«Χρυσή» ευκαιρία για τις χώρες του Κόλπου το Μουντιάλ του Κατάρ

Μουντιάλ ομάδες

Σύμφωνα με τις αρχές του Κατάρ, 160 πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά μεταξύ της χώρας που θα διοργανώσει το Μουντιάλ και των γειτόνων της,

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ, ο «ποδοσφαιρικός πυρετός» έχει κυριεύσει το γειτονικό εμιράτο του Ντουμπάι, που ελπίζει να προσελκύσει κάποιους από τους φιλάθλους που θα βρεθούν στην περιοχή για την κορυφαία γιορτή της «στρογγυλής Θεάς».

Ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον Κόλπο, απέχει μόλις μία ώρα αεροπορικώς από την Ντόχα, είναι διαθέσιμη για τους φιλάθλους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το ταξίδι μετ’ επιστροφής μέσα σε μόλις μία ημέρα, κατά την διάρκεια του τουρνουά, από τις 20 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις αρχές του Κατάρ, 160 πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά μεταξύ της χώρας υποδοχής και των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τριάντα από το Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Κατάρ, υπολογίζει ότι θα υποδεχθεί μεταξύ 1 και 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά την διάρκεια του Μουντιάλ, αλλά ορισμένοι φίλαθλοι παραπονιούνται για την έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων στην Ντόχα, τους περιορισμούς στο αλκοόλ και την απουσία ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, σε αυτήν την πλούσια, αλλά μικρή συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Λιγότερο πλούσιο σε υδρογονάνθρακες από τα γειτονικά εμιράτα, το Ντουμπάι έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος τουριστικός κόμβος, με τα αμέτρητα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα εμπορικά κέντρα και τα υπερμεγέθη αξιοθέατα του. «Έως και ένα εκατομμύριο επισκέπτες» θα μπορούσαν να επισκεφθούν τα Εμιράτα κατά την διάρκεια του Μουντιάλ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δελτίο Τύπου, του δημοσίου αθλητικού συμβουλίου του Ντουμπάι.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα χορηγούσαν βίζα πολλαπλών εισόδων στους κατόχους εισιτηρίων αγώνα. Ορισμένοι φίλαθλοι, «θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να επισκεφθούν και τις δύο χώρες», προβλέπει η Expat Sports, μια τουριστική εταιρεία που ειδικεύεται σε αθλητικές εκδηλώσεις, με έδρα τα Εμιράτα«Το Ντουμπάι είναι γνωστό παγκοσμίως και πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο θα προσφέρονται εκεί», πρόσθεσε μέσω επικοινωνίας με email στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το εμιράτο ανακοίνωσε το άνοιγμα πολλών fan zones, σε πάρκα, σε παραλίες ή στο οικονομικό κέντρο του Ντουμπάι, που φημίζεται για τα πολλά πολυτελή εστιατόρια του. Ένα ξενοδοχείο, στο τεχνητό νησί The Palm, θα είναι επίσης αποκλειστικά για τους φίλους του ποδοσφαίρου. Η Expat Sports, επισημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί μεγάλη ζήτηση για κρατήσεις «από το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ινδία. Με αυτόν τον ρυθμό, περιμένουμε το ξενοδοχείο να είναι γεμάτο».

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός των Εμιράτων και ηγεμόνας του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ, δήλωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό εκτινάχθηκαν στα 5 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, αναμένοντας «ισχυρές επιδόσεις αυτόν τον χειμώνα».

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, μόνο το Ντουμπάι δέχτηκε σχεδόν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, σε σύγκριση με 5,51 εκατομμύρια το επόμενο έτος και 7,3 εκατομμύρια πέρυσι. Εκτός από «το πλεονέκτημα του ότι είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός», το εμιράτο ξεχωρίζει από άλλες πόλεις του Κόλπου για «πιο ευέλικτα κοινωνικά πρότυπα σε ορισμένες πολιτιστικές πτυχές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή οι ενδυματολογικοί κώδικες», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Capital Economics, Τζέϊμς Σουόνστον.

Στο Κατάρ και σε… κανονικούς ρυθμούς, η πώληση αλκοόλ περιορίζεται σε ένα κρατικό κατάστημα και σε περίπου 30 μπαρ και εστιατόρια ξενοδοχείων. Οι διοργανωτές προσπάθησαν την περασμένη εβδομάδα να καθησυχάσουν τους φιλάθλους, ανακοινώνοντας ότι οι πάγκοι μπύρας θα ανοίξουν για λίγες ώρες γύρω από τα γήπεδα και στην κύρια ζώνη φιλάθλων της FIFA στην Ντόχα.