Όχι της FIFA στη Δανία για φανέλες με τα ανθρώπινα δικαιώματα

ανθρώπινα δικαιώματα

Η FIFA απέρριψε το αίτημά της να προπονείται στο Παγκόσμιο Κύπελλο με φανέλες με το μήνυμα: «ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Το Κατάρ έχει δεχθεί έντονη κριτική σχετικά με τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες, αλλά και τους περιοριστικούς νόμους, με αποτέλεσμα πολλές συμμετέχουσες ομάδες να εκφράζουν ανησυχίες.

Η DBU είχε γνωστοποιήσει ήδη από το 2021 ότι οι δύο χορηγοί στα ρούχα προπόνησης θα αφήσουν τη θέση τους για επικριτικά μηνύματα για τη διοργάνωση του Κατάρ. Παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των ταξιδιών στη χώρα διεξαγωγής της διοργάνωσης για να αποφευχθούν εμπορικές δραστηριότητες που προωθούν το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Λάβαμε σήμερα ένα μήνυμα από τη FIFA ότι οι προπονητικές φανέλες στις οποίες επρόκειτο να προπονηθούν οι παίκτες μας, όπου θα έλεγε «ανθρώπινα δικαιώματα για όλους» στο στομάχι (της φανέλας), έχουν απορριφθεί για τεχνικούς λόγους, κάτι που είναι λυπηρό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας, Γιάκομπ Γένσεν στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Η FIFA αρνήθηκε να σχολιάσει από πλευράς της. Οι κανόνες της ορίζουν ότι ο εξοπλισμός της ομάδας δεν πρέπει να έχει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες. «Πιστεύουμε ότι το μήνυμα “ανθρώπινα δικαιώματα για όλους” είναι οικουμενικό και όχι πολιτικό κάλεσμα, αλλά κάτι που όλοι μπορούν να υποστηρίξουν», είπε ο Γένσεν.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θυμίζουμε έγραψε σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτόν τον μήνα καλώντας τες να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο στο Κατάρ και να μην αφήσουν το άθλημα να παρασυρθεί σε ιδεολογικά ή πολιτικά ζητήματα.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία ένδυσης Hummel δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι στη φανέλα της χώρας δεν θα είναι εμφανές το έμβλημα ως διαμαρτυρία ενάντια στο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ πριν από το τουρνουά.