Το χειρότερο Παγκόσμιο Κύπελλο

παγκόσμιο κύπελλο

Όλοι μας, τρελοί και παλαβοί με το ποδόσφαιρο, πρόκειται να δούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο κι ας ξέρουμε ήδη, βαθιά μέσα μας, πως (θα) είναι το χειρότερο.

Το τρόπαιο, αυτό το πανέμορφο, ιστορικό και πολυπόθητο. Στην έρημο. Να λιώνει. Από τη θέρμη των τύψεων. Λάμπει, αλλά δεν είναι χρυσός. Το γαλλικό περιοδικό So Foot διαλάλησε την πραμάτειά του ως επέτρεπαν οι συνθήκες, το πλαίσιο. Επιλέγοντας να ντύσει το τεύχος-αφιέρωμα στο Qatar 2022 με ένα εικαστικό-λεκτικό έμπλεο νοημάτων: «Ο καλύτερος οδηγός του χειρότερου Παγκόσμιου Κυπέλλου».

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας και διαβιώνοντας υπό άθλιες συνθήκες ενόσω κατασκεύαζαν τα υπερπολυτελή γήπεδα του τουρνουά. Μια τραγωδία για την οποία δεν μιλάμε όσο θα έπρεπε – βασικά σφυρίζουμε αδιάφορα. Κακό που ήρθε να προστεθεί στη βαθιά προβληματική λειτουργία μιας χώρας στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια έννοια σχετική και η οποία μεταχειρίστηκε κάθε αθέμιτο τρόπο για να πάρει το χρίσμα, διαφθοράς το ανάγνωσμα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εξ αρχής για τους Καταριανούς η γκράντε σκηνή στην οποία έβαλαν στόχο να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο πως ό,τι βάζουν στο μυαλό τους, το πραγματοποιούν. Η τελική λύση ενός σχεδίου που εκπόνησαν πριν από αρκετά χρόνια.

Με την Παρί Σεν Ζερμέν να αποτελεί την άμεση έκφραση της προπαγάνδας τους. Κάντε το εικόνα, μόνο δύσκολο δεν είναι άλλωστε να το φανταστείτε. Είτε ο Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή. Είτε ο Νεϊμάρ με τη Βραζιλία. Είτε ο Κιλιάν Εμπαπέ με τη Γαλλία. Τα τρία φαβορί, βάσει στοιχηματικών αποδόσεων και όχι μόνο, για την κατάκτηση του επικείμενου Μουντιάλ έχουν ως σταρ έναν παίκτη των Παριζιάνων. Να λοιπόν η ιδιοφυία του πλάνου που οραματίστηκαν και εφάρμοσαν οι Καταριανοί, με άξονα τη σαρωτική δύναμη του χρήματος, ξοδεύοντας χωρίς αύριο. Να έχουν όχι έναν αλλά τρεις «inside men» προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να καταλήξει το δικό τους (Παγκόσμιο) Κύπελλο σε έναν δικό τους – γρήγορα κατάλαβαν πως μέσω της Εθνικής τους ομάδας δεν θα το μπορούσαν.

Το Pamestoixima.gr δίνει αξία στο παιχνίδι σου!

Το ποδόσφαιρο ως όχημα για να ξεπλένει αμαρτίες και να εξαγοράζει συνειδήσεις. Η Ιστορία του σπορ βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, το «άρτος και θεάματα» ποτέ δεν πέθανε. Αλλά ίσως ποτέ ξανά δεν έγινε κάτι ανάλογο σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ποτέ με τόσο ακραίο τρόπο. Η κοινότητα του παγκοσμίου φουτμπόλ σιώπησε όταν έπρεπε να μιλήσει, δεν αντέδρασε όταν πραγματικά ίσως θα μπορούσε να επηρεάσει τα πράγματα. Τώρα και λίγο πριν τσουλήσει το τόπι, οι όποιες διαμαρτυρίες των ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών ή ορισμένες εντυπωσιακές σε πρώτο άκουσμα κινήσεις (όπως της Hummel που έφτιαξε φανέλες για τη Δανία χωρίς να φαίνεται το σήμα της) είναι κενές ουσιαστικού νοήματος – σαν να συμμετέχεις σε καλλιστεία αλλά να βγάζεις τα παπούτσια σου…

Και δεν συζητάμε καν για λόγια όπως του Ζεπ Μπλάτερ, ο Ελβετός χαρακτήρισε πρόσφατα «λάθος» την ανάθεση του τουρνουά στο Κατάρ, λες κι όταν συνέβη αυτό ήταν ένας απλός παρατηρητής των πραγμάτων και όχι ο (πανίσχυρος) πρόεδρος της FIFA. Μην κρυβόμαστε πάντως, μήτε να το ωραιοποιούμε. Όλοι μας, λίγο πολύ, αποδεχτήκαμε αυτήν την κατάσταση. Και όλοι μας, τρελοί και παλαβοί με το ποδόσφαιρο, πρόκειται να δούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Κι ας ξέρουμε ήδη, βαθιά μέσα μας, πως (θα) είναι το χειρότερο.