Ηχηρό μήνυμα Αγγλίας αλλά και… βαρίδι για την συνέχεια

Aγγλία

Ονειρικό ήταν το ξεκίνημα της Αγγλίας στο Μουντιάλ, με μία δίχως άλλο εύκολη νίκη επί του Ιράν, που κρίθηκε από το ημίχρονο

Σίγουρα δεν περιμέναμε καμιά έκπληξη αφού η ομάδα του Ιράν είναι ιδιαιτέρως αδύναμη, όμως οι Άγγλοι δεν μας έχουν συνηθίσει, από την άλλη πλευρά, σε μία παράσταση ισχύος, ειδικά σε ντεμπούτο.

Μία εμφάνιση που στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αλλά συνάμα βαραίνει και τους παίκτες των «λιονταριών» που προφανώς ήδη συνειδητοποιούν πως μπορούν σε αυτή την διοργάνωση να κάνουν την υπέρβαση και να ξορκίσουν την κατάρα που τους κυνηγά από το 1966.

Βέβαια πριν από έναν χρόνο έφτασαν κοντά στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όμως βρήκαν απέναντί τους την Ιταλία που τους στέρησε το όνειρο, έστω και αν ο τελικός κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Οι Άγγλοι δεν γκρέμισαν ότι έχτισαν, όπως συνήθιζαν στο παρελθόν. Αντίθετα, επένδυσαν πάνω στην ανανεωμένη ομάδα που δημιούργησε ο Σαουθγκέϊτ και έχουν πάει σε αυτό το Μουντιάλ σαν ένα από τα φαβορί.

Με παίκτες που δεν χρειάζονται συστάσεις, με όλους πλην ενός να αγωνίζονται στην Premier League, με την ομάδα να στηρίζεται στην δημιουργικότητα του Μάουντ, με την ταχύτητα των ακραίων Σάκα και Στέρλινγκ να είναι σήμα κατατεθέν, με τον Χάρι Κέϊν να αποτελεί φόβητρο και να «γεμίζει» τα αντίπαλα καρέ, αλλά και την σιγουριά με τον Ρίκφορντ κάτω από τα γκολπόστ και τους Στόουνς και Μαγκουάϊρ μπροστά του, η Αγγλία εκπέμπει ποδοσφαιρική υγεία και έχει μπροστά της το όραμα της επιστροφής στους τίτλους. Και όταν βλέπεις να μπαίνουν αλλαγή ο Ράσφορντ (που σκόραρε δευτερόλεπτα μετά από την είσοδό του), ο Φοντέν και ο Γκρίλις, τότε αντιλαμβάνεσαι το βάθος πάγκου των Άγγλων.

Βέβαια πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Φαντάζομαι ότι ήδη έχουν αρχίσει από τους Άγγλους τα «it’s coming home» και τα λοιπά συνθήματα. Όμως η συνέχεια θα είναι καθοριστική. Αν και θεωρητικά έχει βατούς αντιπάλους, περιμένω να δω πως θα αντιδράσει στο απρόσμενο μιας ομάδας όπως είναι οι ΗΠΑ αλλά και κόντρα στους γείτονες Ουαλούς.

Η συνοχή που θα επιδείξει η Αγγλία στην φάση των ομίλων και αν θα μπορέσει να «καθαρίσει», με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, τα επερχόμενα ματς, θα δείξει εν πολύς και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Σε αυτό το επίπεδο, οι εναλλακτικές λύσεις από παιχνίδι σε παιχνίδι και η διαφοροποίηση σε τεχνικό πλαίσιο, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε συμπεράσματα για την δυναμική της Αγγλίας στο χορτάρι και όχι μόνο σε φιλολογικό στάδιο.