Οι προπονητές που αναμένεται να πρωταγωνίστησουν στο Μουντιάλ

Μουντιάλ προπονητές

Στο εφετινό Μουντιάλ του Κατάρ, τα φώτα θα πέσουν όχι μόνο στους ποδοσφαιριστές αλλά και στους προπονητές.

Πλήθος έμπειρων και βαρέων ονομάτων, θα δώσουν το παρών στα γήπεδα του Κατάρ. Προπονητές με πολυετή εμπειρία στο κοουτσάρισμα μεγάλων ομάδων του πλανήτη, όπου είναι βασικοί πρωταγωνιστές των επιτυχιών που «φέρνουν» οι παίκτες τους. Λουίς φαν Χάαλ, Φερνάντο Σάντος, Λουίς Ενρίκε, Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς είναι, μεταξύ άλλων, οι τεχνικοί που θα ξεχωρίσουν στο Μουντιάλ του 2022.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Ντιντιέ Ντεσάν: Ο 54χρονος τεχνικός είναι από τους λίγους που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ως παίκτες αλλά και ως προπονητές. Και τις δύο φορές, φυσικά, με τη φανέλα των «τρικολόρ». Είναι στον πάγκο από το 2012, έχοντας στις διακρίσεις του, την κατάκτηση του τροπαίου το 2018, και τη 2η θέση στο Euro 2016, που διεξήχθη στη Γαλλία. Στο φετινό Μουντιάλ, δεν έρχεται και με ακμαία αυτοπεποίθηση, καθώς κατά καιρούς έχει γραφτεί πως η Ομοσπονδία έχει βρει τον αντικαταστάτη του, στο πρόσωπο του Ζινεντίν Ζιντάν.  Ο ίδιος, δε δείχνει να επηρεάζεται από την προπονητολογία, όντας αφοσιωμένος στο έργο του, να επαναλάβει το back to back.

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: Ο 52χρονος προπονητής είναι, σχετικά, από τους πιο άπειρους που έχουν καθίσει τόσο στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας, αλλά και γενικότερα στη διοργάνωση.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι πως οι προηγούμενες εμπειρίες που έχει αποκομίσει πριν αναλάβει τα «Τρία Λιοντάρια», είναι την τριετία 2006-2009 όπου είχε τα ηνία της Μίντελσμπρο. Το 2011, άρχισε την καριέρα του στις εθνικές, αρχής γενομένης από τη θέση του Γενικού Αρχηγού των Ακαδημιών. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε τεχνικός της Κ21, και το αποκορύφωμα ήταν το 2016, όποτε και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής. Στο Μουντιάλ, έρχεται με ένα ναι μεν αλλά. Στο προηγούμενο, έφτασε τους παίκτες του έως τα ημιτελικά, χάνοντας στην παράταση. Με λίγα λόγια, έκανε τους Άγγλους φίλαθλους να ξεστομίσουν μετά από πολλά χρόνια το γνωστό σύνθημα «It’s coming home». Ωστόσο, στα τελευταία παιχνίδια πριν τελειώσει η σαιζόν, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ απογοήτευσε με τις εμφανίσεις της, φέρνοντας την κλασική αγγλική γκρίνια και πάλι στις τάξεις της. Στο φετινό, καλείται να ξεπεράσει την 4η θέση του 2018, πράγμα που σημαίνει πως ο τελικός είναι μονόδρομος.

 Χάνσι Φλικ: Ο 57χρονος Γερμανός, είναι και αυτός ένας από τους προπονητές που θέλουν να αποδείξουν πως αξίζουν να βρίσκονται  στο Μουντιάλ. Αρχικά, ο Φλικ, έχει κατακτήσει το τρόπαιο , ως βοηθός του Γιοακίμ Λεβ το 2014. Παράλληλα, από τη θητεία του στην Μπάγερν Μονάχου, αποκόμισε εφτά τρόπαια, μεταξύ άλλων, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, πρωταθλήματα Γερμανίας, το Κύπελλο κλπ. Η θητεία του στους Βαυαρούς και σε συνδυασμό με το παρελθόν του στην «Nationalmannschaft», φάνηκε στα μάτια των ανθρώπων της Ομοσπονδίας, ως ο καλύτερος να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Ο ίδιος, θέλει να αποδείξει πως είναι ικανός να ξαναφέρει τα «Πάντσερ», στην πρώτη θέση, κάτι που ξέρει καλά. Η αποχώρηση του Λεβ, έπειτα από 15 χρόνια, και η αλλαγή στο ρόστερ με τον ερχομό νέων ηλικιακά παικτών, αποτελούν ένα περίπλοκο γρίφο που πρέπει να λύσει ο Γερμανός τεχνικός.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

