Πόσο ακόμα θα αναμένει για τίτλο;

Μουντιάλ κατάρ

Μουντιάλ Κατάρ: Το Βέλγιο αποτελεί μια ομάδα με περίσσιο ταλέντο και δυνατότητες, που δεν έχει σηκώσει την πολυπόθητη κούπα

Τα τελευταία χρόνια η εθνική ομάδα του Βελγίου ανήκει στην αφρόκρεμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο νυν προπονητής της ομάδας, Ρομπέρτο Μαρτίνεζ, ανέλαβε τον Αύγουστο του 2016 το τιμόνι της. Δουλεύοντας σκληρά και με περίσσια υπομονή, δημιούργησε μια ομάδα που αποδίδει, αλλά έχει και διάρκεια. Στο Μουντιάλ του Κατάρ θα έχει τη δυνατότητα να το αποδείξει και πάλι.

Από την απαξίωση στην… καταξίωση

Πως όμως μια τόσο μικρή χώρα, κατάφερε να καθιερωθεί στην «ελίτ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου; Χρονιά σταθμός, ώστε να γίνει η αρχή ήταν το 2000, όταν μαζί με την Ολλανδία, συνδιοργάνωσαν το Euro. Οι προσδοκίες ήταν πολλές για εκείνη την διοργάνωση, όμως ο Χακάν Σουκούρ, πλέον οδηγός ταξί, σκόραρε δις, βάζοντας πρόωρο τέλος στα όνειρα των «κόκκινων διαβόλων». Ο αποκλεισμός από την διοργάνωση, τους έκανε καλό, αφού αναγκάστηκαν να αλλάξουν στρατηγική φτάνοντας με πολύ δουλειά, να είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες παγκοσμίως. Αν πάει κανείς πίσω στο 2000, θα δει ότι οι Βέλγοι βρίσκονταν στην 30η θέση στην κατάταξη της FIFA. Η πορεία του νέου πλέον Βελγίου στο Παγκόσμιο του 2014, τους επανάφερε δυναμικά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Μάλιστα από το 2018, βρίσκονται σταθερά, στην 3η θέση παγκοσμίως.

Boost νίκης και τα κέρδη σου πολλαπλασιάζονται στο Pamestoixima.gr!

Το Βέλγιο διαθέτει ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κλάσης. Αζάρ, Λουκάκου, Ντε Μπρόινε και Κουρτουά είναι λίγοι από τα ονόματα που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες, στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι πως η αξία του ρόστερ του, μετά το περσινό Euro υπολογίστηκε στα 670 εκατ. ευρώ ενώ στο Μουντιάλ του 2018, είχε φτάσει και στα 750 εκατ. Πολλοί αναρωτιούνται πως μια τέτοια ομάδα δεν έχει φτάσει σε κατάκτηση ενός τροπαίου.

The last chance?

Ίσως είναι η τελευταία διοργάνωση με την «χρυσή γενιά» στα ντουζένια της. Τα ταλέντα του… μεγαλώνουν – κάποιοι βρίσκονται ήδη στη δύση της καριέρας τους. Οι Βέλγοι ήταν η δεύτερη γηραιότερη ομάδα μετά τη Σουηδία, στο Euro 2021. Βασικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Βερμάελεν και Βίτσελ είναι άνω των τριάντα. Σύμφωνα με τα στατιστικά, ο μέσος όρος της αμυντικής γραμμής του Βελγίου είναι τα 30 έτη, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν επαρκείς λύσεις στον πάγκο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα χρονικά περιθώρια για τη «χρυσή γενιά» στενεύουν.