Οι διαιτητές για το Μουντιάλ του Κατάρ

διαιτητές

Λένε πολλοί ότι ο καλός διαιτητής είναι αυτός που δεν παρατηρείς. Όπως και να έχει, η διαιτησία παραμένει αγαπημένο θέμα συζήτησης μεταξύ των ποδοσφαιρόφιλων.

Πρωτοπορία στο Μουντιάλ 2022

Οι επιλεγμένοι διαιτητές αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο διαιτησίας παγκοσμίως. Δεν μπορεί, άλλωστε, ο καθένας να διευθύνει τόσο σημαντικά ματς.

Επιλέχθηκαν σε στενή συνεργασία με τις έξι συνομοσπονδίες που συμμετέχουν. Με βάση την ποιότητά τους και τις επιδόσεις τους σε τουρνουά FIFA, αλλά και σε άλλες διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Επιτροπή Διαιτητών της FIFA όρισε τρεις γυναίκες διαιτητές και τρεις γυναίκες βοηθούς. Ανάμεσά τους, η Στεφανί Φραπάρ, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε ματς της γαλλικής Λιγκ 1 και του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η χρήση του VAR

Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι ο Video Assistant Referee. Το σύστημα VAR εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία. Πλέον, τέσσερα χρόνια αργότερα, μια ομάδα 24 διαιτητών αγώνων βίντεο (VMOs) θα βρεθεί στο Κατάρ. Όλοι τους έτοιμοι να παρέχουν στους συναδέλφους τους στο γήπεδο τεχνολογική υποστήριξη, αν χρειαστεί.

Λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού των ενώσεων-μελών της FIFA που εφάρμοζαν το σύστημα VAR τότε, οι επιλογές στο Μουντιάλ 2018 ήταν κυρίως από Ευρώπη και Νότια Αμερική. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις παγκοσμίως. Έτσι, VMOs από Ασία, Αφρική, καθώς και Κεντρική και Βόρεια Αμερική θα πάρουν μέρος επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ.

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Για όσους θέλουν πιο πολλά!

Ποιοι είναι οι διαιτητές του Μουντιάλ 2022

36 διαιτητές, 69 βοηθοί και 24 Video Assistant Referees διορίστηκαν για το Μουντιάλ 2022. Έρχονται από 29 χώρες και θα βρεθούν στα 64 ματς της διοργάνωσης στο Κατάρ.

️ Δείτε όλο το Μουντιάλ 2022 πρόγραμμα

Μεταξύ τους, υπάρχουν κάποιοι που σφυρίζουν στην Πρέμιερ Λιγκ, όπως οι Άντονι Τέιλορ και Μάικλ Όλιβερ. Αλλά και ο Κλεμάν Τιρπάν, που είχε οριστεί στον τελικό Τσάμπιονς Λιγκ του 2022 μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ.

Οι επιλεγμένοι διαιτητές του αγώνα συμμετείχαν από τις αρχές του καλοκαιριού σε πολλά σεμινάρια σε Μαδρίτη, Ντόχα και Ασουνσιόν. Εξετάζοντας και αναλύοντας βίντεο αγώνων, αλλά και συμμετέχοντας σε προπονήσεις με παίκτες. Οι οποίες μαγνητοσκοπήθηκαν, για να μπορούν οι συμμετέχοντες να λαμβάνουν άμεσα σχόλια από τους εκπαιδευτές.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα 36 ονόματα των διαιτητών του Μουντιάλ 2022:

Όνομα Χώρα
Αμπντουλραχμάν Αλ-Τζασίμ Κατάρ
Ιβάν Μπάρτον Ελ Σαλβαδόρ
Κρις Μπιθ Αυστραλία
Ράφαελ Κλάους Βραζιλία
Μάθιου Κόνγκερ Νέα Ζηλανδία
Ισμαήλ Έλφαθ ΗΠΑ
Μάριο Εσκομπάρ Γουατεμάλα
Αλιρεζά Φαγκάνι Ρουμανία
Στεφανί Φραπάρ Γαλλία
Μπακάρι Γκασάμα Γκάμπια
Μουσταφά Γκορμπάλ Αλγερία
Βίκτορ Γκόμες Νότια Αφρική
Ίστβαν Κόβακς Ρουμανία
Νινγκ Μα Κίνα
Ντάνι Μακέλι Ολλανδία
Σιμόν Μαρτσινιάκ Πολωνία
Σαΐντ Μαρτίνεζ Ονδούρα
Αντόνιο Ματέου Πολωνία
Αντρές Ματίας Ματόντε Καμπρέρα Ουρουγουάη
Μοχάμεντ Αμπντουλά Μοχάμεντ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σαλίμα Μουκανσάνγκα Ρουάντα
Μαγκέτ Εντιαγέ Σενεγάλη
Μάικλ Όλιβερ Αγγλία
Ντανιέλε Ορσάτο Ιταλία
Κέβιν Ορτέγκα Περού
Σέζαρ Ράμος Μεξικό
Φερνάντο Ραπαγίν Αργεντινή
Γουίλτον Σαμπάιο Βραζιλία
Ντάνιελ Σίμπερτ Γερμανία
Τζάνι Σικάζουε Ρουάντα
Άντονι Τέιλορ Αγγλία
Φακούντο Τέγιο Αργεντινή
Κλεμάν Τιρπάν Γαλλία
Χεσούς Βαλενθουέλα Βενεζουέλα
Σλάβκο Βίντσιτς Σλοβενία
Γιοσίμι Γιαμασίτα Ιαπωνία