Σενεγάλη – Ολλανδία 0-2: Τα βρήκαν σκούρα, αλλά στο φινάλε βρήκαν την λύση

Με 2 γκολ στο φινάλε της αναμέτρησης η Ολλανδία και μπήκε με το δεξί στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Κόντι Γκάκπο στο 84′ και ο Ντάβι Κλάασεν στο 90+9′, έδωσαν τις λύσεις για την Ολλανδία και της χάρισαν την πολύτιμη νίκη επί της εξαιρετικής Σενεγάλης με 2-0, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 1ο όμιλο του Μουντιάλ 2022. Οι Σενεγαλέζοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μερος του παιχνιδιού, είχαν τις φάσεις για το γκολ, αλλά οι Ολλανδοί πήραν το τρίποντο χάρις στην κεφαλιά του 23χρονου επιθετικού της Αϊντχόφεν -έπειτα από «μαγική» ασίστ του Φρένκι Ντε Γιόνγκ που ακινητοποίησε την άμυνα της ομάδας του Αλιού Σισέ- και το πλασέ του χαφ του Άγιαξ στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Το ματς

Η Σενεγάλη άρχισε γρήγορα να ελέγχει το ματς και στο 9’ ο Σαρ υποδέχθηκε την μπάλα στην περιοχή, γυρίζοντας και σουτάροντας άμεσα πάνω απ’ τα δοκάρια. Στο 17’ η κεφαλιά του Μπλοντ πέρασε δίπλα από τα δοκάρια, ενώ στο 22’ ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ έχασε τεράστια ευκαιρία για τους «οράνιε».

Αν και δεν κατέγραψε τελική προσπάθεια, ο μέσος της Μπαρτσελόνα πήρε την ασίστ από τον Μπερχβάιν, όμως καθυστέρησε χαρακτηριστικά στις δύο προσποιήσεις που έκανε κι ο Κουλιμπαλί απομάκρυνε σωτήρια για τους Σενεγαλέζους. Στο 40’ ένα πολύ καλό σουτ του Μπερχάους πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια, στην τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος η Ολλανδία έδειξε μπλοκαρισμένη από την εξαιρετική αμυντική τακτική της Σενεγάλης. Και οι Αφρικανοί ήταν εκείνοι που έχασαν τις πιο σημαντικές στιγμές. Στο 65’ οι Σενεγαλέζοι έκλεψαν την μπάλα και έφτασαν την περιοχή της Ολλανδίας, με τον Μπουλαγιέ Ντιά να σουτάρει δυνατά από διαγώνια θέση, όμως ο Νόπερτ έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά κι έδιωξε σε κόρνερ. Στο 70’ ο Σεϊκού Κουγιατέ πήδηξε για μία κεφαλιά, όμως τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό και αποχώρησε με φορείο. Πολύ καλή αντίδραση έδειξε ο γκολκίπερ της Ολλανδίας και στο 73’ στο σουτ του Ιντρίσα Γκέιγ μέσα από την περιοχή, αποκρούοντας σε κόρνερ.

Εντέλει ο Γκάκπο στο 84’ έδωσε τη λύση, καθώς με κίνηση στην πλάτη της άμυνας της Σενεγάλης και προλαβαίνοντας τον Μεντί στην έξοδό του κι έκανε με κεφαλιά το 1-0. Δύο λεπτά αργότερα, ο Νόπερτ είπε «όχι» και στο σουτ του Ιντρίσα Γκέιγ αποκρούοντας ξανά σε κόρνερ, ενώ στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κλάασεν εκμεταλλεύτηκε την ασθενή απόκρουση του Μεντί στο πλασέ του Ντεπάι και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Η ταυτότητα του αγώνα

Σενεγάλη – Ολλανδία 0-2

Σκόρερ:Κόντι Γκάκπο 84′,Ντάβι Κλάασεν 90+9′

Κίτρινες κάρτες: Ναμπαλίς Μεντί 90+4′, Γκέιγ 90+6’/Ντε Λιχτ 56′

Διαιτητής: Βίλτον Σαμπάιο (Βραζιλία)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΣΕΝΕΓΑΛΗ (4-2-3-1Αλιού Σισέ):
Εντουάρ Μεντί – Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Πάπε Αμπού Σισέ, Ντιαλό (62’ Γιάκομπς) – Ιντρίσα Γκέιγ, Ναμπαλίς Μεντί, Κουγιατέ (73’ λ.τρ. Πάπε Γκέιγ), Ντιατά (73’ Τζάκσον), Σαρ – Ντιά (69’ Ντιένγκ).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (3-4-1-2Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ – Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Άκε – Ντάμφρις, Μπλιντ, Μπερχάους (79’ Κουπμάινερς), Φρένκι Ντε Γιόνγκ, Γκάκπο (90’+4 Ντε Ρουν) – Μπέρχβαϊν (79’ Κλάασεν), Γιάνσεν (62’ Ντεπάι).