Το Μουντιάλ που άργησε να έρθει και οι κηλίδες που φέρει

μουντιάλ ημερομηνίες

Θυμάμαι από μικρός, να περιμένω κάθε τέσσερα χρόνια να έρθει το καλοκαίρι που θα βλέπω το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μπορεί η Εθνική μας ομάδα να μην είναι βασικό στέλεχος, αλλά αυτό δε με αποθάρρυνε από το να δω τα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μαζεμένα.

Όντας κάτω από 30, το πρώτο Μουντιάλ που είδα ήταν της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας όπου θυμάμαι ελάχιστα πράγματα, αλλά ήταν η πρώτη και μαγική επαφή. Η απόλυτη αρμονία της Εθνικής Βραζιλίας, το πάθος των Γερμανών, η «ποδοσφαιρίλα» των Αργεντινών, η έκπληξη των Τούρκων και ακόμη τα σφυρίγματα υπέρ της Ν. Κορέας, μού έκαναν το κλικ να «δεθώ» με αυτήν τη διοργάνωση. Στο επόμενο στη Γερμανία το 2006, ήμουν ήδη πανέτοιμος και διαβασμένος ώστε να το απολαύσω μέχρι κεραίας. Και πως γίνεται να μην περιμένεις με ανυπομονησία το Μουντιάλ, όταν όλη μέρα βλέπεις μπαλίτσα. Ξεκινάς με καφέ και τελειώνεις με ρούμι.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αρχικά, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η χρονική στιγμή που θα γίνει και δη η εποχή. Το φετινό Μουντιάλ θα λάβει χώρα ΧΕΙΜΩΝΑ. Το γράφω με κεφαλαία, μήπως και το εμπεδώσει ο εγκέφαλός μας. Πρωτόγνωρα πράγματα. Αντί για φραπεδάκι στο χέρι θα έχουμε καυτή σοκολάτα και αντί για ρούμι θα πίνουμε Glühwein, ζεστό κρασί δηλαδή. Παράλληλα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα, θα τοποθετηθούν κλιματιστικά στα γήπεδα, όπου θα ψύχουν την ατμόσφαιρα.

Βέβαια, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά μου στα γήπεδα. Ουδείς σπαταλά πάνω από ένα λεπτό να σκεφτεί τα κλιματιστικά. Αλλά το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα «στοιχειώσουν», οι περισσότερες από 6.500 ζωές που έχουν χαθεί. Εργάτες, από το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, όπου από το 2010 που ξεκίνησαν οι κατασκευές των γηπέδων, έχουν φύγει από τη ζωή, προς τέρψη της μεγαλομανίας, της δόξας, της αλαζονείας των υπευθύνων αλλά φυσικά πάνω απ’όλα για χάρη του χρήματος. Το κέρδος, όπου έφερε τη διοργάνωση στο Κατάρ, πολλές καταγγελίες έλεγαν για χρηματισμό ομοσπονδιών να ψηφήσουν υπέρ της Αραβικής χώρας, αλλά έρευνα της FIFA, δεν απέδειξε κάτι, μπήκε πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Δίχως να τιμωρηθεί κανείς.

Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν από τις κακουχίες, αναφέρουν, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πενιχρά εισοδήματα και εξαντλητικά ωράρια, με μόνο σκοπό την ολοκλήρωση των κατασκευών που θα φιλοξενήσουν αυτό το «ματωμένο» Μουντιάλ. Είναι απορίας άξιο, πως εν έτει 2022, επιτρέπουν/επιτρέπουμε τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος άλλων ανθρώπων, που κάλλιστα θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη μοιραία θέση τους. Άνθρωποι που πήγαν εκεί να εργαστούν για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και να θρέψουν τις οικογένειες τους, δε γύρισαν ποτέ πίσω σε αυτές. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική, πολιτική και κοινωνική σκηνή, σιωπά, έως και αδιαφορεί με γνώμονα τα λεγόμενα «πετροδόλαρα».

Κακά τα ψέματα, και για να κλείσω τις πρώτες σκέψεις που μου έρχονται για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, φέτος η διοργάνωση είναι διαφορετική. Από όποια σκοπιά και αν θες να το δεις, τίποτα δε θυμίζει παλαιότερα Μουντιάλ. Εμείς, θα είμαστε εδώ να σας παρέχουμε κάθε δυνατή πληροφορία, ενημέρωση, πρόβλεψη ή οτιδήποτε άλλο αφορά την αγαπημένη μας διοργάνωση, ευελπιστώντας σε ένα όμορφο θέαμα, εντός των τεσσάρων γραμμών.