιθετικά του όπλα στο τερέν, βάζοντας μέσα τους Ντε Κετελέρε, Τροσάρ αλλά και τον ανέτοιμο Λουκάκου, δίχως όμως αποτέλεσμα. Ο Βερτόνγκεν έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 82′, όταν υψώθηκε για κεφαλιά έπειτα από κόρνερ κι έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Όλοι οι Βέλγοι βγήκαν στην επίθεση για την ισοφάριση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι χώροι για τις αντεπιθέσεις των Αφρικανών. Σε μία τέτοια ο Αμπουχλάλ εκμεταλλεύτηκε την πάσα του Ζίγες και έγραψε το τελικό 2-0 στο 90+2′. Πρώτη νίκη για το Μαρόκο στη διοργάνωση, με την οποία έφτασε τους τέσσερις βαθμούς και έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση στους “16”. Το Βέλγιο, από την άλλη, έχασε βαθμούς μετά από οκτώ σερί νίκες και ηττήθηκε για πρώτη φορά σε ματς ομίλων του Μουντιάλ από το 1994. Έτσι, κινδυνεύει μέχρι και με αποκλεισμό και το ματς της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Κροατία αποκτά χαρακτήρα “τελικού” για το σύνολο του Μαρτίνεθ.

Η ταυτότητα του αγώνα

Βέλγιο – Μαρόκο 0-2

Σκόρερ: Σαμπίρι (68’), Αμπουχλάλ (90+2’)

Κίτρινες: Ονάνα / Σαμπίρι

Διαιτητής: Σέζαρ Αρτούρο Ράμος (Μεξικό)

Βέλγιο (3-4-3, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά – Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Καστάνιε – Μενιέ (81’ Λουκάκου), Ονάνα (60’ Τίλεμανς), Βίτσελ, Τ. Αζάρ (75’ Τροσάρ) – Ντε Μπρόινε, Ε. Αζάρ (60’ Μέρτενς), Μπατσουαγί (75’ Ντε Κετελέρε)

Μαρόκο (4-3-3, Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Ελ Καζάουι – Χακίμι (68’ Ατίγιατ-Αλάχ), Αγκέρντ, Σάις, Μαζραουί – Ουναΐ (78’ Ελ Γιαμίκ), Άμραμπατ, Άμαλα (68’ Σαμπίρι) – Ζίγες, Μπουφάλ (73’ Αμπουχλάλ), Εν Νεσίρι (73’ Χαμντάλα)