Κατάρα 60 ετών κυνηγά να σπάσει η Γαλλία

Οι πρωταθλητές κόσμου έχουν στόχο να πετύχουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει εδώ και παραπάνω από μισό αιώνα.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές ομάδες διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες η καθεμία το βαρύτιμο τρόπαιο για το 2022. Μία από αυτές είναι κι η νικήτρια στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, Γαλλία.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα από το 1962 που κατακτά δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα. Τελευταία που το κατάφερε αυτό ήταν η Βραζιλία του Πελέ, κερδίζοντας το Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 (5-2 την οικοδέσποινα στον τελικό) και της Χιλής το 1962 (3-1 την Τσεχοσλοβακία). Η μόνη ομάδα που βρέθηκε κοντά στο πετύχει ξανά κάτι τέτοιο ήταν η Αργεντινή του Μαραντόνα, που κατέκτησε το τρόπαιο το 1986 και ηττήθηκε στον τελικό το 1990.

Για τους Γάλλους το φετινό Μουντιάλ αποτελεί ένα μεγάλο “στοίχημα”, καθώς θα χρειαστεί να διαχειριστούν ορισμένες ειδικές καταστάσεις. Ο ηγέτης τους, Κιλιάν Εμπαπέ, ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του κόσμου το 2018, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Αρκετά πιο ώριμος πλέον (μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο απ’ό,τι φαίνεται), ο Εμπαπέ έχει καταφέρει να χάσει τη λατρεία του κόσμου λόγω της όλης κατάστασης ανάμεσα σε αυτόν και την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και χάρη στην απογοητευτική παρουσία του στο Euro του προηγούμενου καλοκαιριού. Δίπλα του έχει τους πάντοτε ποιοτικούς Μπενζεμά, Γκριζμάν και Ζιρού, αλλά και γενικότερα ένα ρόστερ γεμάτο αστέρες όπως ο Βαράν, ο Ντεμπελέ, ο Σαλιμπά, ο Τσουαμενί και πολλοί άλλοι.

Δε λείπουν και τα προβλήματα όμως για το σύνολο του Ντεσάν, ο οποίος δεν μπόρεσε να καλέσει το δίδυμο Πογκμπά-Καντέ στο κέντρο και τον Μενιάν κάτω από τα δοκάρια λόγω τραυματισμών. Σαν να μην έλειπε αυτό, ο 54χρονος τεχνικός είδε τους Ενκουνκού και Κιμπεμπέ να αποχωρούν τραυματίες από την αποστολή, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

Θα καταφέρει η Γαλλία να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2018; Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει πολύ δύσκολο έργο. Οι προσπάθειές της ξεκινούν την Τρίτη στο ματς με την Αυστραλία, ενώ ακολουθούν οι αναμετρήσεις κόντρα σε Δανία και Τυνησία για τη φάση των ομίλων.