Μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ του Κατάρ από γαλλική εφημερίδα

Μουντιάλ

Μουντιάλ Κατάρ: Ένα γαλλικό ΜΜΕ από το Ρεϊνιόν αποφάσισε να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Ένα γαλλικό ΜΜΕ αποφάσισε να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Εφημερίδα από το γαλλικό νησί Ρεϊνιόν ανακοίνωσε ότι θα προσπεράσει το Μουντιάλ 2022 (20 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου), λόγω «των αφόρητων επιθέσεων στην αξιοπρέπεια, στις ανθρώπινες ελευθερίες, στις μειονότητες, στον πλανήτη».

«Χωρίς εμάς», αναφέρει ο τίτλος της Le Quotidien de La Réunion, μία από τις δύο περιφερειακές εφημερίδες του νησιού, στο πρωτοσέλιδο της Τρίτης (13/9). Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που ένα ΜΜΕ ανακοινώνει ότι θα μποϊκοτάρει αυτό το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός.

Σε δήλωση που εστάλη σε άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Δευτέρας, η εφημερίδα διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα (…) ούτε άρθρα, ούτε διαφημίσεις που παραπέμπουν στην αθλητική πτυχή αυτού του Μουντιάλ».

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Βλέπεις τα κέρδη σου να εκτοξεύονται!

«Η εφημερίδα μας θα μποϊκοτάρει οτιδήποτε σχετίζεται με το αθλητικό γεγονός, αλλά θα μεταδώσει πληροφορίες σχετικά με τα οικολογικά κι ανθρώπινα ζητήματα που θίγει η διοργάνωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Βενσάν Βιμπέρ, ενώ η ανακοίνωση συμπίπτει με την ημερομηνία της 46ης επετείου της εφημερίδας.

Το συντακτικό επιτελείο δικαιολογεί αυτή την επιλογή με σεβασμό στη γραμμή σύνταξης, που «υπερασπίζεται τις αξίες του σεβασμού, της καλοσύνης, της δέσμευσης, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της έκφρασης», όπως επισημαίνεται.

«Αυτό το σχέδιο μποϊκοτάζ προτάθηκε από τον επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας», εξήγησε ο Βιμπέρ. «Δεν ήξερε πώς να αναμεταδοθεί το γεγονός, γι΄ αυτό πρότεινε στη διοίκηση απλώς να το μποϊκοτάρει, κάτι που επικυρώσαμε και παρουσιάσαμε εσωτερικά».

Η διοργάνωση, που θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, έχει πυροδοτήσει πολλές διαμάχες. Οι συλλογικότητες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος αμφισβητούν την αξία της, ενώ τακτικά καταγγέλλονται τακτικά οι συνθήκες εργασίας των ξένων εργατών που κατασκεύασαν τις υποδομές.

Ο Σαούντ Αμπντουλαζί Αμπντούλ Γκανί, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα του κλιματισμού γι΄ αυτούς τους αθλητικούς χώρους, εξήγησε στο AFP τον Μάιο ότι τα στάδια θα τροφοδοτούνται από ένα αγρόκτημα ηλιακών συλλεκτών, μια τεχνολογία που περιγράφεται ως «όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη».

«Το μποϊκοτάρισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου λόγω του κλιματισμού των σταδίων του Κατάρ δεν θα είχε καμία επίδραση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη», δηλωσε μιλώντας την Κυριακή στο RTL η υπουργός Ενέργειας και Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ.