Ζορζ Γουεά ή μήπως Τζόρτζ Γουιέ ;;;

Όλοι ξέρουμε τον νύν πρόεδρο της Λιβερίας με το όνομα Ζορζ Γουεά. Είναι όμως αυτό το όνομά του;;;

Ο Τίμοθι Γουεά σκόραρε χθες το μοναδικό γκολ των ΗΠΑ στο ισόπαλο 1-1 της πρεμιέρας εναντίον της Ουαλίας. Είναι γιος, όπως όλοι πλέον μάθαμε από χθες, του περίφημου Ζορζ Γουεά, προέδρου της Λιβερίας και επίσης πρώην ποδοσφαιριστή. Είναι όμως Ζορζ Γουεά το πραγματικό όνομα του νυν προέδρου της Λιβερίας ή μήπως όχι;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αρνητική και πίσω από αυτήν κρύβεται μια περίεργη μεν, αλλά αληθινή ιστορία. Το πραγματικό του όνομα είναι Τζορτζ Γουιέ και είναι Λιβεριανός, και επειδή οι λιβεριανοί είναι αγγλόφωνοι, εξ’ ού και το όνομα Τζορτζ. Άλλωστε η Λιβερία δημιουργήθηκε από Αμερικανούς, οι οποίοι κατά τον 19ο αιώνα, αγόρασαν την περιοχή και εγκατέστησαν εκεί πρώην σκλάβους ως ένδειξη «φιλαθρωπίας», καθώς θεώρησαν σωστό να τους αφήσουν να ζήσουν στη γη των προγόνων τους.

Ο Γουιέ λοιπόν, άλλαξε το επίθετό του σε Γουεά, ή για να ακριβολουγούμε του το άλλαξαν, τα χρόνια που αγωνιζόταν στο γαλλικό πρωτάθλημα με τις φανέλες των Μονακό και Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Γάλλοι λοιπόν έχουν το «συνήθειο» να «γαλλοποιούν» διάφορα επίθετα όπως τους βολεύει. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Γουιέ, αλλά και στον δικό μας Τάσο Δώνη, τα χρόνια που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημά τους με τη φανέλα της Νις, στον οποίο το επίθετο είχε μετατραπέι σε «Ντονίς».

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε την επόμενη μετατροπή επιθέτου ποδοσφαιριστή από τους «πολυμήχανους» Γάλλους.