Γαλλία – Δανία 2-1: Ήδη στην επόμενη φάση οι “μπλε”

Στην πρώτη ευρωπαϊκή μονομαχία του Μουντιάλ η Γαλλία έβγαλε χαρακτήρα και νίκησε τη Δανία, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Μόνο εύκολη δεν ήταν η νίκη της Γαλλίας επί της Δανίας για τη δεύτερη αγωνιστική του τέταρτου ομίλου, στο “Στάδιο 974” της Ντόχα. Ο Εμπαπέ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας τα δύο γκολ των “μπλε”. Σε δύσκολη θέση πλέον οι Δανοί.

Το ματς

Στα πρώτα λεπτά οι Δανοί έβγαλαν αρκετή ενέργεια, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν τους χώρους που τους έδωσαν οι αντίπαλοί τους. Η πρώτη φάση ανήκε στη Γαλλία, με τον Μέλε στο 13′ να μπλοκάρει κεφαλιά του Βαράν που κατευθυνόταν προς την εστία. Στο 22′ ο Ραμπιό νικήθηκε από τον Σμάιχελ σε κεφαλιά που πήρε μετά από εκτέλεση φάουλ, στην πρώτη επέμβαση του γκολκίπερ της Νις. Σιγά-σιγά οι Γάλλοι άρχισαν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους χάνοντας αρκετές ευκαιρίες, όπως το σουτ του Γκριζμάν από αρκετά πλάγια θέση στο 36′, με τον Σμάιχελ να αποσοβεί τον κίνδυνο με τα πόδια. Πρώτη και μοναδική φάση της Δανίας στο πρώτο ημίχρονο ήταν το σουτ του Κορνέλιους στο 37ο λεπτό, το οποίο δεν ανησύχησε τον Γιορίς. Τρία λεπτά μετά ήρθε η σειρά του Εμπαπέ να απειλήσει, καθώς υποδεχόμενος πάσα του Ντεμπελέ έστειλα την μπάλα ψηλά άουτ από πλεονεκτική θέση.

Η αλλαγή του Χιούλμαντ στο ημίχρονο στην κορυφή στην επίθεση, με τον Μπρέιθγουεϊτ να αντικαθιστά τον Κορνέλιους, βελτίωσε αισθητά την εικόνα των Δανών. Όπως αναμενόταν η Δανία ανοίχτηκε περισσότερο για να ψάξει το γκολ της νίκης, κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί με αντεπιθέσεις η Γαλλία. Ο Εμπαπέ απείλησε με σουτ στο 56′ αλλά νικήθηκε από τον Σμάιχελ, και λίγα λεπτά αργότερα ο Γκριζμάν με τραγικό τελείωμα έστειλε την μπάλα πολύ έξω από την εστία παρότι βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση. Ένα λεπτό μετά, η Γαλλία άνοιξε το σκορ με εύκολο τελείωμα του Εμπαπέ εξ επαφής, έπειτα από συνεργασία με τον Ερναντέζ που του γύρισε την μπάλα από τα αριστερά. Η Δανία βρήκε άμεσα την ισοφάριση, όταν στο 68′ ο Άντερσεν πήρε την κεφαλιά από κόρνερ του Έρικσεν και έδωσε την ασίστ για τον έτερο σέντερ μπακ Αντρέας Κρίστενσεν, που επίσης με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Από εκεί και πέρα το ματς έγινε “ροντέο”, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν με την ίδια διάθεση το γκολ της νίκης. Δύο σημαντικές στιγμές είχαν οι Δανοί: μία με τον Μέλε που νικήθηκε μέσα στην περιοχή από τον Γιορίς στο 73′ και στο 81′ με άστοχο τελείωμα του Μπρέιθγουεϊτ μέσα από την περιοχή έπειτα από γύρισμα του Ντόλμπεργκ. Ενδιάμεσα οι “μπλε” είχαν προειδοποιήσει με τον Τσουαμενί, ο οποίος δεν μπόρεσε στο 78′ να εκμεταλλευτεί κόρνερ του Γκριζμάν. Τη λύση έδωσε ξανά ο Εμπαπέ, αφού με τελείωμα από κοντά μετά από σέντρα του Γκριζμάν νίκησε τον Σμάιχελ και πέτυχε το 2-1 στο 86′. Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε τα τρία γκολ στη διοργάνωση, πιάνοντας στην κορυφή της λίστας των σκόρερ τον Βαλένσια του Εκουαδόρ. Το 2-1 παρέμεινε μέχρι το σφύριγμα της λήξης και “κλείδωσε” την παρουσία της Γαλλίας στους “16”. Έτσι οι “πετεινοί” έσπασαν και την κατάρα που θέλει τον κάτοχο του τροπαίου να αποκλείεται στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Από την άλλη, η Δανία έμεινε στον ένα βαθμό που είχε κερδίσει στην πρεμιέρα με την Τυνησία (0-0). Με την Αυστραλία να έχει τρεις βαθμούς, χάρη στη νίκη της με 1-0 επί της Τυνησίας, οι Σκανδιναβοί χρειάζονται μόνο νίκη επί των “καγκουρό” για να προκριθούν στους “16” της διοργάνωσης.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γαλλία – Δανία 2-1

Σκόρερ: Εμπαπέ (61’, 86’) / Α. Κρίστενσεν (68’)

Κίτρινες: Κουντέ / Α. Κρίστενσεν, Κορνέλιους

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Γαλλία (4-1-2-3, Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς – Κουντέ, Βαράν (75’ Κονατέ), Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ – Τσουαμενί – Γκριζμάν (90’+2′ Φοφανά), Ραμπιό – Ντεμπελέ (75’ Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού (63’ Τουράμ).

Δανία (3-4-3, Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ – Άντερσεν, Α. Κρίστενσεν, Νέλσον – Ρ. Κρίστενσεν (90’+2′ Μπα), Χόιμπιεργκ, Έρικσεν, Μέλε – Λίντστρεμ (85’ Γιένσεν), Ντάμσγκαρντ (73’ Ντόλμπεργκ), Κορνέλιους (46’ Μπρέιθγουεϊτ)