Λουίς Μόντι: Ο φιναλίστ των δύο ηπείρων

Λουίς Μόντι: Ο φιναλίστ των δύο ηπείρων

Η μοναδική ιστορία και το ακατάρριπτο, πια, ρεκόρ του δύο φορές φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Λουίς Μόντι.

Το να φτάνεις σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μια σπουδαία στιγμή για έναν ποδοσφαιριστή. Να το κάνεις δύο φορές, είναι εντυπωσιακό. Να φτάσεις, όμως, με διαφορετικές χώρες; Αδύνατο, λόγω των κανονισμών της FIFA.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Για να είμαστε πιο σωστοί, αδύνατο είναι τώρα. Τη δεκαετία του ’30, όταν το Μουντιάλ ήταν ακόμα σε μια… πειραματική φάση, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, κάτι που δημιουργούσε παράξενες για τα τωρινά δεδομένα ιστορίες.

Μια τέτοια είναι αυτή του Λουίς Μόντι, του μέσου που γεννήθηκε το 1901 στο Μπουένος Άιρες από ντόπιο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Άλλωστε, πολλοί είναι οι Αργεντίνοι με ιταλικές ρίζες (ακόμα και ο Λιονέλ Μέσι). Ξεκίνησε να παίζει από νωρίς ποδόσφαιρο και στα 23 του κλήθηκε στην Εθνική του. Είχε ήδη εμπειρία από επιτυχίες, αφού πήρε το Copa America το 1927, ενώ πάτησε το δεύτερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928 στο Άμστερνταμ, διοργάνωση που μέχρι τότε θεωρούταν ως… κάτι σαν Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες 

Ανάλογη ήταν η πορεία και στο Μοντεβιδέο το 1930, αφού έχασε το τελικό από τους οικοδεσπότες με 4-2. Μάλιστα, υπάρχει και μια… θεωρία συνομωσίας, η οποία λέει πως τον είχε πλησιάσει η Σικελική Μαφία και του είχε δώσει οδηγία να μην παίξει καλά! Πιο πιθανό είναι να ισχύουν οι πηγές που μιλάνε για σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού που επηρέασε σημαντικά και την ομάδα.

Το 1931 εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε Ιταλικό διαβατήριο και υπέγραψε για την Γιουβέντους, μετακομίζοντας στη χώρα του Μουσολίνι και εν τέλει παίρνοντας «μεταγραφή» και για την «Σκουάντρα Ατζούρα»!

Αφού κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με την «Γιούβε» (1931-1935), είχε έρθει και η ώρα ο Μόντι να ενισχύσει και την Εθνική στο Μουντιάλ της Ρώμης. Το έκανε και με το παραπάνω, αφού στα ημιτελικά «καθάρισε» τους χαφ των Ισπανών, ενώ στα ημιτελικά εξουδετέρωσε τον Αυστριακό Ματίας Σίντελαρ, έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της εποχής. Με αυτό το τρόπο έγραψε το απίστευτο ρεκόρ, παίζοντας σε δύο τελικούς Μουντιάλ με δύο διαφορετικές χώρες, κερδίζοντας μάλιστα των δεύτερο με το 2-1 του «Ολίμπικο» απέναντι στη Τσεχοσλοβακία.

Προγνωστικά Μουντιάλ αποκλειστικά από το mountial.gr

Πήρε μέρος στη «Μάχη του Χάιμπουρι» απέναντι στην Εθνική Αγγλίας το οποίο έμελλε να είναι και το… τέλος του. Παρά του ότι ήταν φιλικό, ο Μουσολίνι είχε υποσχεθεί πριμ νίκης, ενώ οι Άγγλοι «σνόμπαραν» το Μουντιάλ, θεωρώντας Πρωταθλητές Κόσμου τους νικητές του Κυπέλλου Βρετανικών Νήσων! Το ματς ξεκίνησε με ένταση, αφού μόλις στο 10ο λεπτό ο Τεντ Ντρέικ του διέλυσε το πόδι και αφού οι αλλαγές δεν επιτρέπονταν, οι 10 εναπομείναντες Ιταλοί το έριξαν στη… χασαπική! Εν τέλει ο Μεάτσα σκόραρε δύο φορές και το ματς έλειξε 3-2, γράφοντας έτσι ιστορία για ένα από τα πιο σκληρά ματς στην ιστορία του αθλήματος.

Αυτό «πήρε» και τη καριέρα του Μόντι, αφού επέστρεψε στα γήπεδα δύο χρόνια μετά, απλά για να τελειώσει μέσα στο γήπεδο την ενασχόλησή του με το άθλημα. Η «δίφυλλη ντουλάπα», προσωνύμιο που του δόθηκε λόγω της θηριώδους φυσιογνωμίας του, επέστρεψε στη χώρα γέννησής του το 1950 για να πεθάνει εκεί το 1983 στα 82 του χρόνια. Έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Αργεντίνος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο μοναδικός που έπαιξε σε τελικούς με διαφορετικές χώρες αλλά και ως ένας σύγχρονος επαγγελματίας σε ένα σχεδόν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr