Εμίρης Κατάρ: Ευπρόσδεκτοι όλοι στο Μουντιάλ

Μουντιάλ

Ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, δήλωσε ότι όλοι οι φίλαθλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι «χωρίς διακρίσεις»

Εξήντα ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 (20/11-18/12), ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, δήλωσε ότι όλοι οι φίλαθλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι «χωρίς διακρίσεις» κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την προφανή επιθυμία να καθησυχάσει τους επισκέπτες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Βλέπεις τα κέρδη σου να εκτοξεύονται!

«Ευπρόσδεκτοι όλοι οι φίλαθλοι χωρίς διακρίσεις»

Ο λαός του Κατάρ «θα ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους φιλάθλους, χωρίς διακρίσεις, ώστε να απολαύσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και την εξαιρετική ατμόσφαιρα του τουρνουά» δήλωσε ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ο λαός του Κατάρ θα υποδεχθεί τους  φιλάθλους του ποδοσφαίρου από όλα τα κοινωνικά στρώματα με ανοιχτές αγκαλιές» διαβεβαίωσε ο εμίρης του Κατάρ.

Όπως είναι γνωστό, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε αυτό το κράτος του Κόλπου και οι διοργανωτές του Μουντιάλ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους φιλάθλους, λέγοντας ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν θα ανησυχούν κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Η FIFA είχε επιβεβαιώσει από την πλευρά της ότι οι σημαίες του ουράνιου τόξου, σύμβολα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, θα επιτρέπονται γύρω από τα στάδια.

«Δεν πιστεύουμε στις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής, αλλά είμαστε επίσης πεπεισμένοι για την ανάγκη να καλωσορίσουμε όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους» δήλωσε ο Χασάν Αλ-Ταβαντί, γενικός γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για τους ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους.

Ανοχή και ευελιξία σε μικροαδικήματα

Επίσης οι φίλαθλοι στο Κατάρ που θα συλλαμβάνονται να διαπράττουν μικροαδικήματα, όπως να είναι μεθυσμένοι, θα αποφύγουν τη δίωξη βάσει σχεδίων που αναπτύσσουν οι αρχές στη μουσουλμανική χώρα υποδοχής, όπως δήλωσε διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters.

Η δημόσια μέθη μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών και ορισμένα πράγματα που θεωρούνται αποδεκτά αλλού, όπως δημόσιες εκδηλώσεις στοργής ή αποκαλυπτικά ρούχα, μπορεί να αποτελέσουν λόγο σύλληψης.

Ενώ η στρατηγική αστυνόμευσης για τη διοργάνωση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οι διοργανωτές είπαν σε διπλωμάτες και αστυνομικούς από ειδικευμένες χώρες ότι σκοπεύουν να επιδείξουν ευελιξία για σχετικά μικρές παραβάσεις.

«Η αυξημένη επιείκεια ευχαριστεί τη διεθνή κοινότητα, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να αναστατώσει τους συντηρητικούς στο εσωτερικό της χώρας» δήλωσε ένας άλλος δυτικός διπλωμάτης.

Ωστόσο, οι διοργανωτές σκοπεύουν ήδη να χαλαρώσουν τους αυστηρούς νόμους του Κατάρ που περιορίζουν τη δημόσια πώληση αλκοόλ και θα επιτρέψουν να σερβίρεται μπύρα κοντά στα γήπεδα, λίγες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων.

Σκληρή δράση όταν απειλείται η ασφάλεια των ανθρώπων η περιουσίας

Η αστυνομία σχεδιάζει σκληρότερη δράση όταν απειλείται η ασφάλεια ανθρώπων ή περιουσίας, όπως είπαν οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε διπλωμάτες, σε ενημέρωση πριν από λίγους μήνες. Οι οπαδοί, οι οποίοι διαπράττουν τέτοιες ενέργειες, όπως η χρήση φωτοβολίδων ή πυροτεχνημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά, ή η εμπλοκή σε καυγά -ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί, μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμα και ακύρωση της «κάρτας Hayya» τους, της άδειας εισόδου στο Κατάρ και πρόσβαση στα γήπεδα.

Η ασφάλεια είναι μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το Κατάρ, η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και η μικρότερη χώρα που το έχει κάνει. Με πληθυσμό λιγότερο από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, θα φιλοξενήσει μια εισροή 1,2 εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων, μια πρωτόγνωρη πρόκληση για το αραβικό κράτος του Κόλπου.