Στη δημοσιότητα ο «οδηγός» συμπεριφοράς του Μουντιάλ

μουντιάλ 2022

Η FIFA αποκάλυψε τον κώδικα δεοντολογίας που θα ακολουθήσουν όσοι βρεθούν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από τις απαγορευμένες ομπρέλες στα νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το αλκοόλ, τα τρόφιμα, τις περίφημες  «Βουβουζέλες», τα ζώα, έως και το υλικό με πολιτικό περιεχόμενο. Αυτά περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα γήπεδα που έχει συντάξει η FIFA για το Μουντιάλ του Κατάρ 2022, σύμφωνα με την «Mundo Deportivo».

Μουντιάλ νέα: Ολα τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – mountial.gr

Σύμφωνα με τον κώδικα απαγορεύεται κάθε υλικό που έχει πολιτικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο λόγω φυλής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Συγκεκριμένα:

1. Η πρόσβαση στο γήπεδο θα γίνεται με έγγραφο ταυτότητας: Η πρόσβαση στα γήπεδα επιτρέπεταιμόνο σε διαπιστευμένα άτομα ή σε όσους έχουν εισιτήρια. Επιπλέον, στην είσοδο πρέπει να προσκομίζεται ταυτότητά-διαβατήριο ή το «Hayya Card» που είναι το έγγραφο ταυτοποίησης στην Πολιτεία του Κατάρ. Όλοι πρέπει να περάσουν κλοιούς ασφαλείας για να έχουν πρόσβαση στο γήπεδο.

2. Κάποια αντικείμενα  απαγορεύονται στα γήπεδα, ανάμεσά τους και οι ομπρέλες: Ο Κώδικας Δεοντολογίας καθορίζει επίσης τα αντικείμενα που απαγορεύονται αυστηρά στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όπως είναι λογικό, οποιοδήποτε όπλο, είτε μαχαίρι, ή άλλο αντικείμενο που μπορεί να θεωρηθεί βίαιο απαγορεύεται. Επίσης, εκρηκτικά, πυροκροτητές, καθώς και οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Αυτό περιλαμβάνει ομπρέλες, κράνη κλπ. Επίσης οποιοδήποτε εργαλείο και ακόμη και οποιοδήποτε στοιχείο προστασίας σώματος ή ακόμα και κορσές, εκτός αν υποβληθεί ιατρική γνωμάτευση. Περιλαμβάνει επίσης αλεξίσφαιρο γιλέκο ή παρόμοια προστασία που χρησιμοποιείται σε πολεμικές τέχνες ή extreme sports.

3. Επιτρέπεται η μπούρκα ή κάτι παρόμοιο που χρησιμεύει για την κάλυψη του προσώπου για θρησκευτικούς λόγους, ιατρικές μάσκες ή προστατευτικά γυαλιά. Μέσα σε αυτόν τον ευρύ κατάλογο απαγορευμένων στοιχείων, η FIFA περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Επιτρέπονται επίσης μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό το ευρύ φάσμα απαγορεύσεων συμπληρώνεται με αεροζόλ, μπουκάλια, ποδήλατα, σκέιτ. Ούτε τσάντα που ξεπερνά τα 75 εκατοστά. Ακόμη και μεγάλες ποσότητες χαρτιού ή ρολού χαρτιού δεν θα επιτρέπονται στα γήπεδα. Επίσης κανένα ζώο δεν μπορεί να εισέλθει εκτός από αυτά που βοηθούν τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

4. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά απαγορεύονται αυστηρά: Το αλκοόλ, εκτός από δοχεία των 100 χιλιοστόλιτρων (1 λίτρο= 1000 χιλιοστόλιτρα) και για λόγους υγείας, θα απαγορεύεται πλήρως. Το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο υγρό που υπερβαίνει αυτό το όριο εκτός από το βρεφικό γάλα ή το αποστειρωμένο νερό. Όλα τα τρόφιμα απαγορεύονται εκτός από αυτά που αγοράζονται μέσα στο γήπεδο και αυτά που είναι απαραίτητα για μωρά ή μικρά παιδιά. Απαγορεύονται επίσης όλα τα είδη ναρκωτικών, ναρκωτικών ή διεγερτικών προϊόντων εκτός από αυτά με ιατρική συνταγή. Φάρμακα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση του Κατάρ μπορούν επίσης να εισαχθούν, εφόσον βρίσκονται εντός των επτά επιτρεπόμενων ορίων.

5. Απαγορεύεται κάθε υλικό με πολιτικό περιεχόμενο: Πολύ αυστηρός ο κανονισμός επίσης σε κάθε υλικό, όπως σημαία, πανό ή οποιοδήποτε άλλο είδος που έχει πολιτικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο λόγω φυλής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ. Επιτρέπονται κοντάρια σημαίας, εφόσον δεν είναι εύφλεκτα και δεν υπερβαίνουν το ένα μέτρο σε μήκος και ένα εκατοστό σε διάμετρο. Απαγορεύεται οποιοδήποτε προϊόν για εμπορικούς σκοπούς.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

6. Αυτό το εκτεταμένο τμήμα των απαγορευμένων αντικειμένων τελειώνει με ηλεκτρονικές συσκευές. Οποιοδήποτε ραδιοηλεκτρονικό όργανο ή όργανο ραδιοσυχνοτήτων που θα μπορούσε να απειλήσει τα σήματα της αναμετάδοσης θα απαγορεύεται πλήρως. Οποιαδήποτε συσκευή δεν μπορεί να περάσει μέσα από το σαρωτή με μέτρηση μεγαλύτερη από 60×40 εκατοστά. Και τα θορυβώδη όργανα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Όπως για παράδειγμα οι περίφημες Βουβουζέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Επίσης σφυρίχτρες, μεγάφωνα, κλπ… Επίσης, οι δείκτες λέιζερ ενδέχεται να μην εισάγονται στα γήπεδα. Αυτός ο εκτενής κατάλογος ολοκληρώνεται με κάθε φωτογραφικό εξοπλισμό που απαιτεί τρίποδο και φυσικά drones.

Τέλος, διευκρινίζει ότι τα αναπηρικά αμαξίδια μπορούν να βρίσκονται μόνο στον καθορισμένο χώρο και ότι δεν μπορούν ποτέ να υπερβούν την ταχύτητα των 6 χιλιομέτρων την ώρα.

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες