Η Γιαμασίτα έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής Μουντιάλ της Ιαπωνίας

μουντιάλ

Μουντιάλ: Η Γιαμασίτα μαζί με τη Γαλλίδα Φράπαρτ και τη Μουκανσάνγκα από τη Ρουάντα θα γίνουν οι πρώτες γυναίκες που θα διαιτητεύουν σε Μουντιάλ.

Η Γιαπωνέζα Γιαμασίτα, μία από την τριάδα που έγραψε ιστορία στο Κατάρ ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής που συμμετείχε σε Μουντιάλ ανδρών της FIFA, αισθάνεται τόσο πίεση όσο και ενθουσιασμό στην προοπτική να είναι πρωτοπόρος. “Πρέπει να βλέπουμε συνεχώς γυναίκες διαιτητές για να το εξομαλύνουμε. Νιώθω πίεση να κερδίσω την εμπιστοσύνη όλων και να το κάνω να συμβεί αυτό», δήλωσε η 36χρονη σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Κατανοεί επίσης τα οφέλη του χρόνου της στο προσκήνιο, λέγοντας ότι αισθάνεται ότι η ίδια η παρουσία της σε μια παραδοσιακά ανδροκρατούμενη εκδήλωση δείχνει ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για τις γυναίκες. «Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γυναίκες διαιτητές στη Μέση Ανατολή και θα ήταν υπέροχο να δούμε έστω και μία ακόμη γυναίκα διαιτητή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε.

Η Γιαμασίτα ονομάστηκε τον Μάιο μαζί με τη Γαλλίδα Στέφανι Φράπαρτ και τη Σαλίμα Μουκανσάνγκα της Ρουάντα ως αξιωματούχοι για το Κατάρ αργότερα φέτος – οι πρώτες γυναίκες που διαιτήτευσαν σε Μουντιάλ ανδρών. Σύμφωνα με τη FIFA, στις γυναίκες θα προστεθούν η Neuza Back από τη Βραζιλία, η Karen Diaz Medina από το Μεξικό και η Kathryn Nesbitt από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες βοηθοί διαιτητές μεταξύ άλλων 69 για το τουρνουά. «Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν είναι μεγάλη υπόθεση ότι μια γυναίκα διαιτητεύει έναν αγώνα ανδρών, αλλά σε αυτό το στάδιο είμαι χαρούμενη», είπε η Γιαμασίτα.

Το Κατάρ δεν θα είναι η πρώτη θέση που η Γιαμασίτα θα ανοίξει νέους δρόμους στο άθλημα. Εκτός από τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ Γυναικών του 2019 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνες στο J-League και το Ασιατικό Champions League.

Ωστόσο, η συμπερίληψη για το Κατάρ δεν εγγυάται ότι η ίδια ή οι άλλες δύο γυναίκες στη λίστα των διαιτητών θα σφυρίξουν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Θα μπορούσαν να οριστούν ως «τέταρτοι αξιωματούχοι» που βοηθούν από το περιθώριο.

Boost νίκης στο Pamestoixima.gr: Για όσους θέλουν πιο πολλά!

Αλλά είτε τα καταφέρει στο γήπεδο είτε όχι, η προετοιμασία της Yamashita για την παγκόσμια αθλητική επίδειξη δεν θα αλλάξει.

«Έχω επίγνωση της ταχύτητας, παίρνω αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Πρέπει να συνεχίσω να προπονώ αυτόν τον μυ καθώς πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να είμαι προετοιμασμένος να προσαρμοστώ στις γρήγορες εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι προπονείται παρακολουθώντας βίντεο από προηγούμενους αγώνες.

«Έχω εμπνευστεί από κάθε διαιτητή και όλοι έχουν ιδιότητες που θα ήθελα να έχω».

Περιγράφοντας τον εαυτό της ως ένα τοις εκατό νευρικό και 99 τοις εκατό ενθουσιασμένο, αποστασιοποιήθηκε όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν συγκεκριμένοι παίκτες των οποίων τους αγώνες ήλπιζε να διευθύνει.

«Αυτό είναι μυστικό», είπε γελώντας.