Λουίς φαν Χάαλ: Τι να πει κανείς για τον 71χρονο τεχνικό. Από τους πιο έμπειρους, αν όχι ο πιο έμπειρος, προπονητής της διοργάνωσης. Ξεκίνησε την προπονητική του «περιπέτεια», το 1986 ως βοηθός προπονητή στην Άλκμααρ.  Το 1991, ανέλαβε καθήκοντα στον Άγιαξ. Και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία. Μπαρτσελόνα, Εθνική Ολλανδίας, Άλκμααρ, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι μερικές από τις ομάδες που έχει αναλάβει. Στο Μουντιάλ του Κατάρ, η χώρα του, τον καλεί και πάλι. Αυτή τη φορά με ημερομηνία λήξης. Με το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ολλανδός θα αποτελέσει παρελθόν, με το Ρόναλντ Κούμαν να είναι ήδη ο αντικαταστάτης του. Αυτή η εξέλιξη, θα αποτελέσει κλειδί στην πορεία των «Οράνιε». Παίκτες και προπονητής, θα πρέπει να διαχειριστούν, ότι η ομοσπονδία δεν εμπιστεύεται τον φαν Χαάλ και συνάμα τις επιλογές του. Θα πρέπει να αφοσιωθούν πλήρως στις τέσσερις γραμμές, κλείνοντας τα αυτιά στα εξωαγωνιστικά.

Φερνάντο Σάντος: Ο 68χρονος Πορτογάλος είναι για το ελληνικό κοινό από τους πιο γνώριμους προπονητές της διοργάνωσης. Έχει θητεύσει τόσο σε ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ), όσο φυσικά και στην Εθνική Ελλάδος. Θεωρείται ο πιο πετυχημένος μετά την εποχή Ρεχάγκελ, φτάνοντας την «Γαλανόλευκη» έως τους 16 του Μουντιάλ το 2014. Έχει στην προσωπική του τροπαιοθήκη,  μεταξύ άλλων, και ένα Euro, το 2016, με την εθνική ομάδα της χώρας του. Από ότι φαίνεται, αυτή θα είναι η τελευταία διοργάνωση που θα δώσει το παρών από τον πάγκο της Πορτογαλίας. Είναι ένα στοίχημα για τον πολύπειρο τεχνικό, καθώς η σημαία της ομάδας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, έχει μεγαλώσει και θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις στο τακτικό και εκτελεστικό κομμάτι.

Λουίς Ενρίκε: Ο 52χρονος τεχνικός είναι ένας από τους προπονητές που θα κεντρίσει τα περισσότερα βλέμματα. Παρόλο που η εθνική Ισπανίας, είναι από μόνη της, πρωταγωνίστρια σε κάθε τουρνουά, και ο ίδιος θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα. Η θητεία του στην Μπαρτσελόνα, του «άνοιξε» την πόρτα της Εθνικής, με τον ίδιο να θέλει να αποδείξει στους επικριτές τους πως είναι ικανός να μεγαλουργήσει με τα χρώματα των «Furia Roja». Η νέα φουρνιά Ισπανών που αποτελεί την εθνική, θα τον βοηθήσει ή θα τον χαντακώσει;

Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς: Ο 70χρονος τεχνικός, είναι από τις παλιές «καραβάνες» των πάγκων.  Έχει υπάρξει προπονητής της Παρί Σεντ Ζερμαίν, με την οποία και κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σαιζόν 2003-2004. Παράλληλα, ο Βόσνιος προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο των Ρεν, Τραμπζονσπόρ, Ναντ, Ντιναμό Ζάγκρεπ. Στην επίπεδο Εθνικών, έχει στο βιογραφικό του θητείες σε Ιαπωνία, Αλγερία και Ακτή Ελεφαντοστού. Ανέλαβε το Μαρόκο το 2019, μία χώρα που τη γνωρίζει πολύ καλά καθώς με τη Ράγια Καζαμπλάνκα κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1996 και το 1997. Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας επέλεξαν τον Χαλίλχοτζιτς με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα τους σε μία αξιοπρεπή πορεία στη διοργάνωση, φτάνοντας όσο πιο μακριά γίνεται.

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες